Robotter udfordrer samfundsøkonomien

For få år siden var robotternes indtog noget, der optrådte i science fiction-historier. Men robotteknologien er nu så avanceret, at det inden for overskuelig tid vil være nødvendigt at tilpasse vores samfund til de nye realiteter.

Forskere fra det private amerikanske forskningscenter National Bureau for Economic Research har med økonomiske modeller undersøgt, hvilke konsekvenser øget automatisering kan få for amerikansk økonomi og beskæftigelse. Resultaterne peger i flere retninger. Afhængigt af tidsperspektivet og den politiske håndtering kan automatiseringen skabe økonomisk elendighed eller øge den økonomiske velstand.

Grundlæggende vurderer forskerne, at konsekvensen på kort sigt vil være et boom med øget velstand og gode lønninger til især højteknologiarbejdere. Men på længere sigt vil automatiseringen sænke behovet for arbejdskraft i et omfang, der vil gå ud over den økonomiske aktivitet og dermed velstanden – i hvert fald i traditionel økonomisk forstand.

Analysen udpeger en række sandsynlige tendenser:

  • Der vil ske et langvarigt fald i lønmodtagernes andel af indtægterne. Dette er allerede ved at ske i OECD-landene.
  • Teknologibobler vil i stigende grad blive blæst op og briste.
  • På kort sigt vil højteknologiske arbejdere med tekniske og analytiske opgaver opleve store lønstigninger, mens lønnen for lavteknologisk arbejde – ”bløde job” med personlig kontakt – kun vil stige langsomt.
  • Med tiden vil lysten til at investere i nye programmer og kode falde, og man vil i stigende grad forlade sig på eksisterende løsninger.
  • Efterhånden som teknologien forbedres og brugen af den på arbejdspladsen udvides, vil efterspørgslen på højteknologiarbejdere falde, og på lang sigt vil størstedelen af dem rykke over i serviceindustrien, hvilket kan påvirke lønnen for lavteknologiarbejde positivt.
  • Samfundets velstand vil på kort sigt stige, men på længere sigt vil den falde til et lavere niveau end før teknologiboomet.
  • Selv hvis man indregner opfindelsen af revolutionerende ny teknologi, som sænker omkostningerne og øger produktiviteten, vil velstanden på lang sigt falde.
  • En sådan teknologisk revolution vil ydermere sænke vareforbruget, ligesom priserne på tjenesteydelser vil falde.

Usikre fremskrivninger

Hvorvidt fremtiden byder på velstand eller elendighed, afhænger ifølge forskerne af, om politikerne i tide tager højde for de udfordringer, teknologien fører med sig.

De fremhæver bl.a., at lovgiverne må sikre høj grad af opsparing, mens boomet varer – muligvis via beskatning. Det skal sikre, at de, der rammes af den faldende efterspørgsel på arbejdskraft eller lavere lønninger, er økonomisk polstret til at holde sig selv – og det samlede forbrug – kørende i tiden efter teknologiboomet.

Omvendt fraråder de, at man begrænser arbejdsudbuddet via politiske instrumenter for at holde lønningerne oppe. Det vil gå ud over investeringslysten, som er afgørende for lønningernes og økonomiens holdbarhed på længere sigt.

Endelig advarer forskerne mod at gå for idealistisk til værks og kræve, at programmer og kode lægges ud som open source. I så fald vil mange firmaer trække på den frit tilgængelige kodebase frem for at hyre nye programmører.

Fremskrivningerne er i sagens natur behæftet med betydelig usikkerhed, og de er dybt afhængige af de forudsætninger, der er lagt ind i simulationen. Forskernes hovedpointe er da også blot, at den teknologiske udvikling vil have så vidtrækkende konsekvenser, at lovgivningsmæssig status quo og kortsigtede lappeløsninger ikke vil være tilstrækkeligt.

”Vores simple model illustrerer omfanget af ting, smarte maskiner kan gøre for os og mod os. Modellens centrale budskab er bekymrende. Uden en passende finanspolitik, der redistribuerer fra vinderne til taberne, kan smarte maskiner på lang sigt skabe elendighed for os alle sammen,” hedder det i analysen.

Kilde — Benzell, Kotlikoff, LaGarda og Sachs: ”Robots Are Us: Some Economics of Human Replacement”, National Bureau of Economic Research, 2015

Forrige artikel København er blevet et globalt grønt finanscentrum Næste artikel Ngo giver en hånd til fremtidens forsyningskæde
Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.

Succes – og begyndende frygt – for Koreas robotter

Succes – og begyndende frygt – for Koreas robotter

Siden 2000’erne har der i Sydkorea været kraftigt fokus på robot-teknologi, og i dag har landet verdens højeste tæthed af robotter - ikke kun i den industrielle produktion, men også indenfor industrier såsom MedTech, Gaming og service.
I takt med robotternes indtog kan der imidlertid spores en stigende bekymring fra befolkningens side, blandt andet i forhold til jobsikkerhed.

Globale fora undersøger ny regulering til den digitale tidsalder

Globale fora undersøger ny regulering til den digitale tidsalder

Digitaliseringen forandrer samfundet og økonomien så grundlæggende og hurtigt, at de sædvanlige måder at styre på kommer til kort. Sammen med FN og World Economic Forum er Danmark i høj grad med til at sætte rammerne for en ny type internationalt samarbejde om regulering af teknologi.