Kommentar af 
Jakob Nielsen

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

EU Kampen om demokratiet i EU går under radaren for de fleste, men der er afgørende ting på spil. I længden kan EU ikke acceptere at finansiere korruption og falske nyheder i Ungarn og Polen.

Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens Trump langsomt gør klar til at pakke sit fjernsyn ned i Det Hvide Hus og finde et nyt sted at tweete sine konspirationsteorier, kan vi passende tage en pause fra Fox News og CNN og i stedet beskæftige os lidt med Europa.

I EU foregår i disse dage et meget fundamentalt opgør, der vil trække lange spor og definere, hvor lang snor autokratiske og korrupte ledere skal have i det europæiske fællesskab.

Nøjagtig som i USA udkæmpes slaget med rå mængder løgn, propaganda og beskidte tricks.

Faktisk er den største forskel på de demokratiske kampe i USA og Europa, at vi følger den førstnævnte tweet for tweet, mens kampen om Europas sjæl går hen over hovedet på de fleste. 

Kampen om Europas sjæl går hen over hovedet på de fleste.

Jakob Nielsen
Ansv. chefredaktør, Mandag Morgen

UNGARN OG POLEN er hver især i færd med et meget vedholdende angreb på de helt grundlæggende værdier, som det europæiske fællesskab bygger på. Senest har de taget hele EU’s økonomi som gidsel i deres kamp for at undgå at blive stillet til ansvar for omfattende korruption og svindel med EU-midler.

Som altid, når det handler om EU, er slagsmålet pakket ind i teknik og uigennemskuelige lovtekster, som gør det svært for almindelige mennesker – og såmænd nok også for alle andre – at følge med. Uklarhed er konspirationsteoriernes vugge, og en politiker som Ungarns Viktor Orbán er ekspert i at benytte løgn og overdrivelser i sin kamp for magten. 

MEN DET BEHØVER IKKE at være så svært.

Udgangspunktet for debatten er, at et stort flertal af EU-lande ikke længere vil acceptere Polens og Ungarns overtrædelse af unionens grundlæggende værdier.

I Polen handler det i høj grad om domstolenes uafhængighed.

I Ungarn, hvor situationen er mere alvorlig, er der store problemer med pressefriheden og friheden til at organisere sig. Samtidig foregår der ifølge troværdige observatører omfattende svindel med EU-midler – pengene bliver blandt andet brugt til at opkøbe medier, som derefter bliver reklamesøjler for Orbáns regering og en pengemaskine for hans håndlangere.

Da Altinget for nogle måneder siden bragte et læserbrev fra den ungarske regering med hårde beskyldninger mod udenrigsminister Jeppe Kofod, blev indlægget og en af dets falske påstande inden for få timer citeret i 14 ungarske netmedier.

EU'S UDFORDRING ER, at unionen aktuelt ikke har gode værktøjer til at lægge pres på lande, der udfordrer de demokratiske spilleregler. Dybest set er der kun en enkelt mulighed, nemlig at fratage et land stemmeretten i ministerrådet. Den trussel får ikke folk som Orbán til at ryste i bukserne – og den kan ovenikøbet kun anvendes med enstemmighed, så hidtil har Polen og Ungarn kunnet beskytte hinanden mod sanktioner.

Derfor vedtog EU-lederne tidligere på året, at der skulle ske noget nyt. De aftalte, at der skal vedtages nye regler, som gør det muligt at straffe EU-lande på pengepungen, hvis de bryder med grundlæggende retsprincipper.

De regler – en slags demokratimekanisme – blev for nylig forhandlet på plads i en stærkt udvandet form, som især de nordiske EU-lande og Holland var meget utilfredse med.

Ganske vist bliver der mulighed for at tilbageholde EU-midler, hvis et land overtræder reglerne. Men i den endelige version kan mekanismen kun bruges ved mistanke om misbrug af EU-midler, for eksempel korruption. Den kan derimod ikke anvendes mod et land, der knægter pressefriheden, undertrykker ytringsfriheden eller diskriminerer på baggrund af seksuel orientering.

Ikke desto mindre har Ungarns premierminister Viktor Orbán indledt en kampagne mod reglen, hvor han helt uden basis i virkeligheden påstår, at den vil tvinge Ungarn til at tage imod flere flygtninge og underminere traditionelle familieværdier.

Og senest har Polen og Ungarn truet med at nedlægge veto mod EU’s nye coronafinanslov, så længe demokratimekanismen er på bordet.

DET HAR SKABT EN SITUATION så absurd, at selv Donald Trump må kigge misundeligt på opfindsomheden:

Hvis ikke Ungarn kan få lov at misbruge EU-midler, skal der slet ikke udbetales nogen penge!

Flere EU-lande er dybt afhængige af, at budgettet på 1.800 milliarder euro bliver vedtaget, så der kan sparkes gang i økonomien efter coronakrisen. Men det er lige så vigtigt, at den nye demokratimekanisme bliver vedtaget. I længden vil hverken danskere eller andre EU-borgere acceptere, at deres penge bliver brugt til falske nyheder og korruption.

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu