Virtual reality skubber til vores samvittighed

360-graders virtual reality-optagelser kan dokumentere forhold i områder plaget af krig og ødelæggelse og give et mere reelt billede af den konkrete situation. Også i industrien har man taget 360-graders VR til sig, fordi teknologien er velegnet til efteruddannelse.

En lille, tæt asiatisk udseende mand går helt op i ansigtet på mig. Han vipper sit hoved lidt frem og tilbage, imens han mistænksomt stirrer mig direkte ind i øjnene. Han er uniformeret og virker truende. Rent instinktivt vender jeg mig væk fra ham, chokeret. Jeg hører manden sige noget, jeg ikke forstår, hvorefter han marcherer videre bag mig.

Jeg står på en mennesketom gade midt i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, omgivet af forladte og faldefærdige bygninger. Indtrykkene er overvældende, og jeg står tilbage med en kold og dyster følelse i kroppen.

Den verden, jeg er fanget i, er virtual reality. Og jeg befinder mig ikke i Nordkorea, men i et demonstrationslokale i Malmø på den anden side af Øresund. Her har jeg i løbet af få minutter fået en fornemmelse af den autoritære og dystre stemning i Nordkorea, oplevet fattigdom blandt børn og unge i Rio de Janeiros favelaer og luret på halvnøgne mænd i en finsk sauna.

Login