Scenarier for Danmark - og souvenirs fra fremtiden

Tidens vigtigste trends – og hvad de kan bruges til. Og så kan Danmark lære af 'turisme tech' i Israel.

Vi har tændt det lange lys i denne uge, med fokus på hvordan virksomheder og organisationer kan bruge fremtidsforskning og scenarier.

Pensionskassen PFA lavede i anledning af deres 100 års jubilæum 4 forskellige scenarier, der viste, hvordan livet i Danmark kan se ud i 2040. For PFA var scenarierne en måde at udfordre deres sædvanlige opfattelser af, hvordan arbejdsliv og pension fungerer, hvis arbejdsmarkedet ændrer sig i fremtiden.   
 
Vi har selv forsøgt os med et par scenarier, der udforsker en fremtid, hvor mangt og meget er forandret:
 
Mandag Morgens Europaredaktør, Claus Kragh, har beskrevet situationen i 2030: Alle landene i den nordiske Union, inklusive nyligt selvstændige Færøerne og Skotland, er trådt ud af EU, men frygten for Rusland får Norden til at blive en del af EU’s atomforsvar.
 
Clara Dawe fra Mandag Morgens tænketank fortæller om kommunalvalget i 2029, hvor de mange lokal-lister, der vil lægge en stor del af beslutningerne helt ud til borgerne, får en kæmpe sejr. Hun beskriver et nyt, men styrket demokrati i Danmark – men der kan naturligvis tænkes helt andre scenarier. Det er det, der er hele pointen: At forberede sig på det uforudsigelige.
 
Victoria and Albert museet i London viser lige nu en stor udstilling af 100 objekter fra fremtiden – en slags souvenirs fra en ekspedition til fremtiden. Ideen er at vise ting, som i dag virker fremmedartede eller utilgængelige, men som – måske – vil være en helt normal del af dagligdagen om nogle år.

Vi har talt med udstillingens tilrettelægger, og vi har et lille videoklip, hvor han fortæller, hvorfor hans yndlingsobjekt fra fremtiden er en espressomaskine, der kan fungere i vægtløsheden på den internationale rumstation ISS.
 
Trendanalyser er en anden måde at forsøge at komme fremtiden i forkøbet. Vi har talt med to internationale konsulentvirksomheder om, hvordan virksomheder kan bruge trends i deres udviklingsarbejde – og hvilke trends, der er de vigtigste for tiden.
 
Og så har vi en klumme nede fra solskinnet i Israel, hvor der virkelig er gang i tech startup-miljøet. Seneste skud på stammen er 'turisme-tech', som går ud på at forbedre turisters oplevelser ved hjælp af masser af digital information og smarte apps.

Men i princippet kunne den form for forretningsudvikling lige så godt ske i Skagen, skriver Tue David Bak fra Innovation Centre Denmark i Tel Aviv i dagens klumme.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Man kan ikke forudsige fremtiden - men man er nødt til at prøve Man kan ikke forudsige fremtiden - men man er nødt til at prøve Næste artikel Blockchain holder styr på bæredygtig produktion Blockchain holder styr på bæredygtig produktion
Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Store digitale selskaber skal reguleres ud fra værdier om frihed, miljø og social retfærdighed, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener, at EU skal finde sin egen vej mellem amerikansk angst for staten og Kinas krænkelse af individer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea er verdens måske mest gennemdigitaliserede land, men efter en række skandaler om misbrug af data og overvågninger arbejder man nu på at indføre regler for databeskyttelse, der minder meget om EU’s GDPR-regelsæt.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.