Spådomme for tech-verdenen i 2019

Det er ved at være den tid på året, hvor tænketanke og andre kloge hoveder forsøger at komme med forudsigelser for næste år. Det første kuld af spådomme er ude.

Der er rigeligt med usikkerheder forude må man sige: Hvem bliver statsminister efter folketingsvalget? Hvad bliver det til med Brexit? Hvad mon der sker i handelskrigen mellem USA og Kina? Hvor meget vil centralbankerne hæve renten – og hvad fører dét med sig? Får vi en ny euro-krise med udspring i Italien?
 
Men lad os holde os til tech-verdenen:
 
Saxo bank forudsiger i deres ”outrageous predictions for 2019”, at Tesla vil blive overtaget af Apple. Det er en anskaffelse, Apple rigeligt har råd til, og det ville give Apple adgang til et nyt stort vækstområde, som kan kompensere for det stagnerende salg af de Iphones, der en kort overgang gjorde Apple mere end 1000 milliarder dollars værd.
Dags dato er Apples værdi faldet til 868 mia. Dollars – så der er brug for at tænke nyt.

Tesla havde et omtumlet 2018, først og fremmest pga. de langstrakte problemer med at få masseproduktionen af den ny billig-model Tesla 3 i gang. Men nu kører det tilsyneladende, Tesla tjener ovenikøbet penge.
Det amerikanske magasin Fortune forudsiger, at det vil lykkes Tesla at få priserne på den billigste model helt ned på de 230.000 kr., som Elon Musk oprindeligt lovede.
 
Klimatruslen fylder mere og mere. Saxo bank forestiller sig at, hvis sommeren 2019 bliver endnu varmere end i år, vil panikken blandt politikerne for at gøre noget begynde at brede sig.
En mulighed kunne være at indføre en markant global CO2 skat på transport – inklusive fly og skibsfart, som i dag slipper meget billigt i brændselsafgifter. Resultatet vil være faldende turisme, og forøget usikkerhed om international varehandel.
 
Facebook vil fortsat være i voldsomt stormvejr i 2019, forudser Fortune magazine. Både i USA og Europa er tilliden til den sociale medie-gigant i bund. Det kunne meget vel tænkes at EU-kommissionen finder anledning til at udstede endnu en kæmpebøde, f.eks. for overtrædelser i forbindelse med GDPR persondatadirektivet, mener Fortune.
Siden i sommers har Facebooks aktier tabt over en tredjedel af værdien – der er ikke råd til ret mange yderligere skandaler i 2019.
 
Kunstig intelligens er fortsat et stort tema for den umiddelbare fremtid. I den engelske tænketank Nestas forudsigelser, vil 2019 i høj grad blive præget af, at kunstig intelligens integreres i en lang række af dagligdagens systemer.

Smart cities vil blive særdeles smarte. Det kinesiske ET City Brain projekt illustrerer, hvordan kunstig intelligens allerede i dag kan sættes til at analysere datastrømmene fra utallige sensorer og overvågningskameraer, og derefter gradvist begynde at gribe ind og ”massere” trafikstrømmene i storbyer.
 
I undervisningssektoren vil intelligente læringssystemer løbende registrere elevernes indsats og hvor godt de klarer deres opgaver og rapporter. Resultatet kan være skolerne på sigt går helt bort fra de gammeldags eksaminer.
 
Det ser også ud til at advokat-branchen står overfor en hel del automatisering. Mange kontrakter kan udfærdiges og gennemgås af maskiner. Mange tvister kan afgøres automatisk, sådan som EBay allerede gør med 60 millioner klagesager om året. Masser af rutinesager, såsom bøder for småforseelser, kan behandles af computere – og dermed i princippet give mere tid til at jurister og dommere kan koncentrere sig om de svære sager.
 
Desværre kan kunstig intelligens også bruges af patent trolde til systematisk at lægge sager an mod selskaber, som de kan se en chance for at afkræve licenser for patenter.
Endnu en mulighed kunne være at automatisere sagsanlæg mod politiske modstandere for at distrahere og bremse dem med en flodbølge af juridiske sager, mener Nesta.
 
En konsekvens af at AI bliver mere udbredt, kan være at vi vil se stigende krav fra befolkningen og politikere om at det skal være muligt at gennemskue, hvem det egentlig er, man omgås.

Er det en kunstig intelligens, der betjener én inde på kommunen? Er det en algoritme, der vurderer ens ansøgning om et huslån – eller jobansøgning? Og på hvilket grundlag træffer maskinen sine afgørelser?
Adgangen til at se algoritmerne efter i sømmene bliver en stor diskussion i det nye år, spår Nesta.
 
Endelig spår Nesta at vi i løbet af 2019 vil se det første eksempel på, at en ”deep fake video” udløser en større diplomatisk krise. En deep fake video– så realistisk, at de færreste kan se at den er falsk – kunne eksempelvis vise en statsleder, der udtaler noget fuldstændig horribelt eller foretager sig noget yderst moralsk belastende.

Login