Svensk valg: Socialdemokratisk kandidat spreder falske påstande på arabisk om to partier

En socialdemokratisk lokalforening i Sverige er anmeldt til politiet, efter at en riksdagskandidat har spredt misinformation om to svenske partier. De vil forbyde halalkød, lukke moskeer og udvise et stort antal flygtninge, lyder budskabet i et opslag på Facebook.

Midt i valgkampen forud for det svenske riksdagsvalg på søndag er de svenske socialdemokrater kommet under angreb, efter at partiet i et opslag på Facebook har spredt falske påstande om det liberal-konservative politiske parti Moderaterna og det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne.

Opslaget, der nu er slettet, var skrevet på arabisk. Det fremgik blandt andet, at de to partiers partiprogrammer lægger op til at lave mange lovændringer, der vil være rettet mod indvandrere og muslimer, vil lukke moskéer og islamiske skoler, forbyde personer under 18 år at gå med slør, forbyde halalkød samt udvise et stort antal flygtninge til deres hjemlande, skriver den svenske avis Expressen.

Desuden blev det hævdet, at Moderaterne og Sverigedemokraterne også vil anklage forældre for kriminelle handlinger, så myndighederne kan tvangsfjerne muslimske børn.

”Vi beder alle svenskere - og især dem med indvandrerbaggrund - om at stemme på Socialdemokraterne eller Venstrepartiet eller til nød Miljøpartiet, eftersom det er mindre skadeligt for indvandrere og muslimer,” fremgik det af opslaget

Indlægget stammede fra den socialdemokratiske vælgerforening i byen Sävsjö og er tilsyneladende skrevet af en lokal riksdagskandidat. Opslaget blev slået op i en Facebookgruppe, hvoraf det fremgik, at siden var ejet af Socialdemokraterne. Men det er dog ikke korrekt, siger en talsmand for partiet til Sveriges Television (SVT).

Partiformand lægger afstand til opslaget

Den siddende socialdemokratiske statsminister og partiformand Stefan Löfven har taget kraftigt afstand fra påstandene om de to partier.

”Fuldstændig uacceptabelt. Af hvad jeg ved, så har den her person fået frataget sit kandidatur og er blevet opfordret til at forlade partiet, for sådan skal vi ikke agere. Det her er ikke socialdemokrati,” sagde Stefan Löfven på et pressemøde forleden.

Han understregede, at partiets kandidater ikke må bruge beskidte tricks.

”I Socialdemokratiet tager vi os af sagen. Vi skal føre en valgkamp med hårde argumenter, men det skal være en fair valgkamp, vi skal ikke sprede løgne eller agere på en uacceptabel måde. Det her var uacceptabelt,” sagde Stefan Löfven.

Parti går til politiet

Moderaternes lokalforening i Jönkøbing Region har politianmeldt den socialdemokratiske partiforening i Sävsjö.

Malin Wengholm, der er formand for partiets regionsbestyrelse, blev meget oprørt, da hun fik kendskab til Facebookopslaget.

”Det er dybt foruroligende, at et parti bedriver valgkampagne ved at lyve, mistænkliggøre og tilsmudse,” siger hun til SVT og fortsætter:

”Jeg undrer mig over, om de tror, de kan slippe fra det ved at skrive på arabisk”.

Socialdemokratiet har siden oplyst, at det var første gang, at kandidaten stillede op til et politisk valg, og at personen kun har været medlem af partiet i relativt kort tid og bekræfter, at vedkommende nu har trukket sig som kandidat.

LÆS OGSÅ: ANALYSE: Sverige bliver snart som resten af Europa

LÆS OGSÅ: Dansk medie overser brandvarmt emne i svensk partilederdebat

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner

Forrige artikel Vi byder velkommen til svensk valgaften Vi byder velkommen til svensk valgaften Næste artikel Regeringen præsenterer plan for håndtering af udenlandsk propaganda Regeringen præsenterer plan for håndtering af udenlandsk propaganda
Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

Er de fattigstes indkomst fordoblet eller faldet?

De fattigstes indkomst er mere end fordoblet siden 2008, mens de rigestes kun er steget med én procent, ifølge Anders Samuelsen. Men Mellemfolkeligt Samvirke mener, at uligheden mellem top og bund er steget. To forskere forklarer, hvorfor begge dele er sandt.  

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Debatten om daginstitutionerne fylder i medierne op til det kommende folketingsvalg. Og ikke alle forældre køber, at børn trives i vuggestuer. Men danske forældre indtager faktisk den europæiske førsteplads i at få de mindste passet i daginstitution, fortæller EU-tal. 

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om.