Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

60.000 lærere i USA og Canada underviser kinesiske børn i at tale engelsk via internettet. VIPKid er ét eksempel på en bølge af kinesiske 'Ed-Tech'-virksomheder, der i øjeblikket vokser hastigt og investerer voldsomt i avanceret teknologi til at forbedre digital undervisning. 

Det kinesiske nytår, som følger den kinesiske månekalender, er næsten lige overstået. Det er den vigtigste højtid i Kina. Tænk juleaften og nytårsaften kombineret i én.

Normalt er det den tid på året, hvor ALLE kinesere rejser hjem til deres familie for at spise, drikke og snakke – i en hel uge. Men for 20 kinesiske teenagere, som er kunder hos VIPKid, verdens mest værdifulde EdTech-startup, blev nytåret noget anderledes i år.

Det vender vi tilbage til.

#TeachGloballyWorkLocally

Kinesiske VIPkid lancerede sin første online engelskundervisningsservice for blot fem år siden. I dag har de en halv million betalende studerende, primært i Kina. Forretningsmodellen er, at eleverne undervises via internettet og videoforbindelse af undervisere i engelsktalende lande.

Der er i øjeblikket mere end 60.000 undervisere tilnyttet VIPKid, og de er primært baseret i USA og Canada. Underviserne er certificerede, de har engelsk som modersmål, og de følger det samme pensum, som amerikanske grundskoler følger.

VIPKid lever af kinesiske forældres umættelige lyst til at investere i deres børns uddannelse. Afhængig af hvem og hvordan man spørger, får man at vide, at kinesiske forældre bruger mellem 20 procent og 50 procent af deres midler på deres børns uddannelse.

VIPKids elever er mellem 5 og 12 år og deres forældre betaler eksempelvis små 6.000 kroner for tre ’units’ undervisning, hvilket svarer til 48 lektioner og 36 én-til-én (VIP) sessioner med den engelsktalende underviser.  

Globale ambitioner og enorme investeringer

I juni 2018 blev VIPKid vurderet til 3 milliarder dollar. VIPKids værdisætning afspejler deres potentiale ikke blot på det kinesiske marked, men også på det internationale marked. I oktober 2018 var de således tilstede i ikke mindre end 63 lande, og de har som målsætning at udvide til 100 lande inden 2021.

I Kina kan man altid være sikker på, at en god forretningsidé bliver kopieret – og at der er investorer til at støtte virksomheder, der bygger videre på andres gode ideer.

Derfor er det heller ikke overraskende, at Kinas 800 mest prominente EdTech startups de seneste fem år tilsammen har tiltrukket mere end 9 milliarder dollar i venturekapital.

Nogle af disse virksomheder har ’kopieret’ VIPKids engelskundervisningskoncept, mens andre har lavet platforme til lektiehjælp og mere generelle undervisningstilbud. De fem førende startups har tilmed fået titel af unicorns – EdTech Unicorns, om man vil.

Dermed også sagt, at konkurrencen på det kinesiske EdTech-marked er hård. Inden for eksempelvis engelskundervisning slås VIPKid med Liulishuo, som er en AI-baseret engelskundervisnings-app, der er midt i en børsnotering i USA.

Pengene fra børsnoteringen skal bruges til at styrke Liulishuos internationale ekspansion, så de fremover kan udfordre VIPKid lokalt såvel som internationalt.

Teknologi som våben i konkurrencen

I jagten på konkurrencefordele investerer kinesiske EdTech-virksomheder massivt i ny teknologi. Både teknologi, der udvikles i Kina, og teknologi, som de køber sig til hos de store internationale spillere.

For eksempel har VIPKid selv udviklet Chatterbox, som er et AI-baseret program, der lytter til elevernes udtale, retter dem og giver dem en score alt efter niveau og fremskridt. På den måde kan de forsætte undervisningen, også efter at én-til-én-sessionen er afsluttet.

VIPKid samarbejder også med Stanford University om at automatisere evalueringen af de studerendes niveau. Desuden har de indgået partnerskab med Microsoft om at få adgang til Seattle-virksomhedens AI teknologi. Microsofts løsninger bruger VIPKid til at analysere de mere end 10 millioner minutters undervisningssessioner, som de har optaget af deres elever.

Målet er at kunne automatisere analysen af elevernes engagement og respons. Den viden skal ikke kun bruges til at personalisere undervisningen, men også til at parre den enkelte elev med netop den lærer, der passer bedst til elevens temperament.

Muligheder for Danmark

For danske EdTech-virksomheder er der noget at lære i Kina. Specielt i forhold til de kinesiske virksomheders fokus på skalering, hastighed og deres grænseløse tro på teknologiens muligheder. Samtidig er der et stort marked for international viden, kompetencer og certifikater på det kinesiske EdTech-marked.

Derfor lancerer Innovation Centre Denmark (ICDK) Shanghai i 2019 et innovationsprojekt med fokus på netop EdTech. Vi skal både have kortlagt, hvilke teknologier de kinesiske virksomheder er specielt stærke i, samt på hvilke områder det kunne give mening for danske EdTech-virksomheder og danske uddannelsesinstitutioner at samarbejde med kinesiske partnere.

Det bliver spændende, og vi glæder os til at fortælle om resultaterne.

VIPKid indtager Disney World – og resten af verden?

Men vi må ikke glemme de 20 kinesiske teenagere og deres nytårsferie. Hvad brugte de ferien på?

De var selvfølgelig i Californien, i Disney World, hvor VIPKid havde arrangeret en stor nytårsfest. Festens omdrejningspunkt var de 20 elever og deres undervisere, som for første gang mødte hinanden ansigt til ansigt.

Danmark er endnu ikke blandt de 63 lande, hvor VIPKid har gjort sit indtog, så hvorvidt virksomheden en dag vil sende en gruppe amerikanske undervisere til Tivoli for at mødes med deres danske elever, er for tidligt at sige.

Men det er langt fra utænkeligt, at dine børn en dag kan supplere deres uddannelse på VIPKids platform. I hvert fald rækker VIPKids ambitioner langt ud over Kinas grænser, og engelskundervisningen er kun første skridt på vejen mod en mere komplet undervisningsplatform, der i fremtiden bliver blive mere og mere automatiseret.

Forrige artikel Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde Næste artikel Alle MIT-studerende skal lære at anvende AI Alle MIT-studerende skal lære at anvende AI
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?