Overblik: Tillid køber man på YouTube

Tillid er skrøbelig, men dyrebar. Desværre er tilliden også stadig mere ujævnt fordelt.

Peter Hesseldahl

Tillid er en helt afgørende faktor i samfundet. Uden tillid tør folk ikke samarbejde eller handle, og der er ingen, der tror på politikerne eller medierne. Alle transaktioner bliver træge og kostbare, fordi vi er nødt til at bruge så mange ressourcer på kontrol.
 
Globalt har tilliden i de senere år været på et meget lavt niveau.

Edelman trustbarometer er den største internationale undersøgelse af folks tillid til samfundets institutioner. I år viser undersøgelsen blandt andet, at der en voksende afstand i graden af tillid i befolkningen. De, der har en lang uddannelse, har langt større tillid til systemet end resten.
 
Vi har talt med professor i statskundskab Gert Tinggaard Svendsen om betydningen af tillid, og om de store fordele, vi har i Danmark, fordi vi er det land i verden, hvor folk stoler mest på hinanden.
 
Vi har også udarbejdet en dejligt overskuelig infografik, der viser graden af tillid rundtom i verden – lige fra tiltroen til banker til trygheden ved at gå alene hjem og anerkendelsen af statslederen. Danmark ligger flot i statistikken – og det skal vi virkelig være glade for.
 
The next revolution will be online. Det næste valg vil i hvert fald blive udkæmpet på de sociale medier, og kampen er for længst gået i gang.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har lavet en stribe små YouTube-videoer sammen med to populære influencers. På den måde får hun adgang til en stor og langt yngre målgruppe, end hun kan nå gennem de traditionelle medier.
 
Vincent Hendricks og Silas Marker fra Center for Information og Boblestudier på Københavns universitet fortæller veloplagt i dagens kommentar om Mette Frederiksens strategi for de yngste.
 
De refererer blandt andet til bloggeren Fredrik Trudslevs onlineberetning om at møde kandidaten:
“Jeg er lige blevet færdig med at filme med Mette. Det var megafedt, og det var megagrineren, og hun var virkelig nice og virkelig sød.
 
Det er da bare meganice at vide :)
 
God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu