Svensk valg: Socialdemokratisk kandidat spreder falske påstande på arabisk om to partier

En socialdemokratisk lokalforening i Sverige er anmeldt til politiet, efter at en riksdagskandidat har spredt misinformation om to svenske partier. De vil forbyde halalkød, lukke moskeer og udvise et stort antal flygtninge, lyder budskabet i et opslag på Facebook.

Midt i valgkampen forud for det svenske riksdagsvalg på søndag er de svenske socialdemokrater kommet under angreb, efter at partiet i et opslag på Facebook har spredt falske påstande om det liberal-konservative politiske parti Moderaterna og det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne.

Opslaget, der nu er slettet, var skrevet på arabisk. Det fremgik blandt andet, at de to partiers partiprogrammer lægger op til at lave mange lovændringer, der vil være rettet mod indvandrere og muslimer, vil lukke moskéer og islamiske skoler, forbyde personer under 18 år at gå med slør, forbyde halalkød samt udvise et stort antal flygtninge til deres hjemlande, skriver den svenske avis Expressen.

Desuden blev det hævdet, at Moderaterne og Sverigedemokraterne også vil anklage forældre for kriminelle handlinger, så myndighederne kan tvangsfjerne muslimske børn.

”Vi beder alle svenskere - og især dem med indvandrerbaggrund - om at stemme på Socialdemokraterne eller Venstrepartiet eller til nød Miljøpartiet, eftersom det er mindre skadeligt for indvandrere og muslimer,” fremgik det af opslaget

Indlægget stammede fra den socialdemokratiske vælgerforening i byen Sävsjö og er tilsyneladende skrevet af en lokal riksdagskandidat. Opslaget blev slået op i en Facebookgruppe, hvoraf det fremgik, at siden var ejet af Socialdemokraterne. Men det er dog ikke korrekt, siger en talsmand for partiet til Sveriges Television (SVT).

Partiformand lægger afstand til opslaget

Den siddende socialdemokratiske statsminister og partiformand Stefan Löfven har taget kraftigt afstand fra påstandene om de to partier.

”Fuldstændig uacceptabelt. Af hvad jeg ved, så har den her person fået frataget sit kandidatur og er blevet opfordret til at forlade partiet, for sådan skal vi ikke agere. Det her er ikke socialdemokrati,” sagde Stefan Löfven på et pressemøde forleden.

Han understregede, at partiets kandidater ikke må bruge beskidte tricks.

”I Socialdemokratiet tager vi os af sagen. Vi skal føre en valgkamp med hårde argumenter, men det skal være en fair valgkamp, vi skal ikke sprede løgne eller agere på en uacceptabel måde. Det her var uacceptabelt,” sagde Stefan Löfven.

Parti går til politiet

Moderaternes lokalforening i Jönkøbing Region har politianmeldt den socialdemokratiske partiforening i Sävsjö.

Malin Wengholm, der er formand for partiets regionsbestyrelse, blev meget oprørt, da hun fik kendskab til Facebookopslaget.

”Det er dybt foruroligende, at et parti bedriver valgkampagne ved at lyve, mistænkliggøre og tilsmudse,” siger hun til SVT og fortsætter:

”Jeg undrer mig over, om de tror, de kan slippe fra det ved at skrive på arabisk”.

Socialdemokratiet har siden oplyst, at det var første gang, at kandidaten stillede op til et politisk valg, og at personen kun har været medlem af partiet i relativt kort tid og bekræfter, at vedkommende nu har trukket sig som kandidat.

LÆS OGSÅ: ANALYSE: Sverige bliver snart som resten af Europa

LÆS OGSÅ: Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

Forrige artikel Vi byder velkommen til svensk valgaften Vi byder velkommen til svensk valgaften Næste artikel Regeringen præsenterer plan for håndtering af udenlandsk propaganda Regeringen præsenterer plan for håndtering af udenlandsk propaganda
Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.  

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Under Folketingets åbningsdebat kritiserede Mette Frederiksen (S) partiet Venstre for at tage æren for indførelsen af akutlægehelikopterne. De kom nemlig til under Helle Thorning-Schmidt (S), sagde hun. Men det er helt forkert, for Bertel Haarder indviede som sundhedsminister den første af slagsen, lød det fra Venstres Torsten Schack Pedersen.

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Mandag var international kaffedag, og derfor delte TV 2 en artikel med den glædelige nyhed, at kaffe får os til at leve længere. Men selvom kaffe sandsynligvis er sundt, kan du ikke være sikker på, at du kan drikke dig til et længere liv.