Svensk valg: Socialdemokratisk kandidat spreder falske påstande på arabisk om to partier

En socialdemokratisk lokalforening i Sverige er anmeldt til politiet, efter at en riksdagskandidat har spredt misinformation om to svenske partier. De vil forbyde halalkød, lukke moskeer og udvise et stort antal flygtninge, lyder budskabet i et opslag på Facebook.

Midt i valgkampen forud for det svenske riksdagsvalg på søndag er de svenske socialdemokrater kommet under angreb, efter at partiet i et opslag på Facebook har spredt falske påstande om det liberal-konservative politiske parti Moderaterna og det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne.

Opslaget, der nu er slettet, var skrevet på arabisk. Det fremgik blandt andet, at de to partiers partiprogrammer lægger op til at lave mange lovændringer, der vil være rettet mod indvandrere og muslimer, vil lukke moskéer og islamiske skoler, forbyde personer under 18 år at gå med slør, forbyde halalkød samt udvise et stort antal flygtninge til deres hjemlande, skriver den svenske avis Expressen.

Desuden blev det hævdet, at Moderaterne og Sverigedemokraterne også vil anklage forældre for kriminelle handlinger, så myndighederne kan tvangsfjerne muslimske børn.

”Vi beder alle svenskere - og især dem med indvandrerbaggrund - om at stemme på Socialdemokraterne eller Venstrepartiet eller til nød Miljøpartiet, eftersom det er mindre skadeligt for indvandrere og muslimer,” fremgik det af opslaget

Indlægget stammede fra den socialdemokratiske vælgerforening i byen Sävsjö og er tilsyneladende skrevet af en lokal riksdagskandidat. Opslaget blev slået op i en Facebookgruppe, hvoraf det fremgik, at siden var ejet af Socialdemokraterne. Men det er dog ikke korrekt, siger en talsmand for partiet til Sveriges Television (SVT).

Partiformand lægger afstand til opslaget

Den siddende socialdemokratiske statsminister og partiformand Stefan Löfven har taget kraftigt afstand fra påstandene om de to partier.

”Fuldstændig uacceptabelt. Af hvad jeg ved, så har den her person fået frataget sit kandidatur og er blevet opfordret til at forlade partiet, for sådan skal vi ikke agere. Det her er ikke socialdemokrati,” sagde Stefan Löfven på et pressemøde forleden.

Han understregede, at partiets kandidater ikke må bruge beskidte tricks.

”I Socialdemokratiet tager vi os af sagen. Vi skal føre en valgkamp med hårde argumenter, men det skal være en fair valgkamp, vi skal ikke sprede løgne eller agere på en uacceptabel måde. Det her var uacceptabelt,” sagde Stefan Löfven.

Parti går til politiet

Moderaternes lokalforening i Jönkøbing Region har politianmeldt den socialdemokratiske partiforening i Sävsjö.

Malin Wengholm, der er formand for partiets regionsbestyrelse, blev meget oprørt, da hun fik kendskab til Facebookopslaget.

”Det er dybt foruroligende, at et parti bedriver valgkampagne ved at lyve, mistænkliggøre og tilsmudse,” siger hun til SVT og fortsætter:

”Jeg undrer mig over, om de tror, de kan slippe fra det ved at skrive på arabisk”.

Socialdemokratiet har siden oplyst, at det var første gang, at kandidaten stillede op til et politisk valg, og at personen kun har været medlem af partiet i relativt kort tid og bekræfter, at vedkommende nu har trukket sig som kandidat.

LÆS OGSÅ: ANALYSE: Sverige bliver snart som resten af Europa

LÆS OGSÅ: Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

Forrige artikel Vi byder velkommen til svensk valgaften Vi byder velkommen til svensk valgaften Næste artikel Regeringen præsenterer plan for håndtering af udenlandsk propaganda Regeringen præsenterer plan for håndtering af udenlandsk propaganda
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.