Robotter kan løfte konkurrenceevnen med 15 pct.

Danske produktionsvirksomheder er langt dårligere til at bruge robotter i deres produktion end deres konkurrenter i f.eks. Sverige og Tyskland, og det koster dyrt på dansk konkurrenceevne. Virksomhederne holder bl.a. igen, fordi de  frygter, at ordrebøgerne ikke kan bære investeringen. Men på langt sigt er robotten deres overlevelse, siger eksperter.

Marianne Kristensen Schacht

Under en tredjedel af processerne i de danske produktionsvirksomheder bliver i dag udført af robotter. Men hvis danske fremstillingsvirksomheder får lige så mange robotter ind i produktionshallerne, som virksomhederne i de lande, der er længst fremme på at automatisere, vil det give et markant løft af den danske konkurrenceevne med godt 15 pct.

Det vurderer professor og centerleder Anders Sørensen fra forskningscentret CEBR på CBS, der sammen med forskere fra Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Teknologisk Institut og virksomheden Eltronic er gået sammen i det såkaldte AIM-projekt om at udvikle et benchmark-værktøj, der skal styrke den pressede danske fremstillingsindustri. Se boks.

”Hvis ellers de danske lønninger udvikler sig i samme tempo som udlandets, så vil en stærk dansk produktivitetsstigning som følge af automatisering slå fuldt igennem på konkurrenceevnen,” siger professor Anders Sørensen.

Bagefter Sverige og Tyskland

I dag står der godt 5.500 robotter i de danske produktionsvirksomheder. Udviklingen er gået stærkt de seneste år, anført af de mest konkurrenceudsatte virksomheder. Men Danmark halter stadig langt bagefter de lande, der har automatiseret mest. Både Sverige og Tyskland har mekaniseret og digitaliseret flere processer i industrien, end Danmark har, og det har været til fordel for deres konkurrenceevne. Se figur 1.

[graph title="Danmark halter på robotter i industrien" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/cc374-mak_fig01a__danmark_halter_pa_robotter.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/5087c-mak_fig01a__danmark_halter_pa_robotter.png" text="Danske produktionsvirksomheder er mindre automatiserede end virksomheder i de lande, vi konkurrerer med globalt."]Kilde: Lene Kromann, Jan Rose Skaksen og Anders Sørensen, CBS: Automation og arbejdsproduktivitet – en analyse baseret på branche- og landeforskelle. [/graph]

Hvis de forskellige brancher i dansk industri automatiserede på niveau med de førende lande, ville det løfte arbejdsproduktiviteten i de danske fremstillingsvirksomheder med omkring 15 pct. Og det ville smitte positivt af på konkurrenceevnen i samme størrelsesorden.

”Der ligger et kæmpe potentiale i at automatisere flere produktionsprocesser. I gennemsnit har de danske virksomheder en lav grad af automatisering, men spredningen er stor,” siger Anders Sørensen fra CEBR på CBS.

Robotter vil sikre danske job

Helt nye data fra AIM-projektet viser, at det i gennemsnit kun er 30 pct. af de samlede produktionsprocesser, der i dag er automatiseret. Tallene viser også, at der er meget stor forskel på, hvordan, hvor lidt og hvor meget selskaberne automatiserer.

I gennemsnit er det i dag kun 27 pct. af produktionsprocesserne, der er mekaniserede i virksomhederne, så arbejdet udføres af maskiner frem for af mennesker. I 12 pct. af virksomhederne er det stadig produktionsarbejdere, der udfører størstedelen af processerne. Og mindre end 1 pct. af virksomhederne har mekaniseret alle deres processer.

Den anden type automation er brug af it i arbejdsprocesserne. Og i gennemsnit er kun 31 pct. af produktionsprocesserne i dag digitaliseret. 12 pct. af virksomhederne bruger hverken it til at producere, processtyre eller til at køre nye produkter ind.

Tallene stammer fra 300 spørgeskemaer fra danske produktionsvirksomheder, som parterne i AIM-projektet har analyseret. Målet er at få data fra mindst 600 virksomheder. Men allerede nu konkluderer forskerne, at der er et stort potentiale for mere automatisering i den pressede danske produktion.

AIM-projektet

Med støtte fra Industriens Fond arbejder forskere fra CEBR på CBS, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet i øjeblikket sammen med Teknologisk Institut og virksomheden Eltronic for at afdække, hvordan automation kan forbedre danske produktionsvirksomheders konkurrenceevne.

På baggrund af input fra mindst 600 virksomheder kortlægger projektet sammenhængen mellem virksomhedernes ledelse, organisation, grad af automatisering og indtjening.

Foreløbig har 300 virksomheder deltaget, og projektet er stadig åbent for interesserede virksomheder.

Målet er at udvikle et benchmark-værktøj, som giver virksomhederne mulighed for at sammenligne sig med hinanden inden for automatisering af produktionsprocesser. Værktøjet skal guide virksomhederne til at gøre det samme som de bedste inden for automation.

”Med flere robotter kan vi øge vores produktivitet svarende til, at vi arbejder for to, tre eller flere – og så stiger konkurrenceevnen tilsvarende i virksomhederne,” siger Søren Peter Johansen, der er faglig leder på Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

På kort sigt koster flere robotter arbejdspladser. På længere sigt, mener forskerne dog, vil den bedre konkurrenceevne, som følger af mere automation, gøre det muligt for virksomhederne at ansætte flere folk.  

”Alternativet er, at vi mister alle produktionsarbejdspladser, fordi de enten bliver outsourcet, eller virksomheden går ned, fordi den ikke er konkurrencedygtig,” siger Søren Peter Johansen.

Banker blokerer

Resultaterne fra AIM-projektet viser, at føde- og drikkevarebranchen herhjemme er den branche, der er længst fremme med at bruge teknologi i fremstillingsprocesserne.

Inden for produktion af transportmidler, som udgør en mindre del af dansk produktion, er der flest virksomheder, der kun fremstiller manuelt.

Danmarks største fremstillingsindustri er jern og metal, og i den branche er der stor forskel på, hvor lidt og hvor meget de enkelte virksomheder har automatiseret.

Steffen Mose er konsulent i branche- og arbejdsgiverforeningen DS Håndværk & Industri, og han er enig i, at der er gode muligheder i at få flere i jern- og metalindustrien på niveau med de bedste i branchen. Men hvis udviklingen skal accelerere, skal virksomhederne have lettere adgang til finansiering af investeringerne, mener han.

Lige nu har de svært ved at få medfinansiering i banken, til trods for at investeringerne i automatisering hurtigt tjener sig hjem. Udfordringen for virksomhederne er at dokumentere, at de også i længden har ordrer nok til at bære investeringerne.

”Når man kun kan se tre måneder frem ad gangen – og nogle gange kortere – i sin ordrebog, så løber man hellere stærkere med de folk, man har, end man ansætter flere folk og investerer i automation,” siger Steffen Mose.

Han henviser til skræmmeeksempler, hvor virksomheder investerede i automation, lige inden krisen brød ud, hvorefter de brændte inde med en masse kapacitet uden at have ordrer. Den slags eksempler afholder mange fra at investere.

Øjenåbner for virksomhederne

Men selv om eksperterne er enige om, at det ville sætte skub i omstillingen i industrien, hvis der var lettere adgang til finansiering, så har virksomhederne også selv et ansvar.

Virksomhederne skal have øje for, at robotteknologi ikke længere er raketvidenskab. Det kræver ikke medarbejdere med en lang it-uddannelse at betjene robotterne. Samtidig er der i dag robotter på markedet, der er fleksible og kun koster en brøkdel i forhold til tidligere, lyder det fra både Teknologisk Institut, Dansk Robot Netværk og Dansk Industri.

”Vi skal have øjnene op for, hvad robotter kan. Robotteknologi skal være nærværende og tilgængeligt for alle, og så skal vi have en accept af, at det her er vejen frem, hvis vi vil have produktion i Danmark og være et konkurrencedygtigt land,” lyder det fra Steffen Enemark, der er formand for Dansk Robot Netværk.

Dansk Industri har kørt kampagner over for virksomhederne for at synliggøre mulighederne i at få løftet teknologiniveauet. Lige nu diskuterer man, hvilken yderligere indsats der skal til for at få virksomhederne op i gear.

”Der er stadig en del, der ikke har set, at prisen på at automatisere og indføre ny teknologi er lavere end nogensinde, og mulighederne for fleksible løsninger mere tilgængelige end hidtil. Der er mange steder at hente produktivitetsgevinster, og man kan komme tættere på sine kunder ved at understøtte eksempelvis salg og marketing med teknologi,” påpeger Henrik Valentin Jensen, der er chefkonsulent i DI ITEK.

På tærsklen til kvantespring

På Teknologisk Institut spår Søren Peter Johansen, at vi lige nu står på tærsklen til det helt store gennembrud for automatisering, der især vil komme de mindre og mellemstore virksomheder til gode.

I løbet af få år vil robotterne nemlig være lige så fleksible som medarbejdere, og de vil kunne flyttes rundt i produktionen og instrueres til at udføre forskellige arbejdsopgaver af medarbejdere, der ikke behøver en længerevarende teknisk uddannelse. Og så vil prisen på robotterne fortsat falde. 

”Når du kan bruge sådan en robot døgnet rundt alle ugens dage i din produktion, så bliver investeringen rentabel. Her vil de små og mellemstore virksomheder for alvor kunne ride med på bølgen,” siger Søren Peter Johansen.

Allerede i løbet af i år vil de første fleksible og flytbare robotter – de såkaldte robotassistenter – komme ud i produktionsvirksomhederne og arbejde, fortæller han. De vil ikke bare løfte virksomhedernes produktivitet, de udgør også nye eksportmuligheder, når det globale marked skal forsynes med fremtidens højteknologiske løsninger.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu