Rend mig i rettighederne

Der er i øjeblikket stor diskussion om beskyttelse af rettigheder versus friheder på nettet. Det er egentlig en helt overflødig diskussion. Vi kender nemlig allerede udfaldet.

SOPA, ACTA, OPEN, PIPA. Akronymerne står i kø for at beskrive det tektoniske skift i verdensopfattelse mellem industrialisering og digitalisering. Mellem det gamles ret og det nyes vilje. Men akronymerne er pseudonymer for R.I.P. og rettighedslovene en industrialiseret tankegangs gravskrift. Mod det uundgåeliges kæmper man forgæves.

Den nye verden ER digital. Her er der nye love, nye virksomheder og nye tanker. Den nye verden er formet af mennesker, der ikke går baglæns fremad. I brydningstider er erfaring mest en forvirrende ballast, kravet om nysgerrighed er vigtigere, hvis man vil følge med pionererne.

Pramdragerne fik nyt arbejde, da skibsmotoren kom. Det samme gjorde html-programørerne, da hjemmesideskabeloner vandt frem. Der gik i omegnen af 100 år fra jernbanen kom og til industrialiseringens aftryk på lovgivning, ledelsesredskaber og økonomisk teori blev udviklet. Højhastighedsinternettets indtog har rejst krav til at nytænke ledelse, økonomisk teori og lovgivning på blot 10 år. Intet under at vi har svært ved at kapere de grundvoldsændrende træk ved digitaliseringen.

Musikbranchen oplevede som nogle af de første turen gennem digitaliseringens nåleøje. I et glemsomt øjeblik forvekslede man sit kerneprodukt – musikken – med en teknisk pakketering – cd’er – og kastede sig ind i et arrigt beskyttelsesløb. Søgsmål mod 14-årige og ringetonemusik blev centrale forretningsaktiver. Verden var ligeglad og forbrugte ulovlig piratmusik, indtil forretningsmodellerne kom på plads, og selvsamme forbrug kunne blive lovligt.

[quote align="right" author=""]Diskussionerne om ACTA og SOPA overflødige. En eventuel global lovgivning kan højst forsinke udviklingen en smule. Findes det, findes det her, på nettet.[/quote]

I dag har musikbranchen fostret et af nettets hidtil mest ekvilibristiske og lærenemme services, Spotify. Det tog en måned at samle en halv million danskere til denne nye del af musikbranchen. Og musikforbruget har aldrig haft det bedre.

I en globalt sammenhængende digital verden har statsmagten sådan set ikke magten. Selv om Burma forbyder det, Kina censurerer det og totalitære regimer prøver at lukke ned for det, så er der ikke nogen måde, hvorpå vi kan stoppe den digitale organismes drift.

Det er en ny verdenslov, teknologierne er demokratiserede og brugen ikke begrænset af eksisterende lovgivning eller retslige hensyn. At man sidestiller kopimedicin, kopidesignvarer og internettets tilsidesættelse af immaterielle rettigheder, siger mest af alt noget om manglen på forståelse for, hvor altomfattende det digitale paradigme kommer til at forny vores tankesæt. Vi lever ikke længere i slutningen af 18-hundredetallet.

Ingen lov kan ændre på de uheldige sideeffekter for brancher som forlagsbranchen. Derfor er diskussionerne om ACTA og SOPA overflødige. En eventuel global lovgivning kan højst forsinke udviklingen en smule. Findes det, findes det her, på nettet. Det er derfor, vi kan opleve arabiske forår og være vidne til burmesisk munkeopstand og reformation. Prisen er nye måder at skulle tænke forretning for rettighedshavere – og her er kunstnerne faktisk ikke enige med forlagene, der kæmper en forståelig men egensindet kamp for eksistens på eksisterende vilkår.

Marquis de Sade er ikke nødvendigvis den mest oplagte fortaler for internetfrihed, men han mente at al orden og fremskridt sker på baggrund af kriminalitet. Fornyelse, ikke mindst systemisk, kan ikke ske inden for eksisterende rammer. Og så bliver det ulovlige pludselig til ny lov. Engang var det også forbudt at køre med styrthjelm på motorcykel – man mente det blokerede for udsynet.

Cory Doctorow, Paulo Coelho og Radiohead har været glade for at kunne ’piratere’ egne værker til fri netdistribution. Selv Metallica har skiftet mening. Forlagene står mærkeligt alene tilbage.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Vi skal bygge bro over Dødens Dal Næste artikel Farvel til din gamle bank
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.