Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Af Lina Gandløse Hansen, Director, Innovation Centre Denmark, München

Begrebet Industri 4.0 blev oprindeligt lanceret i Tyskland for beskrive, hvordan produktion kan forandres og optimeres ved systematisk at opsamle data og koordinere alle led i værdikæden, lige fra produktion, til logistik og forretningsudvikling. Det er en omstilling, der på mange måder er drevet frem af ’Internet of Things’, smart produktion og nye muligheder inden for robotteknologi.

Når World Economic Forum udnævner Tyskland til verdens bedste indenfor innovation, er det både fordi Tyskland allerede har formået at skabe en høj grad af omstilling i industrien, og fordi den digitale omstilling ser ud til at accelerere kraftigt fremover.

En rundspørge fra Tata Consultancy Service og Bitkom Research viser, at mere end halvdelen af de tyske virksomheder i dag investerer imellem 5 og 10% af deres omsætning i digitale teknologier.
Man forventer i den tyske industri, at udvikling i retning Industri 4.0 vil udgøre 50% af deres samlede investeringer frem imod 2019.

Konkret vurderes det, at frem imod 2020, vil de tyske industrivirksomheder investere omkring 40 milliarder euro – 300 milliarder kroner - implementering og drift af Industri 4.0 teknologier – hvert år.

Digital omstilling af industrien har høj politisk prioritet

Industri 4.0 har de sidste 5 år været et politisk højt prioriteret indsatsområde. Blandt andet har Ministeriet for Uddannelse og Forskning og Ministeriet for Økonomi og Energi lanceret platformen Industri 4.0, som har til formål at nedbryde barrierer imellem industrier, føre forskning ind i virkeligheden, og nytænke arbejde og uddannelse.

Som en del af den nationale indsats for Industri 4.0 har man samlet 200 konkrete Industri 4.0 virksomhedscases. Blandt dem finder man naturligvis de store industri virksomheder som Siemens, der i byen Amberg i Bayern har etableret en digitaliseret produktion, hvor 75 % af produktionen nu er håndteret af maskiner og robotter.  

Virksomheden Bosch har fuldt integreret positionering ved hjælp af RFID teknologi i deres værdikæde, der er koblet på et samlet produktionssoftware. Det betyder øget produktivitet og fleksibilitet i produktionen, så Bosch på en fabrik med 9 forskellige produktionsspor kan fremstille op til 200 forskellige komponenter.

Men også mindre virksomheder har lagt om til en konsekvent brug af digitalisering. Maskinfabrikken Reinhausen i Regensburg producerer transformere, og ved at dokumentere og planlægge produktionsprocesser i et samlet software system ham man optimeret udnyttelsesgraden af både maskiner samt medarbejdere. Det har konkret resulteret i 20% omkostningsbesparelse, ligesom det har sikret transparens og mindsket risikoen for fejl i produktionsprocessen.
 
Politisk er der også opmærksomhed på at få universiteter, klynger og videnmiljøer til at gå sammen i viden-netværk, og via forskellige dynamiske tech-transfer processer vil man sikre, at teknologi og viden kommer i spil på markedet så hurtigt som muligt.

I den opdaterede tyske Innovationsstrategi ’High-Tech Strategi 2025’ lægges op til flere innovationstiltag, der skal sikre øget samarbejde på tværs af universiteter og erhvervsliv inden for bl.a. Industri 4.0. Eksempelvis satses der aktuelt stort på kunstig intelligens. Sidste år blev et nationalt samarbejdsforum ”Plattform Lernende System” etableret, og en national AI-strategi forventes præsenteret i slutningen af november.
 
Tyske investeringer betyder muligheder for danske virksomheder

De tyske investeringer i effektivisering og automatisering giver også gode muligheder for danske virksomheder, særligt hvad angår digitale løsninger.
De store tyske virksomheder har gavn af danske virksomheders agilitet. Minimering af downtime ved hjælp af nye teknologier er en dansk styrke, og i et ingeniør-land som Tyskland, der er kendetegnet ved masseproduktion, er dette værdifuldt.

Men ligesom til VM i fodbold er der også udfordringer i sigte for de tilsyneladende uovervindelige tyskere. Det gælder særligt ift. manglende adgang til digital infrastruktur, hvor dårlige netforbindelser er en stigende udfordring for den tyske industri.

Derfor havde vi på Innovations centre Denmark i München for et par uger siden en gruppe på 10 danske start-ups i Sydtyskland i regi af vores ”ScaleIt Program GoB2B”. Her var bl.a. fokus på adgang til tysk industri for danske start-ups.
En af de danske startups, virksomheden MiWire, kan en specialudviklet og patenteret antenne bringe internet til de steder i Tyskland, hvor dækningen stadig ikke er god. Herved løser de et grundlæggende problem på vejen til det digitale samfund; nemlig infrastrukturen.

På Innovationscentret ser vi mange andre spændende muligheder i Tyskland for dansk eksport indenfor Industri 4.0. Det gælder især for virksomheder der har løsninger til hurtigere og bedre automatisering, nye typer af produktudvikling, serviceinnovation, design samt ikke mindst nye forretningsmodeller på baggrund af smartere anvendelse af big data, digitalisering, crowd sourcing og integration af teknologi, data og kunder.

Forrige artikel 3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige 3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige Næste artikel I Brasilien følger skattevæsenet forbrugeren helt ud i butikken I Brasilien følger skattevæsenet forbrugeren helt ud i butikken
Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.