Rend mig i rettighederne

Der er i øjeblikket stor diskussion om beskyttelse af rettigheder versus friheder på nettet. Det er egentlig en helt overflødig diskussion. Vi kender nemlig allerede udfaldet.

SOPA, ACTA, OPEN, PIPA. Akronymerne står i kø for at beskrive det tektoniske skift i verdensopfattelse mellem industrialisering og digitalisering. Mellem det gamles ret og det nyes vilje. Men akronymerne er pseudonymer for R.I.P. og rettighedslovene en industrialiseret tankegangs gravskrift. Mod det uundgåeliges kæmper man forgæves.

Den nye verden ER digital. Her er der nye love, nye virksomheder og nye tanker. Den nye verden er formet af mennesker, der ikke går baglæns fremad. I brydningstider er erfaring mest en forvirrende ballast, kravet om nysgerrighed er vigtigere, hvis man vil følge med pionererne.

Pramdragerne fik nyt arbejde, da skibsmotoren kom. Det samme gjorde html-programørerne, da hjemmesideskabeloner vandt frem. Der gik i omegnen af 100 år fra jernbanen kom og til industrialiseringens aftryk på lovgivning, ledelsesredskaber og økonomisk teori blev udviklet. Højhastighedsinternettets indtog har rejst krav til at nytænke ledelse, økonomisk teori og lovgivning på blot 10 år. Intet under at vi har svært ved at kapere de grundvoldsændrende træk ved digitaliseringen.

Musikbranchen oplevede som nogle af de første turen gennem digitaliseringens nåleøje. I et glemsomt øjeblik forvekslede man sit kerneprodukt – musikken – med en teknisk pakketering – cd’er – og kastede sig ind i et arrigt beskyttelsesløb. Søgsmål mod 14-årige og ringetonemusik blev centrale forretningsaktiver. Verden var ligeglad og forbrugte ulovlig piratmusik, indtil forretningsmodellerne kom på plads, og selvsamme forbrug kunne blive lovligt.

[quote align="right" author=""]Diskussionerne om ACTA og SOPA overflødige. En eventuel global lovgivning kan højst forsinke udviklingen en smule. Findes det, findes det her, på nettet.[/quote]

I dag har musikbranchen fostret et af nettets hidtil mest ekvilibristiske og lærenemme services, Spotify. Det tog en måned at samle en halv million danskere til denne nye del af musikbranchen. Og musikforbruget har aldrig haft det bedre.

I en globalt sammenhængende digital verden har statsmagten sådan set ikke magten. Selv om Burma forbyder det, Kina censurerer det og totalitære regimer prøver at lukke ned for det, så er der ikke nogen måde, hvorpå vi kan stoppe den digitale organismes drift.

Det er en ny verdenslov, teknologierne er demokratiserede og brugen ikke begrænset af eksisterende lovgivning eller retslige hensyn. At man sidestiller kopimedicin, kopidesignvarer og internettets tilsidesættelse af immaterielle rettigheder, siger mest af alt noget om manglen på forståelse for, hvor altomfattende det digitale paradigme kommer til at forny vores tankesæt. Vi lever ikke længere i slutningen af 18-hundredetallet.

Ingen lov kan ændre på de uheldige sideeffekter for brancher som forlagsbranchen. Derfor er diskussionerne om ACTA og SOPA overflødige. En eventuel global lovgivning kan højst forsinke udviklingen en smule. Findes det, findes det her, på nettet. Det er derfor, vi kan opleve arabiske forår og være vidne til burmesisk munkeopstand og reformation. Prisen er nye måder at skulle tænke forretning for rettighedshavere – og her er kunstnerne faktisk ikke enige med forlagene, der kæmper en forståelig men egensindet kamp for eksistens på eksisterende vilkår.

Marquis de Sade er ikke nødvendigvis den mest oplagte fortaler for internetfrihed, men han mente at al orden og fremskridt sker på baggrund af kriminalitet. Fornyelse, ikke mindst systemisk, kan ikke ske inden for eksisterende rammer. Og så bliver det ulovlige pludselig til ny lov. Engang var det også forbudt at køre med styrthjelm på motorcykel – man mente det blokerede for udsynet.

Cory Doctorow, Paulo Coelho og Radiohead har været glade for at kunne ’piratere’ egne værker til fri netdistribution. Selv Metallica har skiftet mening. Forlagene står mærkeligt alene tilbage.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Vi skal bygge bro over Dødens Dal Næste artikel Farvel til din gamle bank
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Fake news er som forurening

Fake news er som forurening

Tjekdet tjekker medierne for fake news. Den rette uddannelser vælger man ikke én gang for alle. Airbus og Audi arbejder på en flyvende bil med udskiftelige passagerkabiner.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Er det en bil? Er det en drone? Er den lækker?

Er det en bil? Er det en drone? Er den lækker?

Airbus har lavet en flot visualisering af deres Pop.Up koncept, som kombinerer droner og små, selvkørende delebiler. Den afgørende ide er de små udskiftelige kabiner, der både kan monteres på en drone og på undervognen af en lille bil.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."