Turing-testen 2.0: Er det kød fra et dyr?

Der er fart på udviklingen af højteknologiske og mindre klimabelastende alternativer til kød. Men dansk landbrug er ikke klar til at kvitte kødet

Peter Hesseldahl

Indenfor kunstig intelligens taler man om Turing-testen, hvor et dommerpanel skal afgøre om den, de kommunikerer med er et menneske eller en computer.

Det er ved at være på tide med en tilsvarende test for kød. En række virksomheder og laboratorier er kommet langt med at udvikle nye former for kød, som ikke stammer fra et dyr, men er dyrket som cellekultur eller skabt ud fra plantefibre.

Der går længe inden nogen vil være i tvivl om en bøf virkelig er fra en ko, men hakket ”kød” er ved at være klar til testen.

Og det er forbrugerne åbenbart også. MacDonalds, Ikea, Føtex og Coop har alle fået travlt med at skaffe kødfri og vegetariske alternativer. En undersøgelse som Coop har foretaget viser, at 36% af danskerne har en kødfri dag om ugen. Samtidig er rigtig mange gået over til havre-, mandel- eller soyabaserede alternativer til mælkeprodukter.
 
For nogen handler det om sundhed, men hensynet til klimaet vejer mindst ligeså tungt, når forbrugerne vælger kød fra.

Med god grund. Landbruget tegner sig for omkring en femtedel af de danske CO2 udledninger, og dertil kommer en stor miljøbelastning i forbindelse med importen af foderstoffer fra bl.a. Sydamerika for at fodre de knap 25 millioner svin, som danske bønder opdrætter årligt.

Svinekød er en af Danmark væsentligste eksportvarer, men spørgsmålet er om det er bæredygtigt på sigt, når hensynet til klima, vand og jorden strammer til – samtidig med at alternativerne forbedres. Står dansk landbrug overfor et ”Kodak moment”, hvor grundlaget for forretningen forsvinder, uden at man er i stand til at hoppe til den ny tids teknologi?
 
God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu