Tyskerne elsker rudekuverter. Men nu vil Bayern være digital frontløber.

I digitaliseringsforskrækkede Tyskland bugner postkasserne stadig med rudekuverter og papirpost fra offentlige myndigheder. Men noget er i gære. Delstaten Bayern fik for nylig sin egen digitaliseringsminister, og med strategien ’Bayern Digital’ er der afsat 6 mia. euro til bl.a. digital infrastruktur, forskning og uddannelse frem mod 2022.

Af Ulrik Kjølsen Olsen, research- og innovationsattaché for Innovation Centre Denmark, München

Bayern er industri 4.0-land. Store industrivirksomheder som BMW, Siemens og Bosch har hjemsted her. Her udvikles og fremstilles højteknologiske produkter i verdensklasse – produkter som sælges til verdensmarkedet mærket med et kvalitetsstempel.

Derfor kan det virke paradoksalt, at den gennemsnitlige tysker, når det gælder brugen af digitale løsninger – ja, internetforbrug i det hele taget – er mere skeptisk end sine europæiske medborgere.

Når man kigger på, hvor mange offentlige services, man kan tilgå digitalt, ligger Tyskland endda under EU-gennemsnittet. Det viser seneste udgave af Europa-Kommissionens oversigt over EU-medlemslandenes digitale performance, Digital Economy and Society Index (DESI).

En del af forklaringen på tyskernes digitaliseringsskepsis skal bl.a. findes i frygten for overvågning, hvorfor databeskyttelse (Datenschutz) altid kommer i første række. Deling af persondata mellem offentlige registre på tværs af føderalt, delstatsligt og kommunalt niveau er no-go.

Traditionelle normer i form af et tydeligt hierarki, hvor man som udgangspunkt er Des og værner om sine titler (prof. dr. dr. ses ikke sjældent), er dyder som i et vist omfang stadig hersker i opdragelsen og uddannelsen af unge mennesker.

Der er i dele af den tyske middelklasse forsat en klar kollektiv forestilling om, at børn ikke skal spille på computer og lege med iPads. ”Sunde tyske børn leger med trælegetøj,” lyder forestillingen hos nogle. En konkret hæmsko for digitaliseringens fremme er, at mange skoler ligefrem mangler en trådløs internetforbindelse. Og så kommer man ikke langt, selv hvis man skulle få lov til at tage computeren i brug.

Fra analog til digital

Men noget tyder på, at den sydligste del af det ellers traditionelt tænkende Tyskland er på vej med en kur mod digitaliseringsforskrækkelsen. Traditionernes kerneland, Bayern, har i hvert fald lanceret strategien ’Bayern Digital’, som indeholder en række ambitiøse mål og initiativer til at nå derhen. Med 6 mia. euro (ca. 45 mia. kr.) afsat er der lagt vægt bag.

Omkring halvdelen af de afsatte midler går til at dække de ”hvide pletter” i Bayerns internet- og mobilnetværk og dermed bringe regionen på europæisk omgangshøjde. Hvad der sker med den anden halvdel, er måske mere interessant: Der satses massivt på uddannelse og forskning i robotteknologi, it-sikkerhed og kunstig intelligens, hvilket skal være med til at fremtidssikre Bayerns førerposition inden for industri 4.0.

Også inden for offentlig digitalisering er ambitionerne og de afsatte beløb høje. Målet er omstilling à la den Danmark har været igennem de seneste 20 år – papircirkulationen skal nedsættes til fordel for digital forvaltning. Her er det værd at nævne, at Danmark i foråret 2017 underskrev en samarbejdsaftale omkring offentlig digitalisering med Bayerns regering.

Digitalisering med menneskeligt ansigt

Den store udfordring bliver at få befolkningen med på den digitale bølge. Derfor går en del af midlerne fra Bayern Digital til at øge datasikkerheden og til, at der bliver taget hånd om de etiske aspekter, også når det gælder forskningsprojekter inden for robotteknologi og kunstig intelligens.

Men som det for nylig blev påpeget af en professor i socioinformatik på en digitaliseringskongres arrangeret af Bayerns delstatsregering: ”Det er endnu ikke lykkedes at indpode moral i den kunstige intelligens.” Der er således fortsat et stykke vej, før missionen er fuldført, men i Bayern gøres i hvert fald nu et storstilet forsøg.

Oven på de bayerske bestræbelser er det værd at holde sig en særlig begivenhed for øje: I efteråret 2018 afholdes en storstilet tysk konference om offentlig digitalisering – Smart Country Convention – for første gang. Idéen er at sætte skub i digitaliseringen af offentlige services, og Danmark er blevet udnævnt til officielt partnerland.

Som følge af partnerlandsaftalen organiseres et dansk eksportfremstød med statsministeren i spidsen. Der forventes omkring 10.000 deltagere i Smart Country Convention, som afholdes den 20.-22. november 2018 i Berlin.

Selv om det digitale udgangspunkt er lavt, bliver det måske alligevel tyskerne, der vinder til sidst. Der er i hvert fald brug for en stærk tysk motor for at drive digitaliseringen i Europa frem.

Bayern Digital II

Blandt initiativerne i Bayern Digital II, der løber fra 2018-22, er:

  • Forbedring af den digitale infrastruktur i hele Bayern (internet og mobilnetværk).
    • Hele Bayern skal have gigabit-forbindelse inden 2025.
    • Etablering af 20.000 WLAN-hotspots i Bayern inden 2020.
    • Støtte til forskningsprojekter inden for 5G-internet. Ambitionen er, at Bayern skal være foregangsregion inden for 5G.
    • Flerårigt finansieringsprogram for at oprette 50.000 digitale klasseværelser i alle Bayerske skoler, herunder erhvervsskoler.
  • Styrkelse og udbygning af uddannelsesprogrammer inden for software engineering og Human-Machine-Interaction/Human Centric Engineering.
  • Flere midler til forskning og forskningsinfrastruktur inden for
  • Styrkelse af forskning inden for kunstig intelligens på videregående uddannelsesinstitutioner i Bayern.
  • Opstart/drift af et af verdens førende forsknings- og demonstrationscentre inden for
  • Digitalisering af den offentlige forvaltning i Bayern inden 2030.

Kilde: Bayern Digital II

Ulrik Kjølsen Olsen og hans kolleger fra de seks øvrige danske innovationscentre i hhv. Tel Aviv, São Paulo, Seoul, Silicon Valley, New Delhi/Bangalore og Shanghai skriver på skift en ugentlig klumme på MM Next.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu