Dystre Brexit-forudsigelser har endnu ikke ført til økonomisk tilbagegang

Brexit vil resultere i både økonomisk tilbagegang og tab af mindst 500.000 job, lød de barske meldinger fra den britiske nationalbank og finansministerium forud for sidste års folkeafstemning om landets udmeldelse af EU. Men det første år efter Brexit viser indtil videre en noget mere positiv virkelighed, viser faktatjek.

"Mark Carney (direktør i Nationalbanken.red) advarede, at der ville blive en teknisk recession. Han tog fuldstændigt fejl. Og The Treasury (Finansministeriet, red.) tog endnu mere fejl da de sagde, at mellem 500.000 og 800.000 jobs ville gå tabt alene på vedtagelse af Brexit. Men ingen af de ting er faktisk sket efter afstemningen," sagde den konservative britiske politiker Jacob Rees-Mogg i BBC radioprogrammet Question Time for nyligt.

Men er det virkelig rigtigt, at to af Englands mest indflydelsesrige økonomiske institutioner tog så meget fejl, som politikeren hævder? Indtil videre ja, lyder det korte svar ifølge det britiske faktatjek-site fullfact.org

Lad os begynde med at se på, hvilke advarsler nationalbankdirektøren og det britiske finansministerium rent faktisk kom med forud for afstemningen om det britiske medlemskab af EU.

På en pressekonference før afstemningen advarede nationalbankdirektør Mark Carney ganske rigtigt om de mulige konsekvenser af at stemme Storbritannien ud af EU.

"Vi må forvente en opbremsning i materiel produktion og en mærkbar forhøjelse af inflation, som bliver en udfordrende byttehandel," sagde Mark Carney og tilføjede:

"Der er en række mulige scenarier omkring de vedtagede retninger, som kan inkludere en teknisk recession."

Mark Carney sagde altså ikke direkte, at Brexit ville føre til recession, men at teknisk recession var et muligt scenarie blandt flere.

'Teknisk recession' betyder, at der er to kvartaler i træk med en negativ vækst i BNP. 'Recession' derimod er et generelt term for et fald i økonomisk vækst over en periode på et par måneder.

Den engelske nationalbank tog altså fejl, da de advarede om teknisk recession. Og Finansministeriet var endnu mere galt på den, da de sagde, at hundredtusindvis af jobs ville gå tabt som følge af Brexit.

"Storbritanniens økonomi vil blive hældt ind i en årelang recession med mindst 500.000 tabte jobs og BNP på omkring 3,6% lavere som følge af en vedtagelse af at forlade EU," spåede ministeriet

Økonomien vokser, flere i job

Men foreløbig har de dystre Brexit-forudsigelser endnu ikke vist sig i statistikkerne, skriver fullfact.org. BNP er nemlig vokset i hvert kvartal siden Brexit blev vedtaget i juni 2016.

Fra juli til september i 2016 - 3. kvartal 2016 - voksede BNP med 0,5 procentpoint sammenlignet med 2. kvartal 2016. 

I det fulde år siden juni 2016 er BNP steget med 1,7 procentpoint. Andre EU-økonomier er dog vokset hurtigere i samme periode.

Og ser vi på det seneste kvartal, er det britiske BNP steget yderligere med 0,4 procentpoint.

Der var også 317.000 flere i arbejde i perioden juni til august 2017 sammenlignet med samme periode i 2016. Arbejdsløsheden var på 4,9 procent i juni 2016 og steg til 5 procent i juli 2016. Det tal er siden faldet til 4,3 procent, hvilket er det laveste i Storbritannien siden 1975.

Storbritannien og de resterende 27 EU-medlemslande ligger i hårde forhandlinger om, hvad det skal koste briterne at melde sig ud af EU-samarbejdet. Indtil videre ventes skilsmissen at finde sted i marts 2019.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu