Små virksomheder udfordrer giganter i Eksportkanonen

Juryen bag Danmarks kommende eksportkanon tog tirsdag endnu et stort skridt på vejen mod at finde Danmarks 30 vigtigste og mest lærerige eksportsucceser.

På et intenst og debatfyldt møde hos Mandag Morgen blev de mere end 300 nominerede kandidater barberet ned til 50 semifinalister. Det er dog kun det første skridt på vejen. Inden den endelige Eksportkanon lanceres den 4. september, skal juryen barbere antallet yderligere ned til 30 virksomheder.

Allerede nu tyder meget på, at Danmarks nye Eksportkanon langtfra kun vil indeholde de største og mest forventelige danske eksportsucceser. Blandt de mindre overraskelser, der røg igennem kanonjuryens nåleøje, var blandt andet den lille østjyske virksomhed AVK Gummi, der fra en dansk base producerer og sælger gummikomponenter og pakninger til hele verden.

Mandag Morgen har lavet denne videografik, der understreger vigtigheden af, at danske virksomheder bliver bedre til at eksportere.

Også den lille virksomhed Resolux, der producerer lysarmaturer til vindmølleindustrien, fandt plads i det fornemme selskab af 50 kandidater, bl.a. på grund af virksomhedens helt unikke evne til leve op til kvalitetskrav i hele verden.

En tredje overraskende og mindre spiller blandt de 50 blev den nordjyske højttaler-producent Dali, der eksporterer sine kvalitetshøjttalere til lydentusiaster i hele verden.

Samtidig måtte flere af de kandidater, der ellers af mange iagttagere var spået som helt oplagte til Eksportkanonen, se sig sorteret fra efter juryens nøje gennemgang. Bang & Olufsen, Bjarke Ingels Group, GN Resound, Per Aarsleff, Terma og Kelsen Group klarede ikke cuttet og blev således sorteret fra i semifinalen.

Læs mere om Eksportkanonen

De 50 kandidater repræsenterer også geografisk spredning. 24 af kandidaterne er fra Region Hovedstaden, 13 er fra Region Midtjylland, 2 er fra Nordjylland, 2 er fra Sjælland og 9 er fra Region Syddanmark.

De 50 semifinalister

Hovedstaden: Carlsberg, Chr. Hansen, DSV, Falck, FL Smidth, Fritz Hansen, Haldor Topsøe, Henning Larsen Architects, IO Interactive, ISS, Jensen Group, Kopenhagen Fur, Milestone Systems A/S, Mærsk Line, Novasol, Novo Nordisk A/S, Novozymes, Rambøll, Rockwool, Zentropa Film, FOSS Analytical A/S, Oticon, Welltec A/S, Coloplast.

Midtjylland: Arla Foods, AVK Gummi, Bestseller, Danish Crown, Danske Commodities A/S, Designit, Grundfos, Jysk, Kamstrup A/S, Kvadrat, Siemens Windpower, Systematic, Vestas.

Nordjylland: Bila A/S, DALI A/S.

Sjælland: DLF Trifolium, Vestergaard Company A/S.

Syddanmark: Danfoss, ECCO, Fertin Pharma A/S, Haarslev Industries (Hårslev Maskinfabrik), LINAK, Orana, Resolux ApS, Universal Robots, LEGO.

Forrige artikel Fondsstøtte puster nyt liv i amerikanske medier Næste artikel Danmarks store vækst-chance er slank og grøn
Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.