Robotter overtager kinesiske arbejdspladser

For blot et par år siden var industrirobotter et særsyn på kinesiske fabrikker.

På den store Volvo-fabrik i industribyen Chongqing vrimlede det eksempelvis med blåklædte industriarbejdere, der med de bare næver håndterede det arbejde, som for længst var afløst af robotter på fabrikkerne i Göteborg og i andre dele af den vestlige verden. Forklaringen var simpel: En kinesisk arbejder kostede i størrelsesordenen 20.000-30.000 kr. om året, mens en robot kostede flere millioner.

Men som med alt andet går udviklingen i det kinesiske rige ubegribeligt stærkt. Kinesiske fabrikker afleverer nu den ene ordre efter den anden hos producenterne af industrielle robotter. Sidste år nåede salget af industrirobotter 22.577 enheder – en stigning på 51 pct. fra 2011 og en firedobling siden 2006. Lande som Sydkorea og Japan er stadig en smule foran på antal indkøbte robotter, men Kina bestiller nu flere robotter end industrinationer som Tyskland og USA. Ifølge den Frankfurt-baserede organisation International Federation of Robotics vil Kina blive verdens største marked for robotter i 2014.

Især den kinesiske automobilindustri har de senere år konverteret tusindvis af arbejdere til maskiner. Den kinesiske producent af super utility vehicles (SUV’er), Great Wall Motors, har spenderet knap en milliard kr. på 1.200 robotter til sine fire fabrikker. Antallet af ansatte er ved samme lejlighed faldet fra 1.300 til 400.

I kølvandet på bilindustriens satsning er andre fabrikker også fulgt med. Kina er nu ved at tage de samme skridt, som vestlige fabriksanlæg gennemgik for år tilbage i et forsøg på at bevare konkurrenceevnen.

“I Kina er der stadig mange lavthængende frugter, når det gælder automatisering,” siger Yuchan Li fra konsulentfirmaet GaveKal Research til Bloomberg Businessweek.

Der er flere forklaringer på, hvorfor automatiseringsbølgen skyller ind over Kina netop nu.

Hovedforklaringen er, at Kina på grund af den demografiske udvikling oplever et stigende lønniveau. I 2013 vil Kinas arbejdsstyrke toppe med 1 milliard (!), før den igen begynder at falde. Det er Kinas berygtede et-barns-politik, der nu slår igennem for alvor.

Manglen på arbejdskraft har allerede bragt Kina ud i løninflation. Lønningerne er steget omkring 20 pct. årligt de seneste år.

Udviklingen skyldes dog ikke kun den demografiske udvikling. For at øge automatiseringen på fabrikkerne har det kinesiske et-parti-styre hævet mindstelønningerne. Tanken er, at øget automatisering kan bidrage til at løfte Kinas industri højere op i værdikæden.

Automatiseringsbølgen synes dog også speedet op af protesterne fra mange af de menige medarbejdere på de kinesiske fabrikker. Protesterne fra nogle af de 1,4 millioner kinesiske medarbejdere har fået teknologifabrikanten Foxconn Technology, der producerer ikonprodukter som Apples iPad og iPhone, til at lukke fabrikker i Taiyuan og Zhengzhou. Foxconn har også tidligere varslet, at man vil øge antallet af robotter til en million over de næste tre år.
En sidste forklaring på automatiseringsbølgen er, at mange hightech-produkter simpelthen kræver en maskinel præcision.

Trods udviklingen tyder meget dog på, at Kina fortsat vil vrimle med arbejdere i kedeldragter, og at der er et stykke vej, før Kina ligesom vestlige lande er decideret afhængig af robotter for at kunne klare sig i konkurrencen. Lønningerne er stadig en tiendedel af i USA, og med kortere produktcyklusser og mindre ordrer er der behov for en evne til omskiftelighed, som ofte er nemmere at håndtere med medarbejdere end robotter.

Kilde: Bloomberg BusinessWeek

Forrige artikel Fonde finansierer undersøgende journalistik Næste artikel Velkommen til lavvækstens tidsalder
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?