Robotter overtager kinesiske arbejdspladser

For blot et par år siden var industrirobotter et særsyn på kinesiske fabrikker.

På den store Volvo-fabrik i industribyen Chongqing vrimlede det eksempelvis med blåklædte industriarbejdere, der med de bare næver håndterede det arbejde, som for længst var afløst af robotter på fabrikkerne i Göteborg og i andre dele af den vestlige verden. Forklaringen var simpel: En kinesisk arbejder kostede i størrelsesordenen 20.000-30.000 kr. om året, mens en robot kostede flere millioner.

Men som med alt andet går udviklingen i det kinesiske rige ubegribeligt stærkt. Kinesiske fabrikker afleverer nu den ene ordre efter den anden hos producenterne af industrielle robotter. Sidste år nåede salget af industrirobotter 22.577 enheder – en stigning på 51 pct. fra 2011 og en firedobling siden 2006. Lande som Sydkorea og Japan er stadig en smule foran på antal indkøbte robotter, men Kina bestiller nu flere robotter end industrinationer som Tyskland og USA. Ifølge den Frankfurt-baserede organisation International Federation of Robotics vil Kina blive verdens største marked for robotter i 2014.

Især den kinesiske automobilindustri har de senere år konverteret tusindvis af arbejdere til maskiner. Den kinesiske producent af super utility vehicles (SUV’er), Great Wall Motors, har spenderet knap en milliard kr. på 1.200 robotter til sine fire fabrikker. Antallet af ansatte er ved samme lejlighed faldet fra 1.300 til 400.

I kølvandet på bilindustriens satsning er andre fabrikker også fulgt med. Kina er nu ved at tage de samme skridt, som vestlige fabriksanlæg gennemgik for år tilbage i et forsøg på at bevare konkurrenceevnen.

“I Kina er der stadig mange lavthængende frugter, når det gælder automatisering,” siger Yuchan Li fra konsulentfirmaet GaveKal Research til Bloomberg Businessweek.

Der er flere forklaringer på, hvorfor automatiseringsbølgen skyller ind over Kina netop nu.

Hovedforklaringen er, at Kina på grund af den demografiske udvikling oplever et stigende lønniveau. I 2013 vil Kinas arbejdsstyrke toppe med 1 milliard (!), før den igen begynder at falde. Det er Kinas berygtede et-barns-politik, der nu slår igennem for alvor.

Manglen på arbejdskraft har allerede bragt Kina ud i løninflation. Lønningerne er steget omkring 20 pct. årligt de seneste år.

Udviklingen skyldes dog ikke kun den demografiske udvikling. For at øge automatiseringen på fabrikkerne har det kinesiske et-parti-styre hævet mindstelønningerne. Tanken er, at øget automatisering kan bidrage til at løfte Kinas industri højere op i værdikæden.

Automatiseringsbølgen synes dog også speedet op af protesterne fra mange af de menige medarbejdere på de kinesiske fabrikker. Protesterne fra nogle af de 1,4 millioner kinesiske medarbejdere har fået teknologifabrikanten Foxconn Technology, der producerer ikonprodukter som Apples iPad og iPhone, til at lukke fabrikker i Taiyuan og Zhengzhou. Foxconn har også tidligere varslet, at man vil øge antallet af robotter til en million over de næste tre år.
En sidste forklaring på automatiseringsbølgen er, at mange hightech-produkter simpelthen kræver en maskinel præcision.

Trods udviklingen tyder meget dog på, at Kina fortsat vil vrimle med arbejdere i kedeldragter, og at der er et stykke vej, før Kina ligesom vestlige lande er decideret afhængig af robotter for at kunne klare sig i konkurrencen. Lønningerne er stadig en tiendedel af i USA, og med kortere produktcyklusser og mindre ordrer er der behov for en evne til omskiftelighed, som ofte er nemmere at håndtere med medarbejdere end robotter.

Kilde: Bloomberg BusinessWeek

Forrige artikel Fonde finansierer undersøgende journalistik Næste artikel Velkommen til lavvækstens tidsalder
Visualisering af data bag udvikling af ny velfærd

Visualisering af data bag udvikling af ny velfærd

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

En gang om måneden gennemgår direktion i Gladsaxe Kommune en tsunami af data for at følge udviklingen på 29 vigtige udvalgte områder. De diskuterer og justerer kursen, hvis udviklingen går i den forkerte retning. Mandag Morgen sad med ved bordet på direktionens første møde i år.

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

Den kreative sektor i Danmark boomer og klarer sig målt på eksportvækst bedre end andre sektorer. Alligevel tøver politikerne med at anerkende vækstpotentialet, lyder kritikken. Det sker imidlertid i lande som Holland, Storbritannien og Finland.

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

Inden længe vil mange hudsygdomme kunne blive diagnosticeret af en app på din smartphone med stor præcision. Ifølge LEO Innovation Lab, der udvikler en app til formålet, er kunstig intelligens og øget patientinddragelse en vigtig del af fremtidens sundhedssystem.

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Der kan gå ti-tyve år før kvantecomputerne er klar, men der bliver brug for dem.
Film, musik og computerspil er en stor dansk eksportsektor, men på mange måder stadig meget umodent organiseret.

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Vi har vænnet os til, at computere og alt, hvad der har med digital teknologi at gøre, bliver bedre, hurtigere og billigere år for år. Men hvis udviklingen skal fortsætte, er der snart behov for at skifte til helt nye teknologier. Den mest lovende er kvantecomputere.

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danmark er sammen med Bulgarien og Luxembourg snart de eneste EU-lande i Europa uden statsstøtte til film- og animationsbranchen. Det koster på ordrebogen. Venstres erhvervsordfører erkender, at man kan blive nødt til at følge trop og uddele millioner i statsstøtte til internationale filmgiganter.

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Sybo Games er en dansk spilvirksomhed med vækstpotentiale. Men bl.a. jagten på talenter er en udfordring, siger CEO Mathias Gredal Nørvig, der er formand for den nye forening Vision Denmark.

Den næste bølge af deletransport er på vej

Den næste bølge af deletransport er på vej

Der kommer masser af nye dele-cykler og dele-løbehjul til Danmark – men i andre byer bliver de smidt ud.
Virtual Reality kan give en enestående naturoplevelse, men det er ny form for natur.

Globalt slagsmål om deletransport

Globalt slagsmål om deletransport

Udlejning af cykler og elektriske løbehjul er på ganske få år blevet en global milliardforretning, og markedet domineres af techgiganter fra Kina og USA. Men også en lille dansk spiller gør sig bemærket med sine orange cykler i flere af Europas hovedstæder.

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Den danske kunstner Morten Rockford Ravn har skabt en fotoreportage fra computerspillet Grand Theft Auto.
Som enhver anden fotograf måtte han udsøge sig interessante steder og vente tålmodigt på at de rette situationer opstod. I den virtuelle verden er der dog noget videre rammer for, hvad man kan gøre for at fremkalde de helt rigtige fotogene situationer.

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Globalt set er det indiske Aadhaar projekt blandt de største og mest betydningsfulde IT-projekter – men meget få i vores del af verden har hørt om det. På under ti år er det lykkes at give 1.3 milliarder indere en digital identitet. 

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Nye teknologier vil i fremtiden kunne fremstille videoer, billeder og tekster, der ser så troværdige ud, at vi får endnu større problemer med misinformation. Det kan i sidste ende betyde, at demokratiet kommer i fare, advarer teknologiekspert, der forudså problemer med ‘fake news’ på internettet, før fænomenet eksploderede.

Sikke en voldsom trængsel

Sikke en voldsom trængsel

I dag planlægger danskerne deres transport ved hjælp af Rejseplanen og Rejsekortet. Men Uber, Google og mange andre er for længst gået ind i kampen om at være de selskaber, der koordinerer fremtidens mobilitet.

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

En ny trafikhandlingsplan i Aalborg Kommune gør op med gamle trafikdogmer og gør dermed klar til at favne de mange nye typer af køretøjer, der åbnes for i en forsøgsordning fra nytår. Men især i Århus og København volder den nye lov også kvaler.

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Teknologien bag nye avancerede løsninger til at organisere persontransport er langt fremme i Finland. Siden 2011 har den finske regering arbejdet på at tilpasse lovgivningen til en ny transportæra. Og det er ekstremt vigtigt at have lovgiverne med på sidelinjen i en af de næste store digitale revolutioner, siger administrerende direktør og stifter af virksomheden MaaS Global, Sampo Hietanen.

Bilens tid som byens konge rinder ud

Bilens tid som byens konge rinder ud

Den måde, vi færdes i byerne på, vil forandres væsentligt. Nye, små elektriske køretøjer er begyndt at dukke op, og samtidig bliver mobilitet i stigende grad en tjeneste; en løsning, som sammensættes til lejligheden alt efter den enkeltes behov. Bytrafikken kan blive mere effektiv, fleksibel og klimavenlig. Det er der hårdt brug for.

Hvad i alverden er det, der kører dér?

Hvad i alverden er det, der kører dér?

En mangfoldighed af nye, små elektriske køretøjer, med eksotiske navne som hoverboards, uniwheels og speed pedelecs, vil i den nærmeste fremtid blande sig i storbyernes mylder. Sammen med selvkørende biler og busser, små udbringningsrobotter, robothunde og droner kan de med tiden fortrænge bilerne som byernes konger.

What’s next – i 2019?

What’s next – i 2019?

Virksomheder skal tage forbrugernes værdier alvorligt – for det er blevet alvor med klimaet, miljøet og datasikkerheden.
Det er muligt at nyhederne er dårlige, men i gamle dage var de også kedelige.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Det måtte komme: En telefon, der skiller sig ud ved at have meget få funktioner. Light phone kaldes den, og som selskabet bag den lille telefon siger, så er den ”designet til at blive brugt så lidt som muligt”.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.