Rift om danske ingeniørtalenter

Go West: Trods nye og fremadstormende økonomiers kraftige vækst er der stadigvæk grund til at kigge mod det amerikanske marked, når det handler om områder som cloud computing, sundheds-it og mobilteknologi.

Uanset krisen i USA er landet en hel central aktør at samarbejde med, når danske it-virksomheder vil vokse og skabe danske arbejdspladser – særligt nu. Der er plads til mere dansk informations- og kommunikationsteknologi i USA, og samtidigt er der brug for de danske kompetencer, når amerikanske virksomheder vender blikket mod Europa for at placere deres næste forsknings- og udviklingsaktiviteter.

I en rapport fra den danske ambassade i Washington fra December 2011 kan man læse, at amerikansk økonomi vækster, men langsomt. At amerikansk arbejdsløshed forventes at stige en anelse i 2012 efter et lille fald i november 2011 og at krisen i Europa af amerikanerne anses for at være den mest alvorlige hæmsko for et globalt opsving. Rapporten slutter dog af med at huske os på, at USA fortsat er verdens største økonomi. USA er førende inden for udvikling og innovation og Danmarks fjerde største eksportmarked. At der er et markedspotentiale, er tydeligt, når man kigger på de danske direkte investeringer i USA. I 2009 udgjorde de ca. 100 mia. kr. Et tal, der er 2.5 gange større end Danmarks samlede investeringer i BRIKS-landede samt Tyrkiet.

Den seneste tid har der været rigtig megen snak om cloud computing, sundheds-it og it-sikkerhed. Mobilteknologi og software er fortsat dér, hvor de fleste ’deals’ laves. Altså teknologiområder, hvor investorerne gerne satser deres penge. Og her kan de danske styrkepositioner fint køres i stilling. Ifølge organisationen Invest in Denmark er et af de danske styrkeområder netop mobilteknologi, hvor vi er langt fremme inden for forskning og udvikling af trådløs teknologi både i anvendelse og i design. Men også softwareudvikling og robotteknologi er med i førerfeltet. Vi kan skam også en hel del inden for telemedicin.

Dermed placerer vi os også som et interessant land for amerikansk investering, for der er typisk rift om de danske ingeniørtalenter, når amerikanske virksomheder sigter mod Europa for at placere nye forsknings- og udviklingsaktiviteter. I Innovationscenteret hjælper vi danske selskaber med blandt andet at etablere sig i Silicon Valley. Det gør de amerikanske investorer trygge ved at investere i og hjælpe selskabet mod global vækst. Den danske virksomhed får dermed et amerikansk hovedsæde, og den danske forretning bliver dets datterselskab. Med et øget salg på det amerikanske marked, og med den øgede mulighed for at tiltrække sig amerikansk kapital, har selskaberne mulighed for at opskalere i både USA og Danmark. Modellen er kendt fra Israel, men er endnu ikke veletableret i det danske entreprenørsystem.

Skeler vi til udlandets opfattelse af Danmark som investeringsland, ja så siger Forbes Magazines, Best Countries for Doing Business (2010), at Danmark er det bedste sted at lave forretning og World Banks, Doing Business project 2011, nævner Danmark som det næstmest forretningsvenlige klima i EU.  Dertil kommer, at vi i det forgangne år blev kåret af Boston Consulting Groups e-intensity index til verdens mest internet-intensive land.

Jeg synes, at gode eksempler på det sidste går lige fra elektroniske selvangivelser og lønsedler til patientjournaler, som vi tager for givet i Danmark, men som regnes for superinnovativt set med amerikanske øjne. Vi skal turde tage springet – og go west.

Ifølge Money Tree Report fra PWC er investeringerne inden for software og mobile platforme i Silicon Valley steget med hele 35 pct. fra første til andet kvartal af 2011. Det er altså i dag og ikke i morgen, at de danske selskaber med cloud computing, mobilteknologi, sundheds-it samt telemedicin skal kigge mod USA og overveje, om de skal tage springet og etablere sig på det globale marked.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu