Vestager om tech-giganterne :: IR 4.0-diskussionen fortsætter i Davos :: Gyldne tider for grønne virksomheder i Sydkorea

Det er ikke størrelsen, men gørelsen, der er udgangspunktet, når EU-Kommissionen stanger bøder i milliardklassen ud til tech-giganter, forklarer Margrethe Vestager i et interview med Next. Ny bog fra World Economic Forums stifter advarer mod, at den fjerde industrielle revolution kun bliver til fordel for eliten. Og så er der gode muligheder for danske cleantech-virksomheder i Sydkorea.

”Hun er sej,” sagde min søn, da jeg fortalte ham, at jeg skulle interviewe Margrethe Vestager.

Sandsynligvis er følelserne overfor EU's danske konkurrencekommissær noget mindre positive på direktionsgangene i en række store amerikanske tech-virksomheder. I går fik en af dem, chip-producenten Qualcomm, en bøde på over 7 milliarder kroner af EU for at have lavet en konkurrenceforvridende aftale med Apple. Av! Det er alligevel en slat.

”Det gør selvfølgelig noget ved vores samfund, hvis vi får så store spillere, at de ligesom er den infrastruktur, vi overhovedet kan bruge, når det kommer til at købe varer og være i kontakt med hinanden,” siger Margrethe Vestager bl.a. i interviewet, som både kan læses og ses på video

Jeg kom ikke til Davos i år, heller ikke i år. Jeg plejer at undskylde mig med, at min helikopter er til reparation. Det er påfaldende, som den altid sætter ud på den her tid af året.

Heldigvis kan man følge ganske godt med på World Economic Forums hjemmeside, hvor en stor del af de vigtigste sessioner også live streames. Der er løbende kommet en strøm af spændende rapporter op til årets møde, og igen i år har værten, tyske Klaus Schwab, udgivet en bog, som sætter temaet for årets møde. 

Bogen, ’Shaping the Fourth Industrial Revolution’, bygger videre på ideen om, at vi er på vej ind i den fjerde industrielle tidsalder, præget af intelligente netværker, og dens røde tråd er, at den fjerde industrielle revolution ikke skal gentage tidligere industrielle revolutioners mange fejl.

Min kollega Anders Rostgaard Birkman har talt med danske Anne Marie Engtoft Larsen, der leder World Economic Forums arbejde med at skabe en positiv fortælling om den fjerde industrielle revolution, og som er medforfatter til den nye bog.

I Sydkorea er der lyse udsigter for cleantech-branchen. Regeringen satser og investerer i en stribe grønne teknologier, og det er gode nyheder for danske virksomheder. Som Innovationcentre Denmark i Seoul fortæller i dagens klumme, har mulighederne for at eksportere miljøteknologi til Sydkorea aldrig været bedre.

Ugens mærkeligste video må være fagforbundet HK’s reklame for ’Katblocker’, der er et plugin til webbrowsere, der blokerer for de fleste videoer med katte.

Ideen er at undgå forstyrrelser og overspringshandlinger på arbejdet. Måske det også er en spinagtig måde for HK at vise omgivelserne, at man da har humor.

Under alle omstændigheder er det en spøjs video, men pas på du ikke lader dig forstyrre ved at sidde og se den på jobbet.

God fornøjelse med læsningen! 

Peter Hesseldahl

Redaktør, MM Next

 

 

 

 

Forrige artikel Ny global arbejdsdeling giver produktionsjob i Præstø :: The Factory of Things :: Tag fladskærmen med under armen Ny global arbejdsdeling giver produktionsjob i Præstø :: The Factory of Things :: Tag fladskærmen med under armen Næste artikel Hvordan bliver vi mere kollektivt intelligente? :: MOOC’er er blevet modne :: Innovation for murstensfabrikanter Hvordan bliver vi mere kollektivt intelligente? :: MOOC’er er blevet modne :: Innovation for murstensfabrikanter
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.