Svensk børssucces skal skabe flere danske job

Mens de danske vækstvirksomheder forbliver i svøb, forvandler den svenske del af vækstbørsen First North i stor stil små selskaber til succesfulde større virksomheder. De svenske selskaber på First North har skabt op til 40 pct. flere nye job om året. Nu skal det være slut med dansk stilstand. Den danske fondsbørs vil kopiere svenskernes succes og være det missing link, der kan forvandle underskoven af små og mellemstore selskaber til nye erhvervslokomotiver.

Mens den danske del af vækstbørsen First North bliver hånet og kritiseret for at huse for mange fusere uden interesse for investorerne, nærmest sprøjter den svenske del af vækstbørsen små selskaber ud som store svenske vækstvirksomheder, der skaber stribevis af nye arbejdspladser.

Kun 14 danske selskaber er noterede på First North, og kun ét er rykket op på et af hovedmarkederne. De 14 har siden starten i 2005 i runde tal skabt knap 300 arbejdspladser. Det viser en gennemgang af jobopslag fra virksomhederne i perioden, som Jobindex har lavet for Mandag Morgen.

Helt anderledes ser det ud med de svenske selskaber på First North. Tal fra Stockholmsbörsen viser, at de i gennemsnit har skabt næsten 37 pct. flere arbejdspladser om året, siden de blev børsnoteret. Se figur 1. For en virksomhed med 50 ansatte bliver det til godt 250 ansatte på fem år.

Login