Regioner kan tage vækstens grønne førertrøje

Grøn omstilling er på den regionale vækstdagsorden, når de regionale vækstfora skal fordele EU’s støttemilliarder til grøn vækst. Den kommende tid mødes de seks regionale vækstfora for at sætte ord på deres erhvervsudviklingsstrategier, og Vækstforum Hovedstaden lægger for. Forud for næste uges møde har Mandag Morgen bedt landets førende eksperter i grøn vækst om at give deres råd til, hvad hovedstaden skal satse på. De syv eksperter – der bl.a. tæller formand for Clean, Anders Eldrup, og Torben Bundgaard Vad, direktør for Damvad – peger bl.a. på, at regionerne først og fremmest skal gøre den grønne vækst relevant for den “sorte” industri.

De seks regionale vækstfora skal i den kommende tid bevise deres værd som drivere af den grønne omstilling. Udviklingen af produktionsmarkederne og de politiske mål om et grønnere Danmark presser dem til at opprioritere grøn vækst i deres erhvervsudviklingsstrategier frem mod 2020. For at det skal lykkes, skal de frem for alt brede det grønne vækstfokus ud til også at omfatte den ”sorte” industri, lyder rådet fra en række eksperter, Mandag Morgen har talt med, før Region Hovedstaden på mandag som den første tager bolden op.

”Det er vigtigt, at regionerne tænker grøn omstilling videre. De har et vindue nu til at bevise, at de ikke tænker for snævert, men derimod mestrer at tænke synergier, helheder og dialog, som rækker bredt ud,” siger Torben Bundgaard Vad, direktør for konsulentvirksomheden Damvad Sverige.

De næste syv år skal de regionale vækstfora omsætte godt 3 milliarder EU-kroner til øget vækst og nye arbejdspladser i regionerne. Se tekstboks. Og Danmarks nationale program for EU’s Regionalfond afsætter ca. 325 millioner kr. udelukkende til at forbedre energi- og ressourceeffektiviteten i små og mellemstore virksomheder samt reducere energiforbruget i byer, der har over 30.000 indbyggere.

Login