Vinterserie: Grafik er en genvej til indsigt
I det meste af uge 7 er redaktionen på vinterferie, men vi vender stærkt tilbage med næste ugebrev mandag den 19. februar. Indtil da har vi udvalgt en række af de bedste grafikker fra tidens vigtige historier, der kan være en genvej til indsigt i ellers komplicerede emner. Vores abonnenter kan følge med i deres indbakke.
En af de vigtigste og mest oversete medarbejdere på Mandag Morgen er nok vores grafiske designer Michael Hernvig.
Han har ikke en eneste by-line på en artikel, men er alligevel med til at løfte hvert eneste ugebrev og hver eneste artikel op til et højere visuelt niveau.
Ofte er det tilmed gennem de flotte grafikker og figurer, at man som læser hurtigst kan afkode en historie.
Vi har til vinterferien udvalgt en række af de bedste grafikker fra tidens vigtige historier, der kan være en genvej til indsigt i ellers komplicerede emner.
De unge kvinder forlader yderkommunerne
Mandag Morgen har kortlagt kønsfordelingen mellem unge mænd og kvinder i aldersgruppen 20-29 år i de 98 danske kommuner.
Kortlægningen viser, at der kun i fire danske kommuner var flere kvinder end mænd i aldersgruppen 20-29 år: København, Frederiksberg, Aarhus og Hørsholm.
Samtidig var der i hele 27 yderkommuner mere end 20 procent flere unge mænd end kvinder.
Gå på opdagelse i det kønsopdelte Danmarkskort og læs hele artiklen her.
Løkke bremsede det offentlige forbrug
Frem til Lars Løkke Rasmussens første periode som statsminister steg det offentlige forbrug per bruger, men det stoppede i 2010 og er siden faldet i en årrække.
Hvis pengene til velfærd skulle være fulgt med det stigende antal børn og ældre siden 2010, skulle der være næsten 15 milliarder kroner mere til velfærden i dag.
Læs mere i denne artikel fra august, der analyserer de økonomiske kvaler, der præger det kommunale Danmark
Færre danskere er på offentlig forsørgelse
I 2022 nåede andelen af offentligt forsørgede personer i Danmark et historisk lavpunkt. Kun 15,9 procent af de 16-64-årige modtog det år en overførselsindkomst – det laveste niveau siden 1977.
Læs hele historien her.
Yderkommuner vil mærke ældrepresset mest
I dag er de ældste og mest plejekrævende borgere fordelt forholdsvis ligeligt mellem kommunerne. Men det vil ændre sig dramatisk de kommende år. Her vil en række yderkommuner, som i forvejen kæmper med lægemangel, have markant flere ældre end bykommunerne.
Læs hele historien her.
Flere og flere under 40 år visiteres til førtidspension.
Det er til trods for en reform i 2012, der havde ambition om det modsatte.
Det rejser uvægerligt spørgsmålet: Er det de unges skyld eller systemets?
I november forsøgte Robin Vickery, Dorte Bukdahl og Allan Klie af finde frem til et svar i en analyse i Mandag Morgen.