Offentlige og private kappes om at udvikle fusionsenergi

DIGITAL OMSTILLING Budgetterne til udvikling af fusionsenergi vokser. Flere lande bygger egne forsøgsreaktorer, og i Frankrig samarbejder 35 lande, inklusive Danmark, om at bygge en reaktor til 185 milliarder kroner. Samtidig vokser en underskov af private udviklere, som håber på at nå langt hurtigere på markedet – med opbakning fra investorer som Jeff Bezos og Bill Gates. 

Foto: General Fusion
Peter Hesseldahl

Der er to tidshorisonter for udviklingen og anvendelsen af fusionsenergi. Den statsstøttede, driftssikre, men frustrerende langsomme strategi – og så de små private, kommercielle startups. Det er ikke til at sige, hvem der er mest realistisk.

I dag udfører de fleste europæiske forskere forsøg på den fælles reaktor JET, der ligger i nærheden af Oxford. Reaktoren er 38 år gammel.

Efter planen åbner den langt større ITER-reaktor i slutningen af 2025 i Sydfrankrig, omkring 75 kilometer nord for Marseille. ITER opføres i fællesskab mellem 35 lande, heriblandt EU, USA, Kina, Rusland, Japan og Korea. Reaktoren skal kunne producere 500 MW elektricitet, og det er målet, at udbyttet skal være ti gange større end den energi, man tilfører for at få fusionen til at køre. 

Vil du have adgang til Mandag Morgen?
Så skal du have et abonnement
Få adgang til artiklen og resten af Mandag Morgen ved at benytte knappen herunder, så kontakter vores salgsafdeling dig med et uforpligtende tilbud.

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024