Velkommen til Silicon Njalsgade

I Founders House er der kun plads til de mest ambitiøse tech-iværksættere. Her spirer morgendagens succeser som Realm og Hufsy frem side om side med mere modne selskaber som Vivino og Autobutler. Det tætte netværk til andre tech-atleter er nøglen til hurtig vækst og større succesrate.
Marianne Kristensen Schacht

Her er mødepligt til både fredagsbar og fælles morgenmad. De rå pakhuslokaler oser så meget af hjemlig hygge, at de godt 150 iværksættere, der til dagligt holder til i Opgang 19D i Njalsgade på Bryggen i København, gerne møder op til begge dele og mere til.

Lokalerne er delt op med flytbare, lyddæmpende skillevægge og fleksible glaspartier. Det kunne være et stort kontorfællesskab. Men her bor 35 forskellige virksomheder, der alle har det til fælles, at deres forretning er forankret i teknologi, og at alle har ambitioner om at blive rigtig store – som i Unicorn-store. Unicorn (enhjørning, red.) er betegnelsen for teknologi-startups, der runder 1 mia. dollar i værdi.

Endnu har kun Unity Technology med dansk-islandske David Helgason i spidsen opnået den ikoniske status, men selskaber som Tradeshift og Trustpilot, der også er startet i Danmark, er godt på vej. For ikke at tale om den næste bølge af danskstartede tech-selskaber med unicorn-potentiale som Falcon, Airhelp og flere, som meget vel kan være blandt de nuværende beboere i Founders House.

Rugekasse for fremtidens vækst

Velkommen til Danmarks rugekasse for de næste store tech-succeser. Her bor bl.a. Realm, der har skabt et stykke software, der i dag bruges af mere end en milliard brugere verden over, og som af flere beskrives som en potentiel kommende unicorn. Og Hufsy, der udgøres af fem ansatte og en nuttet hundehvalp, der er godt på vej med en såkaldt neobank, der både disrupter etablerede banker og revisionsfirmaer og bogholderisystemer målrettet mindre virksomheder. Og en række af de andre mere eller mindre kendte selskaber, der i dag har til huse i Founders House, i den omkringliggende Startup Village eller på anden vis knytter sig til den spirende tech-scene, der med navne som Unity Technology, Zendesk, Podio og Just Eat har sat Danmark på det globale tech-verdenskort.

Det siges, at det kræver 10.000 træningstimer at blive ekspert eller eliteidrætsudøver i verdensklasse. Samme ihærdighed gælder for tech-iværksættere med store vækstambitioner. Og når man nu skal arbejde så intenst for at få succes, så skal arbejdspladsen også være både hyggelig og hjemlig.

Det er den i kontorfællesskabet Founders House, hvor røde lyskæder snor sig sirligt om de rå trappegelændere, ditto røde lædersofaer, bløde lænestole iklædt langhårede lammeskind og tykke tæpper med kringlede, persiske mønstre. De hyggelige rammer inviterer og inspirerer til videndeling.

Ni ud af ti ting går galt, når man er iværksætter, og ingen i etableringsfasen har tid eller råd til at hyre folk til at løse de mange problemer eller vente på, at de selv finder frem til en løsning. Derfor skal det være pærelet at spørge andre til råds.

Det er filosofien bag Founders House og det omkringliggende Startup Village. Her er det på fem år lykkedes at skabe en dansk miniudgave af det amerikanske tech-hotspot Silicon Valley. Et intenst miljø, hvor enkeltmandsiværksættere bor side om side med et selskab som Vivino, der har 100 ansatte, og Autobutler, der har rundet 50 medarbejdere. Og hvor mentaliteten lugter af den verdensberømte amerikanske teknologidal: Hvis du deler dit problem eller fiasko, så kvitterer jeg med en god kontakt eller en introduktion til mit netværk. Det er karmaloven tilsat et stærkt forretningsgen.

”Det kræver rigtig mange arbejdstimer i et stærkt community at skabe den næste succes. Derfor gør vi meget for at skabe relationer mellem virksomhederne her – lige fra CEO-middage til faglige fællesskaber. Det er meget forretningsorienteret,” siger Tine Thygesen, der er medstifter og bestyrelsesmedlem i Founders House.

Kun de mest ambitiøse er velkomne

Hun etablerede Founders House, da hun selv var tech-iværksætter og kunne se et stort potentiale i at bo sammen med andre selskaber, hvis viden og netværk hun kunne drage nytte af.

”Jeg kunne aldrig have betalt mig fra den hjælp, jeg fik i netværk med andre startups,” fortæller hun.

Andre tech-selskaber kunne se de samme fordele, og Founders House blev født først med adresse i Gothersgade i indre by og siden udvidet fire gange til det kontorfællesskab, der i dag har til huse på Islands Brygge. Nye beboere kommer kun ind efter en udvælgelsesproces, hvor de bliver nøje screenet og selekteret. Her er kun plads til dem med de største ambitioner og viljen til at forfølge dem.

”Det her er landsholdet. Vi tager kun dem ind, der vil nå længst. Når de først er inde, er der til gengæld ikke mange regler. Men denne form for iværksætteri er en elitedisciplin,” siger Tine Thygesen.

Pakhusene omkring Founders House rummer i alt 14.000 m2. Der sidder tech-startups i halvdelen af dem, og flere kommer hele tiden til. Det innovative elitemiljø tiltrækker også etablerede virksomheder. Banker holder bestyrelsesmøder her. Virksomheder som Vestas og sågar taxi-disrupteren Uber har været forbi for at blive inspireret. Og så er der selvfølgelig investorerne fra ind- og udland, der kommer her for at følge deres investeringer tæt. Hurtig vækst kræver mange penge, og tech-startups vokser typisk for lånte penge.

”Det her er højteknologiske højvækstvirksomheder, der tager en tårnhøj risiko og hurtigt finder ud af, om det kan briste eller bære. Det her er ikke iværksættere, der venter ti år med det store gennembrud. Når det lykkes, skaber de masser af vækst og arbejdspladser,” siger Christoffer Malling, der er managing director for brancheorganisationen #CPHFTW, der fungerer som brancheorganisation for de københavnske og sydsvenske tech-startups.

LÆS OGSÅ:

Tech-branchens superstars: Danmark kan udfordre Silicon Valley

Troels Lund om kritik fra iværksættere: ”Det vælter hertil med turister”

Grib nu den bold, Troels Lund Pulsen

Verdens første mobile-first-bankløsning for virksomheder


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu