Undgå at falde i dinosaurfælderne

I sidste måned fik protester fra vrede taxachauffører i Tyskland landet til at bandlyse den fremadstormende taxadeletjeneste Uber. Forbuddet er siden blevet ophævet, men eksemplet er blot det seneste på, hvordan etablerede brancher og gamle markedsledere bekæmper nye konkurrenter frem for at innovere sig ud af problemerne.

Herhjemme har Uber etableret sig, dog endnu uden meldinger om konkret aktivitet. En række repræsentanter for den gamle del af transportbranchen har protesteret højlydt over den nye spillers uregulerede forretningsmodel. Og det er bare én af de typiske fælder, eksisterende virksomheder gang på gang falder i, når nye udfordrere kommer på banen.

Magasinet Fortunes liste over de 1.000 største virksomheder fra 1900 og frem til i dag viser, at kun én af virksomhederne på listen for hundrede år siden også i dag befinder sig i samme branche. Den virksomhed er Ford. 15 andre virksomheder på listen er stadig i live, men med helt andre aktiviteter. Resten eksisterer ikke længere.

Ifølge Cyril Bouquet, professor i strategi på IMD i Schweiz, er de døde virksomheder alle gået i de samme fælder, som taxabranchen nu også er gået i.

IMD-professorens guide til virksomheder og brancher, der står over for radikalt nye markedsvilkår på grund af innovative konkurrenter som Uber, lyder:

Undgå at lade dig begrænse af eksisterende systemer. Verden forandrer sig hastigt med nye teknologiske muligheder og med dem nye forventninger fra kunderne. Selvom etablerede aktører som taxabranchen foretrækker mere stabile forretningsomgivelser, så er det den visse død at forsvare sig med nuværende regulering og utidssvarende systemer. Når taxabranchen klager over, at Uber ikke benytter taxametre og derfor ikke kan opkræve per kørt kilometer, er det udtryk for en gammeldags tænkning.

Lad dig ikke handlingslamme af fornægtelse. Stifteren af Uber, Travis Kalanick, fik idéen til den nye taxatjeneste, da han forgæves forsøgte at få fat i en taxa i Paris. Et indlysende afsæt for en ny løsning til at dække et behov, han ikke er alene om. Alligevel fik den nye tjeneste den etablerede branche til at protestere i en grad, der har ført til, at myndigheder i Tyskland og Frankrig har forsøgt at forbyde tjenesten. Men det er et forsøg på at fastholde gårsdagens måde at få succes på uden erkendelse af, at fremtiden ser anderledes ud. I kølvandet på taxachaufførers protester i London i sommer over den nye tjeneste fik Uber 850 pct. flere registrerede brugere af tjenesten.

Innover dig videre. I stedet for at de etablerede taxaselskaber afprøver nye måder at løse kundernes behov for transport på, fokuserer branchen på at udvikle strategier, der fastholder business as usual. Imens fornyer Uber sig hele tiden. Eksempelvis har tjenesten annonceret, at man fremover vil kunne booke helikopterture. Stadig i Uber-stil, hvor man deler transportmidlet.

Mens den etablerede taxabranche arbejder med nye elektroniske betalingssystemer, har investorerne for alvor fået øje på innovationskraften i Uber. Efter den seneste kapitalindsprøjtning har Uber her fem år efter etableringen en anslået værdi af 17 milliarder dollar.

Kilde: IMD Business School, professor Cyril Bouquet

Forrige artikel Sæt magien på formel, og opnå vækst i familievirksomheden Næste artikel Crowdsourcing af sociale problemer går uden om Danmark
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.