Snapchats op- og nedtur :: Lizette Risgaard er ikke nervøs for et dansk prækariat :: Automatisering i Indien

Trækker platformene og automatiseringen tæppet væk under den danske velfærdsmodel på arbejdsmarkedet? Truslen om at miste sit arbejde er mere stressende end arbejdet, viser undersøgelser. Automatisering fjerner job – men hvis ikke man investerer i nye teknologi, kommer der ikke nye jobs og vækst.

Peter Hesseldahl

Det kan gå hurtigt både op og ned i tech-branchen.

Det var præcist på toppen af deres udvikling, at Snapchat gik på børsen for lige over et år siden. Siden er aktiens værdi halveret, brugertilgangen går langsommere, og Snapchat føles for mange ikke længere som stedet, hvor man deler sin billeder.

Det nye interface, som blev rullet ud i februar, har fået over en million brugere til at skrive under på en protest imod det. Spørgsmålet er nu, om Snapchat kan finde på noget, der vender skuden – eller om de bliver opkøbt af en af de rigtig store giganter?

Andreas Reinholdt Hansen har kigget på Snapchats udfordringer.

Vi følger op på forrige nummers tema om det mere omskiftelige og løse arbejdsmarked, og udsigterne til en ”digital dansk model”.

Den engelske forfatter og debattør Guy Standing har jævnligt advaret om, at også Danmark vil komme i en situation, hvor store digitale platforme for freelancearbejde vil trække tæppet væk under de normer og rettigheder, som i dag beskytter arbejdstagerne. Fagforeningerne sover, siger han.

I dagens artikel svarer LO’s formand Lizette Riisgaard igen på anklagen – hun fremhæver blandt andet at vi stadig ikke for alvor kan se, at antallet af løsarbejdere stiger. 

Logikken er ellers klar: Platforme, der kan trække på freelancere og oven i købet slippe for de traditionelle forpligtelser som arbejdsgivere er oplagt til et mere omskifteligt marked.

Men indtil videre er det måske snarere truslen om, at flere kan miste deres faste stilling og sociale dækning, der skræmmer. Men det kan være slemt nok. Alene risikoen om at miste jobbet er stressende, viser de undersøgelser, vi fortæller om. Folk, der lever med usikre ansættelsesforhold er markant mindre tilfredse med livet. 

Diskussion om det løse arbejdsmarked hænger tæt sammen med frygten for at automatisering skal fjerne en stor del af alle jobs. Men hvis vi i Danmark er nervøse for at maskinerne vil gøre mange arbejdsløse, så er der for alvor grund til at overveje konsekvenserne i et land som Indien, hvor en langt større del af alle jobs er relativt enkle at automatisere.

Indien har sat turbo på at udvikle sig til et mere teknologisk avanceret land – men det kan have drastiske konsekvenser for beskæftigelsen. Innovation Center Denmarks kontor i Bangalore, Indien, ser på dilemmaet i dagens klumme.

Vi har en podcast fra den danske techambassadør Casper Klynge. I denne udgave interviewer han den amerikanske entreprenør Steve Blank, der i høj grad har været med til at udvikle ideen om the lean startup.

I samtalen kommer de ind på, hvad staten kan gøre for at hjælpe til at stimulere innovation og entreprenørskab. Hvor tæt skal nye industrier reguleres, skal man lave særlige zoner i et land, hvor der gælder færre regler, så startups får færre hindringer.

Steve Blank minder om, at udvikling handler om at tage en risiko. Venture capital er en hits-model, som film- og musikbranchen. De fleste forsøg slår fejl, og derfor er investorerne indstillede på, at de kan tabe penge, og i branchen forstår man, at en entreprenør, der ikke lykkes, får nyttige erfaringer til næste forsøg.

MM Next udkommer i dag, fredag, fordi vi igår valgte vi at bytte om på udgivelsen af MM Next og vores samarbejdspartner Altinget Digital, som du også modtager som abonnent på MM Next.

Altingets fokus på akuel politik passede bedre i forhold til at dække regeringsrokaden, og vi tegnede bl.a. et portræt af den nye minister for forskning og uddannelse, tech-iværksætteren Tommy Ahlers.

God fornøjelse med læsningen!

Peter Hesseldahl

Redaktør, MM Next


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu