• Annelise Monsen · Rådgiver, cand. merc.

  Viise Erfarne må til roret igen

  Kære Erik Rasmussen,

  Så vel skrevet. Mange tak for det.

  Lad mig bringe en anden vinkel, nemlig spillerne i politik. De er udtryk for skiftet i den demografiske livscyklus, hvor erfarne viise har forladt slagpladsen.

  Den fremgangsrige politiske indsats, der gav Danmark det fine, internationale omdømme, var skabt af en kulturelt og åndeligt inspireret generation, der oplevede efterkrigstidens drømme og fremgang: Manden på månen. Det helt store spring var muligt!

  Det handlede om de mange nye muligheder, generøsitet, tryghed og stor og stigende velstand kombineret med nysgerrighed om hvad, der kan lade sig gøre i menneskets og fællesskabets ånd. Det kunne lade sig gøre i den økonomiske årstid, som den amerikanske demografiske topøkonom Harry Dent kalder årstiden “sommer”, rigeligelighed, vækst og overflod. I de seneste årtier har vinteren sneget sig ind med knappere ressourcer.

  Tilbage til sommerperioden efter 2. Verdenskrig.
  Krigsårene havde hjulpet landets borgere til at stå sammen og hjælpe hinanden. Alle følte sig lige fattige og man måtte hjælpe hinanden mod undertrykkelsen. Dén erfaring er på vej til at forsvinde sammen med årgangene, der levede og voksede op med krigserfaringer dybt Indgraveret i deres liv.

  Som i 2. Generation i en stor virksomhed er der i Danmarks politiske arena kommet “en spredergeneration” udtrykt ved i Lamborgini-generationen efter “en samler og investor i menneskehedens fremtid”. Kort sagt er det demografiske forhold, at en uerfaren, teenage-generation, der tændes mere af eget forbrug og egen vinding kommet til roret. En mere magtbaseret, dyrisk grådighed er blevet fremherskende.

  Der er brug for fyrtårne af fornuft - i lighed med hr. Erik Radmussen - i en slags ansvarlig og fordomsfri, kompetent “forældrerolle”. En ledelse, alle kan beundre for dygtighed, fremsyn og hjertevarme.

  Generationen, der nu ellers står overfor pensionering opfordres til endnu engang at gå på barrikaderne for modigt at skabe et rimeligt og fremsynet Danmark.

  Vi, der er raske, modige, kloge og villige til at forsvare vor innovative, nysgerrige, generøse og opvækstvilkår, så de kan gå i arv til “landets marv”, må tage en tørn mere. Vi har ikke råd til at se landets åndelige skønhed smuldre i hænderne på magtmennesker med rå egeninteresse. Vi må finde sammen og skabe en løsning, mens vi stadig er her.

  Måske en genrejsning af visdommens nuancerede og balancerende kraft for alle.

  Lad os tænke sammen om at samle erfarne kvinder ig mænd med mod og mandshjerte til genopretningen af vidsynet i Danmark. En ny økonomisk forårssæson skulle iflg. Harry Dent være i sigte om få år, Det er tid at finde sammen.