Undgå at falde i dinosaurfælderne

I sidste måned fik protester fra vrede taxachauffører i Tyskland landet til at bandlyse den fremadstormende taxadeletjeneste Uber. Forbuddet er siden blevet ophævet, men eksemplet er blot det seneste på, hvordan etablerede brancher og gamle markedsledere bekæmper nye konkurrenter frem for at innovere sig ud af problemerne.

Herhjemme har Uber etableret sig, dog endnu uden meldinger om konkret aktivitet. En række repræsentanter for den gamle del af transportbranchen har protesteret højlydt over den nye spillers uregulerede forretningsmodel. Og det er bare én af de typiske fælder, eksisterende virksomheder gang på gang falder i, når nye udfordrere kommer på banen.

Magasinet Fortunes liste over de 1.000 største virksomheder fra 1900 og frem til i dag viser, at kun én af virksomhederne på listen for hundrede år siden også i dag befinder sig i samme branche. Den virksomhed er Ford. 15 andre virksomheder på listen er stadig i live, men med helt andre aktiviteter. Resten eksisterer ikke længere.

Ifølge Cyril Bouquet, professor i strategi på IMD i Schweiz, er de døde virksomheder alle gået i de samme fælder, som taxabranchen nu også er gået i.

IMD-professorens guide til virksomheder og brancher, der står over for radikalt nye markedsvilkår på grund af innovative konkurrenter som Uber, lyder:

Undgå at lade dig begrænse af eksisterende systemer. Verden forandrer sig hastigt med nye teknologiske muligheder og med dem nye forventninger fra kunderne. Selvom etablerede aktører som taxabranchen foretrækker mere stabile forretningsomgivelser, så er det den visse død at forsvare sig med nuværende regulering og utidssvarende systemer. Når taxabranchen klager over, at Uber ikke benytter taxametre og derfor ikke kan opkræve per kørt kilometer, er det udtryk for en gammeldags tænkning.

Lad dig ikke handlingslamme af fornægtelse. Stifteren af Uber, Travis Kalanick, fik idéen til den nye taxatjeneste, da han forgæves forsøgte at få fat i en taxa i Paris. Et indlysende afsæt for en ny løsning til at dække et behov, han ikke er alene om. Alligevel fik den nye tjeneste den etablerede branche til at protestere i en grad, der har ført til, at myndigheder i Tyskland og Frankrig har forsøgt at forbyde tjenesten. Men det er et forsøg på at fastholde gårsdagens måde at få succes på uden erkendelse af, at fremtiden ser anderledes ud. I kølvandet på taxachaufførers protester i London i sommer over den nye tjeneste fik Uber 850 pct. flere registrerede brugere af tjenesten.

Innover dig videre. I stedet for at de etablerede taxaselskaber afprøver nye måder at løse kundernes behov for transport på, fokuserer branchen på at udvikle strategier, der fastholder business as usual. Imens fornyer Uber sig hele tiden. Eksempelvis har tjenesten annonceret, at man fremover vil kunne booke helikopterture. Stadig i Uber-stil, hvor man deler transportmidlet.

Mens den etablerede taxabranche arbejder med nye elektroniske betalingssystemer, har investorerne for alvor fået øje på innovationskraften i Uber. Efter den seneste kapitalindsprøjtning har Uber her fem år efter etableringen en anslået værdi af 17 milliarder dollar.

Kilde: IMD Business School, professor Cyril Bouquet

Forrige artikel Sæt magien på formel, og opnå vækst i familievirksomheden Næste artikel Crowdsourcing af sociale problemer går uden om Danmark
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?