Spil dig rask foran computeren

Der er godt nyt i vente for teenagere, som de er flest, og folk i andre aldersgrupper, der har en sød tand for computerspil. 2016 vil nemlig blive et gennembrudsår for computerspilterapi. Så bliver man syg, og er lægen fremme i skoene, kan man være så heldig, at han eller hun, ud over piller og anden medicin, ordinerer en time foran computerskærmen.

Det forudser den britiske innovationsfond Nesta, der bl.a. har støttet udviklingen af et computerspil, som kan forbedre folks velvære ved at motivere spillerne til at forblive rolige under pres. Spillet, der er udviklet af designfirmaet Shift, er designet til at træne og styrke folks selvkontrol og følelsesmæssige modstandsdygtighed. Og ifølge Nesta er en lang række tilsvarende spil, der på forskellig vis styrker folks velvære og forebygger eller heler mentale helbredsproblemer, under udvikling.

”2016 bliver året, hvor computerspilterapi rykker fra laboratorierne og ind i lægekonsultationen,” skriver Nesta i sin årlige analyse af, hvilke trends der vil påvirke vores liv i det kommende år.

Selv om computerspilterapi fortsat er i sin meget tidlige fase, er anvendelsen af spil som terapeutisk redskab ikke nogen nyhed. F.eks. har rollespil længe været anvendt til at hjælpe patienter med at forholde sig til emner, som de har svært ved at håndtere i den virkelige verden. Og teamøvelser og -spil er længe blevet anvendt inden for mental rehabilitering.

Men indtil videre er computerspils helbredende egenskaber kun blevet sporadisk belyst. Og det er det område, der ifølge Nesta står over for en forandring i 2016. Både forskere, læger og computerspilsudviklere har de senere år fanget stigende interessere for computerspil som terapeutisk redskab. Det har sat gang i både evidensbaserede undersøgelser og udviklingen af kommercielle terapispil til terapeutiske forløb. Og det i en grad, så Nesta forventer, at læger i løbet af 2016 vil begynde at ordinere computerspilterapi til patienter.

Angry Birds som netdoktor

Og det er ikke kun særligt designede terapispil, der har en effekt på vores mentale sundhed. Et to år gammelt studie, som er blevet publiceret i fagtidskriftet American Psychologist, viser, at alle computerspil og ikke kun sociale spil eller komplekse rollespil har en effekt, hvad angår lindring af mentale lidelser. Studiet, ’The Benefits of Playing Video Games’, viser således, at selv simple, hurtige spil som Angry Birds kan forbedre spillerens humør, virke afslappende og gøre spilleren mindre bekymret. Og det konkluderer, at computerspil er en billig og effektiv måde at lindre helbredsmæssige problemer sammen med andre former for terapi og medicin.

Ifølge Nesta vil den hastigt voksende spilindustri derfor i de kommende år forsyne læger og terapeuter med et nyt sæt af værktøjer til behandling af sundhedsmæssige lidelser. Og særligt computerspils stærke fortællemæssige opbygning, interaktive rollespilsmuligheder og belønningsstrukturer forventes at kunne skabe en stærk base for effektive terapeutiske behandlingsforløb.

Om det så også vil kunne forebygge social isolation, ludomani eller psykiske vrangforestillinger, som kan skyldes overdreven brug af computerspil, må tiden vise. Budskabet fra Nesta er blot, at såvel spiludviklere, læger som forskere står på spring for at dykke ned i computerspilterapiuniverset. Og at de første recepter på spilterapi vil blive udskrevet i år.

Forrige artikel 2015 – et kriseår der kræver nye typer løsninger 2015 – et kriseår der kræver nye typer løsninger Næste artikel I platformsøkonomien skal man være udadvendt I platformsøkonomien skal man være udadvendt
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.