Welltecs robotter trækker opgaver hjem til Danmark

Et massivt fokus på LEAN og robotisering sikrer fleksibilitet hos Welltec i Allerød, der har mangedoblet produktiviteten og trukket ellers outsourcet produktion hjem igen. Udfordringen er rekruttering af robotkyndige maskinarbejdere.

Den grønne kurve på fladskærmen, der hænger i gangen på vej ind i den lyse og exceptionelt rene produktionshal, fortæller den ultrakorte version af historien. Kurven balancerer omkring de 400 pct., og Welltecs produktionschef, Jacob Faurskov, forklarer med slet skjult stolthed, hvad kurven viser:

”En medarbejdertime er lig med fire maskintimer.”

Hver gang en maskinarbejder har arbejdet én time, kører CNC-fræserne således i fire. For knap to år siden – før LEAN, før de store blanksorte robotter, der i dag betjener 14 af virksomhedens 25 CNC-maskiner, og før olieprisen dykkede til det nuværende rekordlave niveau og pressede industrien på produktiviteten – var kurven omvendt. Dengang krævede det cirka tre mandetimer at opnå én maskintime i den ellers succesfulde milliardvirksomhed. I en tiltagende presset olieindustri var det selvsagt ikke holdbart.

Valget stod derfor mellem at sætte fart på den på det tidspunkt igangværende outsourcing til bl.a. Polen for at skære ned på lønomkostningerne, eller at indlede en gennemgribende automatisering af produktionen. Sidstnævnte blev valgt, og siden har Welltec hjemtaget 90 pct. af de opgaver, der ellers tidligere var sendt ud.

”Vi befandt os i en situation, hvor vi helt enkelt var nødt til at øge produktiviteten, og her var LEAN og automatisering svaret,” forklarer Jacob Faurskov.

Welltec er skabt af virksomhedens administrerende direktør, iværksætteren og ingeniøren Jørgen Hallundbæk, på baggrund af en ’robottraktor’, der med forskelligt værktøj påsat er i stand til at bevæge sig ned i verdens oliebrønde og udføre serviceoperationer dybt nede i brøndenes ekstreme miljø. Omkostningerne for olieselskaberne kan være enorme, hvis en brønd stopper til, og med temperaturer på over 200 grader celsius og et tryk på mere end 1.000 bar kræver det specialiserede komponenter af ekstremt høj kvalitet at vedligeholde brøndene. Traktoren er fortsat kerneproduktet, forklarer Jacob Faurskov, men nye innovationer kommer konstant til.

”Fælles for alle produkterne er, at kunderne i olieindustrien kræver en høj grad af fleksibilitet, høj kvalitet og så lav pris som muligt.”

Både den grønne kurve på fladskærmen ved indgangen til produktionshallen og ikke mindst det faktum, at produktionen rent faktisk er placeret i Allerød, nord for København, vidner om opskriftens succes. Dertil kommer den plastikindkapslede Automatiseringspris 2016, som Welltec modtog fra Dansk Robotnetværk i september i år – bl.a. for at have bevist, at omfattende automatisering af produktionen i Danmark er en konkurrencedygtig strategi, der skaber vækst.

Ifølge juryen bag prisen kan mange danske virksomheder finde inspiration i netop Welltecs succesfulde transformation, og den fremhæver, at Welltecs robot-investering har en tilbagebetalingstid på under et halvt år, set i forhold til at få komponenterne produceret i Polen.

Og så gør det jo heller ikke noget, at det i sig selv er en god historie om teknologiens påvirkning af samfundsudviklingen, at Welltec bruger robotterne til at fremstille virksomhedens egne robotter. En krølle, der dog også har betydet en række unikke krav til automatiseringen, fordi produktionen ofte med kort varsel skal løse unikke opgaver. Derfor skal robotterne kunne mere og andet end blot at arbejde hurtigt.

Fleksibilitet frem for fart

”I forhold til robotter handler det ofte om at kunne udføre den samme opgave mange gange i høj fart. Det har ikke på samme måde været et fokus for os, fordi vi som udgangspunkt producerer på baggrund af specifikke ordrer og ofte med kort varsel,” forklarer Jacob Faurskov.

Derfor har det afgørende været robotternes evne til at skifte mellem værktøjer og således løse forskelligartede opgaver. Robotterne flytter således ikke blot produkter og emner, men også de såkaldte ’fiksturer’, der fastholder de emner, der skal skæres til. Disse fiksturer står opstillet på en reol i en ’kø’, der kan tilpasses efter produktionsplanen, og på den måde holdes omstillingstiden på et minimum.

”For os handler det ikke om at skære sekunder af produktionstiden for hver stump. I stedet handler det om, at maskinerne skal køre så meget som muligt,” siger Jacob Faurskov og fortsætter:

”Og med robotterne er det virkelig blevet tydeligt, når maskinen står stille.”

Welltecs produktionshal er opdelt i store CNC-celler adskilt af noget, der mest af alt minder om åbne kontorlandskaber med hæve-sænke-borde, computerskærme og kaffekopper. Tidligere, forklarer Jacob Faurskov, stod der én medarbejder ved hver CNC-maskine. I dag betjener hver af de store robotter – der har en løfteevne på op til 180 kg – mellem 1 og 4 maskiner ad gangen. Og medarbejderne bruger cirka 80 pct. af arbejdstiden med programmering foran skærmene.

Welltec gennemførte i løbet af 2014 en større fyringsrunde som en direkte konsekvens af den faldende oliepris. Ankomsten af robotterne har dog ifølge Jacob Faurskov ikke betydet yderligere afskedigelser. Tværtimod har automatiseringen medvirket til at holde medarbejdertallet stabilt.

”Det er overordnet set stort set lykkedes os at fastholde bemandingen, primært jo fordi vi har fået mulighed for at trække (ellers outsourcede, red.) opgaver ind,” siger Jacob Faurskov.

En af medarbejderne er Jakub Chlebowski. Han fortæller, hvordan robotterne ud over at arbejde hurtigt og præcist også spiller en afgørende rolle i kvalitetssikringen ved at måle på emnerne, mens de bearbejdes. Det er en opgave, der tidligere krævede standsning af maskinen, hvorved værdifuld tid gik tabt. Nu rapporteres eventuelle afvigelser via en tilsluttet printer, hvorefter den nødvendige tilpasning kan foretages.

Flaskehalsen er rekruttering

Forklaringen sker på engelsk, for Jakub Chlebowski er fra Polen, hvilket er sigende for en af de udfordringer, der er fulgt med Welltecs omfattende automatisering. Produktionschef Jacob Faurskov fortæller, at den store udfordring er – og bliver – at rekruttere maskinarbejdere med de rigtige kompetencer.

”Der er en uddannelsesmæssig udfordring, hvor vi har behov for kompetencer, der ligger mellem den klassiske maskinarbejder og så en ingeniør,” siger han og peger på, at mange af de lærlinge, der ellers opfylder kriterierne, i dag vælger at læse videre frem for at tage job som maskinarbejder.

Welltec bidrager selv til løsningen ved at have fem lærlinge ansat, ligesom ledelsen i tæt samarbejde med fagforbundet Dansk Metals tillidsmand arbejder på at omskole medarbejdere. Samtidig understreger Jacob Faurskov, at en automatiseringsproces, som den Welltec har gennemført, kræver fokus på kulturen og de indgroede arbejdsgange.

Helt basalt kræver det således en ’mental omstilling’ at arbejde sammen med robotterne.

”Når man er vant til at skulle overvåge maskinen konstant, er det ikke nemt pludselig at skulle vende ryggen til, give slip og tage fat på en ny opgave. Det er noget af det, vi nu arbejder med, og der er vi også kommet langt,” siger Jacob Faurskov.

Med implementeringen af robotterne – kombineret med de LEAN-baserede arbejdsgange – har Welltec næsten seksdoblet produktiviteten og samtidig fastholdt produktionen i Danmark. Jacob Faurskov understreger dog, at processen langtfra er slut. De næste skridt er dog mere fokuseret på effektiv anvendelse af data i en mere gennemgribende digitalisering af produktionen.

”Lige nu arbejder vi meget med, hvordan vi kan arbejde hen imod tankerne i ’Industri 4.0’. Vi har i dag den fordel i forhold til at indsamle data, at alle vores produkter kommer tilbage til os for at blive vedligeholdt. Her er vi i gang med at undersøge, hvordan den dataindsamling kan effektiviseres ved for eksempel at måle direkte på udstyret, mens det arbejder ude hos kunderne,” siger han.

Denne artikel er fra særtillægget “Når teknologien tager over, giver det plads til mennesket”, hvor vi sætter fokus på, hvordan teknologien i højere grad kan blive til muligheder end til trusler. Du kan læse hele tillægget her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu