Shanghai blues

Efter 3 fantastiske år som direktør for det danske Innovationscenter i Shanghai er det tid til at vende hjemover og hurtigst muligt vende tilbage, når diplomathabitten er skiftet ud med iværksætterkasketten. For det er i dynamiske Kina, at fremtiden tegnes, og mulighederne er uendeligt store!

Af Morten Brandtoft, leder af Innovation Centre Denmark i Shanghai

Shanghai er med sine 24 millioner indbyggere, heraf ca. 250.000 expats, Kinas mest internationale metropol og Kinas finanscentrum.

I perioden 1920 til 1930 var Shanghai Asiens svar på Paris, men i dag skyder skyskrabere, nye metrolinjer, motorveje og højhastighedsforbindelser op og frem med en imponerende hastighed.

I byens French concession-kvarter, hvor franskmændene i omkring hundrede år frem til anden verdenskrig etablerede en franskstyret enklave, er bybilledet stadig præget af charmerende gamle bygninger og træer langs gaderne, men i dag kan man også møde masser af luksusbiler i Ferrari- og Lamborghini-klassen side om side med udtjente gadefejere.

Shanghai er en kulturel metropol i global klasse. Den ene megaevent efter den anden med verdensklassekunstnere, Formel 1, ATP-tennis og basket fra NBA afvikles, samtidig med at ældre kinesere danser aftendans i parkerne, og jazzen flyder ud af de små spillesteder og blander sig med duftene fra de mange gadekøkkener.

Det har simpelthen været et privilegie at være en del af. Og på det professionelle plan har det skabt uvurderlig indsigt og nye refleksioner, som jeg her gerne vil dele lidt ud af.

Med en årlig BNP-vækst på mere end 6 pct. vil Kina snart overhale USA som verdens største økonomi. I det hele taget skal vi til at opfatte Kina som en global leder på linje med USA, hvad enten vi taler om markedsmuligheder, forbrugernes købekraft, investeringer, forskning, udvikling eller anvendelse af nye innovative produkter og avancerede teknologier.

Det er imidlertid ikke størrelsen af de faktiske tal i Kina, som er mest imponerende. Det er den hastighed, som landet udvikler sig med, og som gør, at Kina, næsten uanset hvilket udviklingsstadie landet befinder sig på pt., kommer til at rykke afsindigt hurtigt i den nærmeste fremtid.

Det siger næsten sig selv, at med en udviklingshastighed, der er 5 til 7 gange hurtigere end i Vesten, vil en god vesteuropæisk treårig forretningsplan for Kina være uaktuel allerede efter nogle få måneder. Kontinuerlig tilpasning af forretningsplaner efter nye markedsmuligheder er simpelthen et must for at kunne begå sig på det ekstremt dynamiske kinesiske marked.

Kina drives på mange måder som en virksomhed, China INC., med kommunistpartiet i såvel direktion som bestyrelse. Der udstikkes visionære strategier som One Belt One Road og must-win battles i ambitiøse femårsplaner, og implementeringen sker ofte i tæt samarbejde med private virksomheder, som udvælges til at lede eksempelvis udviklingen af kunstig intelligens.

Medarbejdere i China INC., som ikke synes om ledelsen eller retningen, og som åbenlyst giver udtryk herfor, fyres eller sendes permanent ned på lageret!

Og selv om det bestemt kan være svært at begå sig forretningsmæssigt i Kina – i hvert fald indtil man finder ud af forretningskulturen, får opbygget sit netværk og fundet de rigtige partnere – signalerer disse femårsplaner meget præcist, hvor investeringerne prioriteres, og forretningsmulighederne dermed er størst.

Det er i den forbindelse værd at bemærke, at Kina er gået bort fra officielle vækstmål og nu i langt højere grad prioriterer kvalitet frem for kvantitet. Det gælder, uanset om det drejer sig om bæredygtighed og ressourceanvendelse, reformering af sundheds- og undervisningssektorerne eller for den sags skyld befolkningens stræben efter det gode og lykkelige liv, som vi jo er så berømte for i Danmark.

Måske allermest spændende er den utroligt dynamiske og forbrugerdrevne sammensmeltning af sociale medier, e-commerce, nye betalingsløsninger og online-2-offline servicer og produkter, der naturligvis altid markedsføres via de uundværlige mobile platforme, som med bagvedliggende dataopsamling og anvendelse af kunstig intelligens, stemme- og ansigtsgenkendelse ligger lysår foran alle andre steder i verden.

Hovedbudskabet i denne artikel er, at Danmark og danske virksomheder i langt højere grad fremover skal orientere sig mod, hvad der foregår i Kina, lige så naturligt som vi i dag kikker på USA som markedsmæssig og teknologisk trendsetter.

Uanset om målet er markedsacceleration, innovation eller inspiration, bør virksomhedsledere, forretningsudviklere og innovatører kigge forbi Kina med jævnlige mellemrum. I mit nye eventyr som global forretningsudvikler og iværksætter bliver Kina for mig et helt naturligt fast omdrejningspunkt. Og som vi, der har været bosat i Kina, afslutningsvis siger med et glimt i øjet:

Kina vil for altid være i mit hjerte og blod – om ikke andet så i form af al den forurening, som også de næste mange år vil være en naturlig del af livet i Kina, indtil China INC. også har fået styr på denne KPI!

Farvel og på gensyn i Shanghai – det er her, fremtiden tegnes, og udviklingen drives!

Forrige artikel Det, der har givet os Trump, kan også give os et bedre samfund Det, der har givet os Trump, kan også give os et bedre samfund Næste artikel Kulturledelse - den digitale verdens ledelsesparadigme Kulturledelse - den digitale verdens ledelsesparadigme
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?