Podcast: Kunstig intelligens vil forandre den globale magtbalance

Kina har de bedste kort på hånden, når kunstig intelligens i de kommende år vil revolutionere økonomien, siger den kinesiske investor Kai-Fu Lee til tech-ambassadør Casper Klynge.

Peter Hesseldahl

Kai-Fu Lee har en sjælden indsigt på højt niveau i udviklingen og betydningen af teknologi i både USA og Kina. Han var tidligere Googles direktør i Kina, og han har arbejdet for bl.a. Apple og Microsoft. I dag driver han et venture capital investeringsselskab med base i Beijing.
 
Sidste år skrev han bogen Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order, hvor han fokuserer på hvordan kunstig intelligens forandrer magtbalancen mellem Kina og USA.
 
Den danske tech-ambassadør, Casper Klynge, udgiver en månedlig podcast, og i den seneste udgave interviewer han Kai Fu Lee.

Lee forventer at AI vil revolutionere stort set alle brancher i de kommende 10-15 år, og han mener, at Kina vil være førende i udviklingen.

Selvom Silicon Valleys giganter har masser af penge og masser af talent, er Kinas afgørende fordel, at de har masser af data. Der er så mange kinesere, der hver især lever et gennemdigitaliseret liv, som genererer data om alt fra betalinger til transportmønstre.
 
Det er afgørende for kunstigt intelligente systemer, at de har store mængder af data at opbygge deres forståelse ud fra. Kai-Fu Lee kalder det ”raketbrændstof” for AI.
 
I interviewet taler Kai-Fu Lee også om faren for massiv arbejdsløshed. Han mener, at den nuværende høje beskæftigelse camouflerer det problem, der vil vise sig, når automatiseringen for alvor kommer op i fart.

Som han beskriver det, er udfordringen, at automatiseringen og afskaffelsen af jobs vil gå hurtigere end der skabes nye. 

De jobs, der forsvinder vil være præget af rutinearbejde – og tilsvarende vil de jobs, der bevares og de nye jobs, der opstår, være opgaver, der ikke er rutineprægede.
 
For mange mennesker, vil det være en svær omstilling at gå fra rutinearbejde til jobs, der er omskiftelige og kræver en anden form for engagement.

Omstillingen vil være hård i Kinas fremstillingsindustri og i Indiens call centre. 

Kai-Fu Lee pointerer pointerer imidlertid,  at den type rutinejobs, der har drevet den økonomiske udvikling i Kina og Indien, fordi de kunne overtage jobs fra de dyrere og mere udviklede lande i Vesten, ikke vil kunne drive den hårdt tiltrængte vækst i Afrika. Afrikanerne vil ikke være i lønkonkurrence med mennesker, men med maskiner.
 
Og hvad med Europa? Tjah, Kai-Fu Lees kommentarer er ikke specielt opmuntrende.
 
Problemet med Europa er, at vi ikke har skabt et tilstrækkelig stærkt økosystem for entreprenører og investorer indenfor tech, mener Lee.

Det medfører, at vi ikke kommer ordentligt med i udviklingen af de nøgleteknologier og anvendelser, der driver fremtidens økonomi. På sigt indebærer det, at vi også får svært bygge nye innovative løsninger ovenpå det, der var det sidste trin i udviklingen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu