Scenarier for Danmark - og souvenirs fra fremtiden

Tidens vigtigste trends – og hvad de kan bruges til. Og så kan Danmark lære af 'turisme tech' i Israel.

Peter Hesseldahl

Vi har tændt det lange lys i denne uge, med fokus på hvordan virksomheder og organisationer kan bruge fremtidsforskning og scenarier.

Pensionskassen PFA lavede i anledning af deres 100 års jubilæum 4 forskellige scenarier, der viste, hvordan livet i Danmark kan se ud i 2040. For PFA var scenarierne en måde at udfordre deres sædvanlige opfattelser af, hvordan arbejdsliv og pension fungerer, hvis arbejdsmarkedet ændrer sig i fremtiden.   
 
Vi har selv forsøgt os med et par scenarier, der udforsker en fremtid, hvor mangt og meget er forandret:
 
Mandag Morgens Europaredaktør, Claus Kragh, har beskrevet situationen i 2030: Alle landene i den nordiske Union, inklusive nyligt selvstændige Færøerne og Skotland, er trådt ud af EU, men frygten for Rusland får Norden til at blive en del af EU’s atomforsvar.
 
Clara Dawe fra Mandag Morgens tænketank fortæller om kommunalvalget i 2029, hvor de mange lokal-lister, der vil lægge en stor del af beslutningerne helt ud til borgerne, får en kæmpe sejr. Hun beskriver et nyt, men styrket demokrati i Danmark – men der kan naturligvis tænkes helt andre scenarier. Det er det, der er hele pointen: At forberede sig på det uforudsigelige.
 
Victoria and Albert museet i London viser lige nu en stor udstilling af 100 objekter fra fremtiden – en slags souvenirs fra en ekspedition til fremtiden. Ideen er at vise ting, som i dag virker fremmedartede eller utilgængelige, men som – måske – vil være en helt normal del af dagligdagen om nogle år.

Vi har talt med udstillingens tilrettelægger, og vi har et lille videoklip, hvor han fortæller, hvorfor hans yndlingsobjekt fra fremtiden er en espressomaskine, der kan fungere i vægtløsheden på den internationale rumstation ISS.
 
Trendanalyser er en anden måde at forsøge at komme fremtiden i forkøbet. Vi har talt med to internationale konsulentvirksomheder om, hvordan virksomheder kan bruge trends i deres udviklingsarbejde – og hvilke trends, der er de vigtigste for tiden.
 
Og så har vi en klumme nede fra solskinnet i Israel, hvor der virkelig er gang i tech startup-miljøet. Seneste skud på stammen er 'turisme-tech', som går ud på at forbedre turisters oplevelser ved hjælp af masser af digital information og smarte apps.

Men i princippet kunne den form for forretningsudvikling lige så godt ske i Skagen, skriver Tue David Bak fra Innovation Centre Denmark i Tel Aviv i dagens klumme.
 
God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu