Smarte biler :: Smarte toiletter :: smarte uddannelser?

Din næste Toyota kan være et hotelværelse - eller en pop-up restaurant. Dit næste toilet ved alt om dig. Og hvis ikke du får en 'robot-proof' uddannelse, er det lidt tvivlsomt, hvad dit næste job bliver.

Science fiction har en fantastisk evne til at forme vores forventninger til fremtiden. Der er utallige eksempler på, hvordan forskere og forretningsfolk har udviklet teknologier og produkter med meget direkte inspiration fra film og bøger.

Vor tids science-fiction er ikke kun Hollywood film, computerspil og romaner, men nok så meget alle de små videoklip, som cirkulerer på nettet - og som vi gør en del ud af at finde og udvælge her til MM Next. Det er ofte små mesterværker. Godt udtænkte og flotte illustrationer af, hvordan fremtiden kan se ud.

CES, den enorme årlige messe for forbrugerelektronik i Las Vegas, giver altid anledning til en strøm af fremtidsvisioner.

Toyota viste et overordnet koncept for mobilitet i byer, hvor det centrale element er en lille selvkørende, elektrisk kassevogn, som kan ombygges til alle mulige formål. Den kan være en delebil, den kan bringe varer ud - men den kan også være et hotelværelse, et rullende kontor, et makerlab, en pop-up restaurant eller et kasino.

Det er interessant at se, hvad der dukker op, når bilindustrien giver sine udviklere lov til at tænke langt ud af boksen. Ikke mindst fordi Toyota trods alt er verdens største bilfabrikant.

Et andet fremtidsscenarie er den fortsatte saga om fremtidens intelligente hjem. I lang tid handlede det om køleskabet, der selv kunne bestille varer og give forslag til nemme middagsretter og sunde diæter.

Nu ser det ud til at være badeværelserne, der skal være smarte.

Kohler, en af de førende producenter af badeværelsesudstyr, tager kampen op med japanernes opvarmede toiletsæder. Nu kan man stemmestyre brættet - ved hjælp af Amazons Alexa teknologi. Wow... Vi går tydeligvis en fantastisk (og super-hygiejnisk) fremtid i møde.

Det ved de alt om på Innovationcenter Denmark i Silicon Valley. Vi har en frisk klumme fra over there, der fortæller om udfordringerne med at gøre vores uddannelser ”robot-proof” - så menneskers kompetencer ikke bliver overflødige, når robotternes evner overgår vores.

Det er et påtrængende emne, og et vigtigt punkt på programmet, når ministeren for forskning og videregående uddannelser, Søren Pind, i disse dage besøger Silicon Valley.

God fornøjelse med læsningen.

Peter Hesseldahl, 

Redaktør, MM Next 

Forrige artikel Nu er det badeværelset, der skal være smart Nu er det badeværelset, der skal være smart Næste artikel SIRI-kommission: Danskerne skal have et ‘app-otek’ SIRI-kommission: Danskerne skal have et ‘app-otek’