Ny vækstoptimisme kan ændre det politiske klima

Både hjemlige og internationale økonomer forudser vækst i dansk BNP og beskæftigelse. Dermed kan Helle Thorning-Schmidt få to statsminister-år med en helt ny økonomisk baggrundskulisse. Vælgerne belønner ikke altid en siddende statsminister for at skaffe vækst og job. Til gengæld kan udviklingen spænde ben for blå bloks kriseretorik.

Mens medier og kommentatorer i går endevendte regeringsrokaden og Helle Thorning-Schmidts selfie i Sydafrika, lancerede regeringen selv en nyhed, der kan få mindst lige stor betydning for statsministeren i den resterende del af hendes regeringsperiode.

Venter statsminister Helle Thorning-Schmidt med at udskrive valg til september 2015, vil det ske på en baggrund af stabil økonomisk vækst og historisk lav arbejdsløshed.

Det fremgår af regeringens nye Økonomiske Redegørelse, som blev fremlagt i går. Dermed er der nu for første gang i årevis enighed om vækstoptimismen blandt danske og internationale økonomer. I alt fem inden- og udenlandske institutioner forudser stort set samme niveau af økonomisk vækst i Danmark de kommende to år. Se figur 1.

Login