Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Af Lina Gandløse Hansen, Director, Innovation Centre Denmark, München

Begrebet Industri 4.0 blev oprindeligt lanceret i Tyskland for beskrive, hvordan produktion kan forandres og optimeres ved systematisk at opsamle data og koordinere alle led i værdikæden, lige fra produktion, til logistik og forretningsudvikling. Det er en omstilling, der på mange måder er drevet frem af ’Internet of Things’, smart produktion og nye muligheder inden for robotteknologi.

Når World Economic Forum udnævner Tyskland til verdens bedste indenfor innovation, er det både fordi Tyskland allerede har formået at skabe en høj grad af omstilling i industrien, og fordi den digitale omstilling ser ud til at accelerere kraftigt fremover.

En rundspørge fra Tata Consultancy Service og Bitkom Research viser, at mere end halvdelen af de tyske virksomheder i dag investerer imellem 5 og 10% af deres omsætning i digitale teknologier.
Man forventer i den tyske industri, at udvikling i retning Industri 4.0 vil udgøre 50% af deres samlede investeringer frem imod 2019.

Konkret vurderes det, at frem imod 2020, vil de tyske industrivirksomheder investere omkring 40 milliarder euro – 300 milliarder kroner - implementering og drift af Industri 4.0 teknologier – hvert år.

Digital omstilling af industrien har høj politisk prioritet

Industri 4.0 har de sidste 5 år været et politisk højt prioriteret indsatsområde. Blandt andet har Ministeriet for Uddannelse og Forskning og Ministeriet for Økonomi og Energi lanceret platformen Industri 4.0, som har til formål at nedbryde barrierer imellem industrier, føre forskning ind i virkeligheden, og nytænke arbejde og uddannelse.

Som en del af den nationale indsats for Industri 4.0 har man samlet 200 konkrete Industri 4.0 virksomhedscases. Blandt dem finder man naturligvis de store industri virksomheder som Siemens, der i byen Amberg i Bayern har etableret en digitaliseret produktion, hvor 75 % af produktionen nu er håndteret af maskiner og robotter.  

Virksomheden Bosch har fuldt integreret positionering ved hjælp af RFID teknologi i deres værdikæde, der er koblet på et samlet produktionssoftware. Det betyder øget produktivitet og fleksibilitet i produktionen, så Bosch på en fabrik med 9 forskellige produktionsspor kan fremstille op til 200 forskellige komponenter.

Men også mindre virksomheder har lagt om til en konsekvent brug af digitalisering. Maskinfabrikken Reinhausen i Regensburg producerer transformere, og ved at dokumentere og planlægge produktionsprocesser i et samlet software system ham man optimeret udnyttelsesgraden af både maskiner samt medarbejdere. Det har konkret resulteret i 20% omkostningsbesparelse, ligesom det har sikret transparens og mindsket risikoen for fejl i produktionsprocessen.
 
Politisk er der også opmærksomhed på at få universiteter, klynger og videnmiljøer til at gå sammen i viden-netværk, og via forskellige dynamiske tech-transfer processer vil man sikre, at teknologi og viden kommer i spil på markedet så hurtigt som muligt.

I den opdaterede tyske Innovationsstrategi ’High-Tech Strategi 2025’ lægges op til flere innovationstiltag, der skal sikre øget samarbejde på tværs af universiteter og erhvervsliv inden for bl.a. Industri 4.0. Eksempelvis satses der aktuelt stort på kunstig intelligens. Sidste år blev et nationalt samarbejdsforum ”Plattform Lernende System” etableret, og en national AI-strategi forventes præsenteret i slutningen af november.
 
Tyske investeringer betyder muligheder for danske virksomheder

De tyske investeringer i effektivisering og automatisering giver også gode muligheder for danske virksomheder, særligt hvad angår digitale løsninger.
De store tyske virksomheder har gavn af danske virksomheders agilitet. Minimering af downtime ved hjælp af nye teknologier er en dansk styrke, og i et ingeniør-land som Tyskland, der er kendetegnet ved masseproduktion, er dette værdifuldt.

Men ligesom til VM i fodbold er der også udfordringer i sigte for de tilsyneladende uovervindelige tyskere. Det gælder særligt ift. manglende adgang til digital infrastruktur, hvor dårlige netforbindelser er en stigende udfordring for den tyske industri.

Derfor havde vi på Innovations centre Denmark i München for et par uger siden en gruppe på 10 danske start-ups i Sydtyskland i regi af vores ”ScaleIt Program GoB2B”. Her var bl.a. fokus på adgang til tysk industri for danske start-ups.
En af de danske startups, virksomheden MiWire, kan en specialudviklet og patenteret antenne bringe internet til de steder i Tyskland, hvor dækningen stadig ikke er god. Herved løser de et grundlæggende problem på vejen til det digitale samfund; nemlig infrastrukturen.

På Innovationscentret ser vi mange andre spændende muligheder i Tyskland for dansk eksport indenfor Industri 4.0. Det gælder især for virksomheder der har løsninger til hurtigere og bedre automatisering, nye typer af produktudvikling, serviceinnovation, design samt ikke mindst nye forretningsmodeller på baggrund af smartere anvendelse af big data, digitalisering, crowd sourcing og integration af teknologi, data og kunder.

Forrige artikel 3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige 3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige Næste artikel I Brasilien følger skattevæsenet forbrugeren helt ud i butikken I Brasilien følger skattevæsenet forbrugeren helt ud i butikken
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?