Få perspektiver på den offentlige debat og nyhedsstrøm

 

papep

VÆRD AT VIDE

20. juni 2017

Nu vil Søren Pape jagte de falske nyheder i Danmark

VÆRD AT VIDE

20. juni 2017

Justitsminister Søren Pape Poulsen (Kons.) udvider nu Ytringsfrihedskommissionens arbejde til også at omfatte spredningen af falske påstande og nyheder, og hvordan de påvirker den offentlige debat. Kommissionen skal som noget nyt også komme med anbefalinger til, hvordan problemet kan løses.
thomas2

Thomas Hedin

The front page of a newspaper with the headline "Fake News" which illustrates the current phenomena. Front section of newspaper is on top of loosely stacked remainder of newspaper. All visible text is authored by the photographer. Photographed in a studio setting on a white background with a slight wide angle lens.

VÆRD AT VIDE

16. juni 2017

Analyse afdækker prisen for en smædekampagne med falske nyheder

For omkring 2,5 mio. kr. kan du købe en et år lang smædekampagne af falske nyheder mod for eksempel en politiker. Det konkluderer et sikkerhedsfirma efter et 'pristjek' i en ny rapport.
facebook-715811_1280

VÆRD AT VIDE

16. juni 2017

Nu vil Facebook forklare, hvorfor de gør, som de gør

Hidtil har Facebook overvåget, styret indhold og slettet brugeres opslag ud fra hemmelige manualer og retningslinjer. Men nu åbner det sociale medie for direkte dialog med brugerne.

VÆRD AT VIDE

15. juni 2017

Donald Trump anklager medier for at have hadefuld dagsorden

Den amerikanske præsident Donald Trump rettede tirsdag endnu et hårdt angreb mod flere etablerede medier. De er kun ude på at skabe had med deres falske nyheder, slog han fast på Twitter.

VÆRD AT VIDE

13. juni 2017

Falske nyheder sætter sit præg på Folkemødet

Folkemødet på Bornholm har i perioden 2011 til 2016 haft i alt 10.100 events på programmet. Ikke en eneste af dem tog udgangspunkt i begrebet "falske nyheder". Men i år er situationen anderledes. Mindst 41 debatter og foredrag kredser om emnet.

VÆRD AT VIDE

9. juni 2017

Nyt børneunivers skal lære de mindste at færdes sikkert på nettet

Google er klar med en ny interaktiv hjemmeside rettet mod børn, som skal lære den kommende generation af internetbrugere at begå sig sikkert på internettet.

BLOG

8. juni 2017

Et statsligt kontor mod fake news kan gøre mere skade end gavn

Selv hvis Danmark var oversvømmet af falske nyheder - og det er vi ikke - ville det principielt være problematisk at sætte et statsagentur til at vogte over nyhedsstrømmen.

VÆRD AT VIDE

8. juni 2017

Qatar-krise rullede længe før falske nyheder om terrorstøtte

Falske nyhedshistorier plantet af Rusland var med til, at flere lande i Mellemøsten tidligere på ugen afbrød alle diplomatiske forbindelser til Qatar, skriver CNN og flere danske medier. Men Qatar havde i forvejen et dårligt forhold til flere nabolande.

VÆRD AT VIDE

7. juni 2017

Fem falske nyheder om terrorangrebet i London

Kort efter medierne berettede om terrorangrebet på London Bridge, begyndte falske efterlysninger, billeder af mistænkte og andre ikke sande historier at blive spredt på de sociale medier.

VÆRD AT VIDE

6. juni 2017

Radikale vil bruge 10 millioner på at bekæmpe falske nyheder

Det Radikale Venstre foreslår at afsætte 10 millioner kroner årligt til et agentur, der skal være et værn mod falske nyheder. Midlerne vil de finde i de kommende medieforhandlinger.

VÆRD AT VIDE

1. juni 2017

Facebook giver britiske brugere direkte adgang til partierne

Facebook vil gøre det nemmere for de britiske vælgere at finde oplysninger om de partier, der stiller op ved det forestående parlamentsvalg den 8. juni. Derfor får Facebookbrugerne nu automatisk vist uddrag af partiernes valgprogrammer. Initiativet kommer som et led i det sociale medies kamp mod falske nyheder.

PERSPEKTIV

1. juni 2017

“Folk søger den nemme information, der passer med deres syn på verden. Det bekymrer mig.”

Den globale klimadebat har langt om længe rykket sig videre, så politikere nu begynder at handle på udfordringerne. Men gamle usandheder og tilbageviste påstande dukker op igen og igen i debatten, fordi de lever på nettet. Og det bekymrer klimaforsker Jens Hesselbjerg Christensen.

VÆRD AT VIDE

31. maj 2017

Der er systematiske forskelle i institutternes politiske målinger

En omfattende gennemgang viser, at danske meningsmålingsinstitutter måler visse partier meget forskelligt.

BLOG

30. maj 2017

Var en afsavet finger fake news eller bare dårlig journalistik?

Samme falske historie blev bragt af det indvandringskritiske danske medie 24NYT, den venstreorienterede israelske avis Haaretz og CNN. Men hvordan opstod historien? Fellow ved SDU og tidl. chefredaktør Pierre Collignon blogger om begivenhedens gang.

PERSPEKTIV

29. maj 2017

Videnskabens autoritet i den offentlige debat er begyndt at krakelere

Sundheds- og vaccineskepsissen i Danmark breder sig som det klareste eksempel på, at danskerne har mistet tillid til forskere, læger og andre videnskabelige autoriteter. Men tilliden kan genvindes, siger professor i videnskabskommunikation.

VÆRD AT VIDE

26. maj 2017

Et flertal af amerikanerne mener, at mainstream-medierne lyver

Et flertal af de amerikanske vælgere mener, at der florerer falske nyheder i de etablerede medier. Også i Danmark er mistilliden til medierne til at få øje på.

BLOG

24. maj 2017

Lars Hedegaard er faret vild i konspirationsteoriens tåger

Lars Hedegaard mener, at flere ofre under terrorangrebet på Bataclan i Paris fik øjnene stukket ud eller deres kønsdele skamferet, inden de døde. Han er dog ude af stand til at dokumentere sine påstande. Et studie i fake news-argumentation.

VÆRD AT VIDE

24. maj 2017

Her er otte falske nyheder om terrorattentatet i Manchester

I kølvandet på mandagens bombeattentat i den britisk by Manchester piblede det frem med falske historier på de sociale medier. I flere tilfælde var der tale om falske efterlysninger af personer. Efterlysninger, der blev hjulpet godt på vej af kendte medier.

VÆRD AT VIDE

22. maj 2017

Facebooks regelsæt for sex, terror og vold er blevet lækket

Nogle trusler er ok, hvis de ikke virker troværdige. Man må godt vise vold, hvis man ikke billiger det. Facebooks interne manualer for, hvad man må og ikke må på det sociale medie, er blevet lækket, og de indeholder en række paradokser.

VÆRD AT VIDE

18. maj 2017

Du gætter aldrig, hvad Facebook nu vil gøre mod nogle danske medier!!!

Nyhedsmedier, der hyppigt gør brug clickbait risikerer fremover at blive usynlige på Facebook, meddelte det sociale medie onsdag.

VÆRD AT VIDE

18. maj 2017

Justitsministeren rykkes for handling mod falske nyheder

For anden gang i år trækker Socialdemokratiet justitsminister Søren Pape (Kons.) i samråd for at få svar på, hvad regeringen agter at gøre for at hindre spredningen af blandt andet falske historier på de sociale medier.

VÆRD AT VIDE

17. maj 2017

Chefredaktør: Medierne og læserne har et fælles ansvar for at stoppe misinformation

I en ny bog giver netmediet Zetlands chefredaktør både læsere og medier et fælles ansvar for at kaste den offentlige debat ud i et forfald. Hun har syv råd til, hvordan parterne i fællesskab kan få debatten tilbage på sporet.

VÆRD AT VIDE

16. maj 2017

Medie: Trump får forelagt falske nyheder af sine embedsmænd

Embedsmænd i det Hvide Hus har angiveligt flere gange hentet falske nyheder på internettet og formodentlig ubevidst forelagt dem for den amerikanske præsident Donald Trump som sande.

VÆRD AT VIDE

11. maj 2017

Faktatjekkets dilemma: Puster liv i de falske nyheder

Selvom faktatjek ofte bliver lavet med intentionen om at bekæmpe falske nyheder, kan de have den omvendte effekt og i stedet forstærke spredningen af de falske historier ifølge medieanalytiker.

VÆRD AT VIDE

10. maj 2017

Facebook advarer de britiske vælgere mod falske nyheder

I helsidesannoncer i de største britiske dagblade advarer Facebook vælgerne mod falske nyheder for ud for parlamentsvalget i landet i næste måned. I annoncen giver det sociale medie ti gode råd til, hvordan man gennemskuer, om en historie er falsk.

BLOG

9. maj 2017

Fransk valg: Sådan blev de største fake news-angreb afmonteret

Fake news og et massivt læk af dokumenter om Emmanuel Macron to dage før det franske præsidentvalg gav et rystende indblik i digitale angrebsmetoder – og nogle svar på, hvordan demokratier kan forsvare sig mod fake news og desinformationskampagner.

VÆRD AT VIDE

5. maj 2017

Bibliotekerne vil lære danskerne at være kildekritiske

De danske biblioteker vil spille en aktiv rolle i indsatsen mod falske nyheder. Ved at lave forskellige typer af undervisningsmateriale og kurser vil bibliotekerne lære danskerne at være kildekritiske over for, hvad de læser på nettet.

VÆRD AT VIDE

4. maj 2017

Nye fremtidsvisioner fra Facebook

I Facebooks fremtidsunivers vil hele kloden have adgang til internettet i 2026, og smartphones, tablets og TV vil forsvinde, efterhånden som alle computerinteraktioner vil blive projiceret direkte på vores øjne,

PERSPEKTIV

4. maj 2017

“Der har udviklet sig en skinger ulighedsdebat i Danmark”

Den globale tendens til voksende ulighed, som den kendte franske økonom Piketty har kritiseret, findes også i Danmark. Men udviklingen er langt fra dramatisk, påpeger Niels Ploug fra Danmarks Statistik, som står bag den nye bog ’Økonomisk ulighed i Danmark’. Den danske samfundsmodel har holdt uligheden i skak.

VÆRD AT VIDE

3. maj 2017

Forskerne skal rykke ind på mediernes redaktioner

Der skal bygges bro til højrefløjen, samarbejdes på tværs af mediebranchen, og så skal forskere og journalister indgå en alliance, hvis falske nyheder skal bekæmpes, lyder nogle af anbefalingerne i en ny rapport.

BLOG

4. maj 2017

Junk news og fake news i den franske valgkamp

Hære af internettrolde står bag spredningen af falske nyheder op til det franske præsidentvalg. Nye rapporter sætter mål på styrkeforholdet mellem traditionelle medier og alternative medier.

VÆRD AT VIDE

3. maj 2017

Kina laver sin egen statsstøttede Wikipedia

20.000 akademikere er blevet sat til at skrive en kinesisk pendant til online encyklopædien Wikipedia, der skal "vejlede den kinesiske offentlighed".

VÆRD AT VIDE

1. maj 2017

Falske nyheder fik Ban Ki-moon til at trække sig

Ved det snarlige præsidentvalg i Sydkorea har falske nyheder allerede haft stor effekt og var tilsyneladende årsag til, at FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon forleden trak sit kandidatur.

VÆRD AT VIDE

1. maj 2017

Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda

Facebook indrømmer i en ny rapport, at det sociale medie er blevet en slagmark for regeringer og organiserede politiske aktører, der forsøger at manipulere eller på anden måde påvirke den offentlige debat i andre lande.

VÆRD AT VIDE

28. april 2017

Fransk præsidentkandidat smider russiske medier på porten

Emmanuel Macron, der er den ene af to kandidater, der er gået videre til anden runde ved det franske præsidentvalg, boykotter officielt russiske medier under sin valgkamp. De spreder falske nyheder om ham for at hjælpe hans modstander til sejr, lyder anklagen.

VÆRD AT VIDE

26. april 2017

Falske nyheder sat på visuel formel

Amerikanske forskere har udviklet en søgemaskine, der kan spore spredningen af falske nyheder og faktatjek på nettet. I langt de fleste tilfælde når en falsk påstand ud til langt flere mennesker end en artikel med et faktatjek af samme påstand. Prøv selv det nye værktøj her.

EVENT

25. april 2017

FØLG DEBATTEN LIVE: Kan teknologien redde os fra falske nyheder?

Hvordan kan moderne teknologi afsløre falske nyheder? Det er spørgsmålet ved en konference i dag, hvor både danske og udenlandske forskere deltager. Følg med i debatten live fra kl. 17.

VÆRD AT VIDE

25. april 2017

Klimaskeptikere mener de er i deres fulde ret til at vildlede

Klimaskeptisk tænketank mener, at de har ret til at fordreje fakta, mens politikere advarer om, at misinformation og fordrejede konklusioner fra videnskaben fylder for meget i den offentlige debat.

VÆRD AT VIDE

18. april 2017

Facebook foretager massiv udrensning af falske brugere

Facebook fjernede med hård hånd i weekenden titusindvis af falske brugerprofiler. Initiativet skulle forhindre et ellers velorganiseret forsøg på at udsende spam til brugere over hele verden.

VÆRD AT VIDE

18. april 2017

Nichemedier har stor succes på Facebook

De små medier vinder frem på de sociale medier og får flere likes og kommentarer end flere af de etablerede medier, viser ny undersøgelse.

VÆRD AT VIDE

12. april 2017

Forskere går på barrikaderne for videnskaben

Trump, fake news, det postfaktuelle samfund, samt politikere, der fører politik på mavefornemmelser, er blandt årsagerne til, at danske forskere den 22. april går på gaden for at sætte fokus på værdien af viden og forskning.

VÆRD AT VIDE

11. april 2017

Falske nyheder har nu også ramt investorer på pengepungen

De amerikanske myndigheder har afsløret ulovlige forsøg på at snyde investorer med falske nyheder, der giver bestemte virksomheders aktier særlig positiv omtale. Værdipapirkommission har nu udstedt en officiel advarsel.

INTERVIEW

7. april 2017

“Russerne tror på, at der er krise i Europa”

Den russiske propagandamaskine bruger falske nyheder om Europa til at få Rusland til at fremstå bedre indadtil, og mange russere hopper på dem, fortæller russisk redaktør til TjekDet i video-interview.

PERSPEKTIV

5. april 2017

Kan god journalistik vinde over falske nyheder?

Kampen mellem kvalititetsjournalistikken og udbredelsen af falske nyheder er i fokus, når en enkelt dansk chefredaktør, en britisk og en amerikansk forsker, samt en russisk journalist i dag samles ved en paneldebat i København.

VÆRD AT VIDE

30. marts 2017

Sveriges statsminister frygter angreb af falske nyheder under valg

Den svenske statsminister Stefan Löfven har fremlagt en række initiativer, der skal forhindre spredningen af misinformation under det svenske rigsdagsvalg til næste år. Allerede nu ser han tegn på ekstern påvirkning.

VÆRD AT VIDE

30. marts 2017

Nyhedsvært skriver bog om falske nyheder

Erkan Özden er en af de DR-værter, der i det seneste års tid har undervist børn og unge i at forholde sig kritisk til, hvad de ser og hører på især de sociale medier. Han har nu samlet op på sine erfaringer i en ny e-bog.

VÆRD AT VIDE

28. marts 2017

Begrebet ‘falske nyheder’ er mindst 125 år gammelt

I det seneste halve års tid er de to ord 'falske nyheder' blevet en fast vending i den offentlige debat og i mediebilledet. Men faktisk er begrebet slet ikke nyt.

KOMMENTAR

23. marts 2017

Lisbeth Knudsen: Tillidskrisen bliver ikke løst af faktatjek alene

Medierne og Facebook bør arbejde sammen om at tjekke falske nyheder, mener ansv. chefredaktør og direktør for Mandag Morgen og initiativtager til TjekDet. Men faktatjek gør det ikke alene. Journalistikken skal forbedres i det hele taget.

VÆRD AT VIDE

22. marts 2017

Store norske medier i fælles kamp mod falske nyheder

To store norske dagblade og public service tv- og radiostationen NRK har i fællesskab etableret et nyt faktatjekmedie i Norge. Målet er at medvirke til at skabe en bedre og mere oplyst debatkultur.

VÆRD AT VIDE

17. marts 2017

Danske medier er udfordret på troværdigheden

De etablerede medier har problemer med troværdigheden, hvis man spørger den danske befolkning. Det er blevet mere legitimt at sværte medierne til, siger forsker.

VÆRD AT VIDE

15. marts 2017

Hver syvende Twitter-profil er en robot

Helt op til 48 mio. brugerprofiler på Twitter kan være styret af computere, viser en ny kortlægning fra to amerikanske universiteter.

VÆRD AT VIDE

10. marts 2017

Ny hjemmeside med falske nyheder fik en mio. klik på to uger

En 28-årige amerikaner ville undersøge, hvor nemt det var at sprede falske nyheder på nettet. På kun to uger var artiklerne på hans hjemmeside samlet set åbnet en million gange. Det hele var ment som en vittighed, men han trak hurtigt stikket, da tonen i kommentarfelterne blev for rå.

VÆRD AT VIDE

3. marts 2017

Norsk medie tester debatlystne læsere

Har du ikke forstået, hvad artiklen handler om? Så kan du ikke få lov til at skrive en kommentar. I hvert fald ikke hos det norske medie NRKbeta.

VÆRD AT VIDE

3. marts 2017

Sådan kommer hyperpartiske nyheder til verden

Ved at udskifte enkelte ord kan den samme artikel bruges på to forskellige hjemmesider, der ophidser hver sin politiske fløj. Billigt og enkelt og skæpper godt i reklamekassen.

VÆRD AT VIDE

1. marts 2017

Rådet for Socialt Udsatte faktatjekker påstande i kontanthjælpsdebatten

Den politiske debat om kontanthjælpsmodtagerne er blevet så skinger, at Rådet for Socialt Udsatte selv har grebet til lommerne og bedt et analysefirma faktatjekke de ti typiske påstande i debatten.

VÆRD AT VIDE

28. februar 2017

Wiki beder om en kop kaffe mod falske nyheder

Wikipedia opfordrer igen brugerne til at donere beløb, hvad der svarer til en kop kaffe, til hjemmesiden. Denne gang for at onlineleksikonet kan stå stærkere overfor falske nyheder, hedder det.

VÆRD AT VIDE

23. februar 2017

Rusland skyder igen mod falske nyheder

Det russiske udenrigsministerium lancerede onsdag en ny hjemmeside, hvor man vil gå i rette mod falske nyheder om Rusland.

PERSPEKTIV

23. februar 2017

Elite-bashing baner vejen for ‘alternative fakta’

Netop nu, hvor falske nyheder og alternative fakta griber om sig, er der som aldrig før brug for, at forskere blander sig i samfundsdebatten. Men den evindelige kritik af eliten kan afskrække dem.

VÆRD AT VIDE

22. februar 2017

Medie vil sparke døren ind til læsernes ekkokamre

Det digitale medie Buzzfeed News vil nu bruge kræfter på at give læserne flere perspektiver i den offentlige debat. Mediet vil gøre op med de lukkede universer af holdninger og give læserne mulighed for at forstå hinandens synspunkter.

VÆRD AT VIDE

20. februar 2017

Ekstra Bladet politianmelder misbrug af avisens navn

Både konditoren Mette Blomsterberg, ernæringseksperten Christian Bitz og Ekstra Bladet er ofre for en falsk nyhed. Nu vil avisen anmelde bagmændene til politiet.

VÆRD AT VIDE

17. februar 2017

Tyske soldater beskyldt for at voldtage litauisk pige

Det tyske forsvar er blevet ramt af en falsk nyhed, der hævder, at soldater har misbrugt en litauisk pige seksuelt.

VÆRD AT VIDE

16. februar 2017

Google vil begrænse økonomisk gevinst ved falske nyheder

Man kan tjene gode penge på annoncer ved at udgive falske nyheder på nettet. Men det vil Google efter eget udsagn sætte en stopper for.

VÆRD AT VIDE

13. februar 2017

Apples topchef vil have statslige kampagner mod falske nyheder

Nu melder også Tim Cook, der er direktør for teknologigiganten Apple, sig på banen i debatten om falske nyheder. Han mener, at regeringer skal iværksætte kampagner, der kan dæmme op for omfanget af usande historier.

KOMMENTAR

10. februar 2017

Kidnapning af begrebet falske nyheder

Kampen mod de falske nyheder har udløst en hidtil uset og positiv alliance mellem de professionelle mediehuse og teknologigiganterne. Men hvad nytter det, når dårlige nyheder nu er blevet til falske nyheder?

PERSPEKTIV

1. februar 2017

Indonesisk råd vil udstede fatwa mod falske nyheder

Efter at en række falske nyheder har opildnet til konflikt mellem etniske grupperinger i Indonesien, vil den øverste muslimske myndighed nu udstede en fatwa mod at sprede falske nyheder.

VÆRD AT VIDE

1. februar 2017

Merkel er den prorussiske propagandas yndlingsoffer

EU's fælles udenrigstjeneste har forsøgt at kortlægge strategien i den russiske misinformationskampagne. For tiden ser det ud til, at den tyske kansler er hovedmålet for propagandaen.

PERSPEKTIV

1. februar 2017

EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder

De sociale medier skal tage større ansvar for at stoppe spredningen af sociale medier, ellers vil EU skride ind, siger EU-kommissær. Facebook mener, at de tager ansvaret "ekstremt alvorligt" og er igang med at teste metoder til at dæmme op for de falske historier.

VÆRD AT VIDE

31. januar 2017

Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene

De falske nyheder skal bekæmpes, men det hjælper ikke at forbyde dem, skriver direktøren for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama til Zetland. Det handler om at nedbryde ekkokamrene.

VÆRD AT VIDE

30. januar 2017

EU opruster i kampen mod russisk misinformation

I år afholdes valg i både Frankrig, Tyskland og Holland, og hos EU forventer man, at Rusland vil forsøge at præge valgkampene med falske nyheder. Derfor skal EU's særlige task force mod falske nyheder styrkes.

KOMMENTAR

18. januar 2017

Her er de gode nyheder om de falske nyheder

Omfanget af falske nyheder og de skadelige virkninger for samfundsdebatten er slet ikke så store, vurderer Rasmus Kleis Nielsen, der forsker i journalistik og medier ved Oxford Universitet.

VÆRD AT VIDE

16. januar 2017

Facebook blæser til kamp mod falske nyheder i Tyskland

I løbet af de kommende uger får de tyske Facebookbrugere en særlig knap. Hvis de mistænker et opslag for at være en falsk nyhed, kan de gøre faktatjekkere opmærksom på historien.

VÆRD AT VIDE

16. januar 2017

Seks mediepersoners bud på opgør med falske nyheder

Dagbladet Politiken har spurgt seks mediepersonligheder om deres bud på, hvordan udbredelsen af falske nyheder bør håndteres af medierne.

KOMMENTAR

5. januar 2017

Den publicistiske rolle genopfundet

De professionelle publicistiske medier må tage et aktivt ansvar for at bygge bro mellem eliten og folket, bekæmpe forsimplingen af den offentlige debat og bidrage til at opbygge kundskab og dannelse.

PERSPEKTIV

4. januar 2017

Facebook går jo ikke væk, så hvad gør vi så?

Facebook får konstant skyld for at skade demokratiet og samfundsdebatten. Tiden er kommet til, at borgerne bliver uddannet til det digitale demokrati.

VÆRD AT VIDE

2. januar 2017

EU-staterne skal gå aktivt ind i kampen mod falske nyheder

Chefen for den italienske konkurrencemyndighed opfordrer EU-landene til at etablere nationale agenturer, der skal samarbejde om at bekæmpe falske nyheder på nettet.

PERSPEKTIV

2. januar 2017

Tesen om ‘det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel

Det såkaldt ”postfaktuelle demokrati” er et af det seneste års mest brugte – og misbrugte – offentlige buzzwords. Men nu udtaler fire fremtrædende forskere en sønderlemmende kritik af diagnosen.

PERSPEKTIV

21. december 2016

Sådan blev uskyldige hængt ud som skyldige

Kig dig for, når du deler nyheder på de sociale medier. Du kan meget let ødelægge et andet menneskes liv. Her er et hav af eksempler - fra falske attentatmænd i Berlin til spyttemandens forkerte kone fra Lolland.

VÆRD AT VIDE

20. december 2016

Sociale medier risikerer millionbøder for falske historier

Det tyske socialdemokrati vil have Facebook og andre sociale medier til lommerne, hver gang de lægger plads til en falsk nyhed. Og det bliver ikke billigt.

VÆRD AT VIDE

19. december 2016

Falske nyheder kan være en indbringende forretning

Også i Danmark er der eksempler på unge, der spreder falske nyheder og på den måde kan tjene helt op til 50.000 kr. om måneden på annoncer. Det drejer sig altså ikke bare om holdninger, men også hurtige penge.

PERSPEKTIV

16. december 2016

En fjerdedel af amerikanerne har delt falske nyheder på nettet

23 procent af amerikanerne har, bevidst eller ubevidst, delt falske nyheder på nettet ifølge ny undersøgelse. Danskerne er ikke meget bedre, siger eksperter.

PERSPEKTIV

16. december 2016

Nu vil Facebook gøre dig til sandhedsjæger

Facebook inviterer alle sine brugere til at hjælpe med at sætte en stopper for udbredelsen af falske nyheder på det sociale medie. En knap, brugerne og en gruppe faktatjekkere er Facebooks nye våben.

PERSPEKTIV

15. december 2016

Danskerne overvurderer antallet af muslimer i Danmark

De fleste tror, der bor langt flere muslimer i deres land, end der i virkeligheden gør. Det gælder både Danmark og resten af de vesteuropæiske lande, viser en ny undersøgelse. Forsker kalder det problematisk.

VÆRD AT VIDE

13. december 2016

Det bør nyhedsjournalistikken gøre anderledes for at bekæmpe falske nyheder

Chefredaktøren for den digitale avis Zetland, Lea Korsgaard, giver fem bud på, hvad nyhedsmedierne bør gøre, for at komme mængden af falske nyheder til livs.

VÆRD AT VIDE

9. december 2016

Hillary Clinton advarer mod en epidemi af falske nyheder

Den tidligere demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton opfordrer til, at der skrides ind over for udbredelsen af falske nyheder.

VÆRD AT VIDE

7. december 2016

Pressechef kalder store danske medier for nyttige idioter

Partiet Alternativets pressechef anklager flere danske medier for ukritisk at viderebringe regeringens påstand om, at EU har erklæret den danske PSO-afgift for ulovlig.

PERSPEKTIV

6. december 2016

Derfor har Facebook ingen interesse i at fjerne falske nyheder

Facebook vil filtrere de falske nyheder fra brugernes newsfeed. Men reelt har det sociale medie absolut ikke lyst til at gøre noget ved historierne. De er nemlig en del af mediets pengemaskine.

PERSPEKTIV

5. december 2016

Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant

28-årig mand skød løs på pizzarestaurant efter en falsk nyhed om pædofilring i baglokalet, som Hillary Clinton angiveligt stod bag.

VÆRD AT VIDE

2. december 2016

Subjektive danske medier pibler frem

Falske nyhedsmedier og falske nyheder vinder frem på nettet både i udlandet, men også i Danmark. Eksperter advarer om en farlig tendens, skriver Berlingske.

PERSPEKTIV

28. november 2016

Forskere kortlægger de europæiske faktatjek-initiativer

Hvor faktatjek-tjenester er der i Europa? Hvem står bag? Hvordan er de organiseret og finansieret? Det er nogle af spørgsmålene, som to forskere ved det britiske University of Oxford har forsøgt at kortlægge.

VÆRD AT VIDE

23. november 2016

Børn kan ikke se forskel på rigtige og falske nyheder

82. pct. af amerikanske teenagere kan ikke forholde sig kildekritisk til nyheder, som de læser på sociale medier, viser en ny undersøgelse fra universitetet Standford.

PERSPEKTIV

21. november 2016

Da sandheden blev disruptet

Sandheden blev ofret på Trumps vej til Det Hvide Hus, og nu fortsætter internetkrigen om misinformation og tilliden til medierne både i USA.

VÆRD AT VIDE

21. november 2016

Nu vil også Radio24syv satse på faktatjek

Danske Radio24syv melder sig nu i koret af medier, der vil satse aktivt på faktatjek. Første indslag bringes tirsdag morgen.

VÆRD AT VIDE

21. november 2016

Sådan blev en formodet virkelighed til en national mediestorm

New York Times kortlægger eksempel på en falsk nyhed. Fra den blev delt af en mand med kun 40 følgere på Twitter, til den udløste national opmærksomhed.

VÆRD AT VIDE

21. november 2016

Facebook i samarbejde med faktatjek-grupper

Facebooks stifter Mark Zuckerberg tager et usædvanlig skridt og går i samarbejde med faktatjekgrupper på nettet. Målet er at afsløre falske nyheder, før de har spredt sig som ringe i vandet.

VÆRD AT VIDE

15. november 2016

Facebookmedarbejdere går undercover i kampen mod falske nyheder

En gruppe Facebook-medarbejdere har på eget initiativ og i al ubemærkethed dannet en arbejdsgruppe, der vil tage kampen op mod falske nyheder på det sociale medie skriver onlinmediet Buzzfeed.

KOMMENTAR

13. november 2016

Læren af USA-valget: Medier, magt og mistillid

Det amerikanske valg må ændre medierne og journalistikken for altid. Medierne opfattes som en del af eliten i stedet for nogen, der holder kritisk øje med den. Sandheden og tilliden må tilbage på dagsordenen.

PERSPEKTIV

24. oktober 2016

Færre anonyme kilder i den politiske journalistik

Anonyme kilder fylder væsentligt mindre i den politiske avisjournalistik, end de gjorde for bare fem år siden. Det øger mediernes troværdighed, mener ekspert.

PERSPEKTIV

3. oktober 2016

Er det sådan her prorussisk misinformation fungerer?

Læs fortællingen om, hvordan Mandag Morgens journalist blev fanget i et spind om russisk misinformation.

PERSPEKTIV

22. august 2016

Google gør os dumme og dovne

Ny bog: Mennesket skal blive ved med at efterstræbe ikke bare viden, men også forståelse.

PERSPEKTIV

14. august 2016

Verden bliver skabt af løgne

Donald Trump, Boris Johnson og Inger Støjberg er blandt de politikere, der sommetider omgås sandheden lemfældigt.