Er Søren Gades valgplakater klippet ned og erstattet af Enhedslistens?

Søren Gade, europaparlamentskandidat for Venstre, påstår, at flere af hans valgplakater i Aalborg er blevet klippet ned og erstattet af Enhedslistens plakater. Men det er ikke helt sandt.

Søren Gades plakater på pladsen foran Socialisternes Hus i Aalborg er blevet klippet ned og erstattet af Enhedslistens plakater

Kilde: Søren Gade, kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre, i et opslag på Twitter.


Hvem der har klippet Søren Gades plakater ned, har vi ikke kunnet finde ud af. Men det er simpelthen ikke rigtigt, at Søren Gades valgplakater er blevet "erstattet" af Enhedslistens. Enhedslistens plakater, som man kan se på Søren Gades billede på Twitter, har nemlig hængt i træerne foran Socialisternes Hus i Aalborg i flere dage, før Søren Gades plakater bliver hængt op.

“Nå, de er ikke glade for mig ved Socialisternes Hus i Aalborg. I mangfoldighedens navn er mine plakater blevet klippet ned og erstattet af Ø plakater.” 

Sådan lyder et opslag på Twitter skrevet af Søren Gade, europaparlamentskandidat for Venstre, den 10. maj klokken 17.02. Og til opslaget er to billeder vedhæftet:

På det ene hænger en af Søren Gades valgplakater og dingler mellem to af Enhedslistens plakater. På det andet billede står flere plakater på jorden op ad et cykelstativ og altså ikke oppe i træerne foran Socialisternes Hus i Aalborg, som det ellers var hensigten. 

 

 

Men det passer ikke, at Søren Gades valgplakater er blevet klippet ned, og at Enhedslisten i stedet har snuppet pladsen til deres valgplakater. 

Søren Gades plakater kan nemlig ikke være blevet “erstattet” af Enhedslistens plakater, som Venstre-profilen skriver på Twitter. For Enhedslistens plakater hang der først. Og de blev hængt op flere dage før Søren Gades plakater, viser faktatjek.

Enhedslisten var først foran Socialisternes Hus

Sinem Kiraz Demir, folketingskandidat for Enhedslisten i Aalborg, er en af flere, der i kommentarsporet til Søren Gades twitteropslag betvivler hans påstand. Hun mener, at Enhedslistens plakater blev hængt op lørdag den 4. maj ved 12-tiden - altså seks dage før Søren Gade laver sit opslag på Twitter.  

Om hun har ret i, at Enhedslistens plakater har hængt i træerne foran Socialisternes Hus i Aalborg siden den 4. maj, har vi ikke kunnet dokumentere. På et billede af samme plads, der er lagt på Instagram den 6. maj, kan man dog ikke se en eneste af Søren Gades plakater. 

 

Artiklen fortsætter under billedet

Billedtekst: Dette billede af pladsen foran Socialisternes Hus blev lagt på Instagram mandag den 6. maj. Søren Gades ansigt er ikke på nogen af plakaterne.

 

Og heller ikke på et andet billede der er lagt på Instagram dateret til den 9. maj klokken 12.56, er der nogen af Søren Gades valgplakater i syne. Til gengæld kan man tydeligt se Enhedslistens plakater, som Søren Gade hævder har erstattet hans egne.

 

Artiklen fortsætter under billedet

Billedtekst: Enhedslistens folketingskandidat Sinem Kiraz Demir tog et billede af pladsen foran Socialisternes Hus og lagde det på Instagram den 9. maj klokken 12.56.

 

Forklaringen er, at Søren Gades plakater først blev hængt op om aftenen den 9. maj.

Det fortæller Søren Meier Jensen, der er Venstres plakatkoordinator i Aalborg-området, efter at have været i kontakt med en af de kampagnemedarbejdere, der stod for at sætte Søren Gades plakater op på pladsen foran Socialisternes Hus. 

“Plakaterne bliver hængt op torsdag aften (den 9. maj, red.) mellem klokken 19 og 21. Hun (kampagnemedarbejderen, red.) kan ikke lige huske tidspunktet helt præcist, men det er deromkring,” siger Søren Meier Jensen til TjekDet. 

Dermed siger Venstre altså selv, at de først har hængt plakaterne op, efter at Enhedslistens plakater allerede hang i træerne. 

Søren Gade erkender fejl i tweet 

Men hvordan kan Søren Gade så hævde på Twitter, at hans plakater er blevet "erstattet" af Enhedslistens plakater, når Enhedslistens plakater har hængt der hele tiden?  

Det ville vi gerne have spurgt Søren Gade om. Men Venstre-profilen har ikke kunnet finde tid til at blive interviewet telefonisk. I et skriftligt svar til TjekDet erkender han dog, at hans plakater først er kommet til, efter at Enhedslistens plakater blev hængt op. 

“Jeg blev informeret om, at mine plakater var blevet skåret ned, så der nu kun hang Enhedslisten-plakater i de træer, hvor mine havde hængt. Og jeg har formuleret mig upræcist i den opdatering,” skriver Søren Gade i en mail til TjekDet. 

Efter TjekDets henvendelse har Søren Gade tilføjet en kommentar til sit tweet. Her skriver han også, at han fik formuleret sig upræcist, og at Enhedslistens plakater hang der, før hans egne blev klippet ned.

Han undlader dog at skrive på Twitter, at Enhedslistens plakater blev hængt op flere dage før hans egne.

Afviser at beskylde Enhedslisten

Men hvorfor hænger Søren Gades plakater ikke længere foran Socialisternes Hus i Aalborg? Og hvem har taget dem ned?

Det ved hverken Sinem Kiraz Demir, Søren Gade eller Søren Meier Jensen.

De to sidstnævnte mener, at det er påfaldende, at lige præcis to Venstre-plakater har været udsat for den hårdhændede behandling, mens Enhedslistens valgplakater stadig hænger uberørt foran Socialisternes Hus. 

Sinem Kiraz Demir fra Enhedslisten medgiver, at hun ikke kan udelukke, at sympatisører med Enhedslisten har klippet plakaterne ned. Men hun mener alligevel at være sikker på, at de skyldige ikke er aktive i partiet. Derfor finder hun det også ærgerligt, at Søren Gade i hendes optik antyder, at Enhedslisten-folk har klippet plakaterne ned. 

“Den måde, han skriver sit tweet på, er en beskyldning. Man ved jo godt, hvad det, man skriver, vil henledes til. Og godt nok har han ikke skrevet direkte, at Enhedslisten har revet plakaterne ned, men jeg synes ikke, at min tolkning er taget ud af den blå luft,” siger hun til TjekDet.

Den opfattelse forstår Søren Gade dog ikke.  

“Hvis du læser mit tweet, så har jeg ikke skrevet, at det er Enhedslistens folk, der har revet dem ned,” skriver han i en mail.

Forrige artikel Hvad blev der af de krumme agurker? Hvad blev der af de krumme agurker? Næste artikel S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd
Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne?

Stikker EU bugnende hævekort i hænderne på migranterne?

Hele 500 euro er der sat ind på de hævekort, som migranter får udleveret ved ankomsten til Europa, hævder facebookopslag. Og det er faktisk ikke helt forkert. Men når det kommer til EU-landene, er det kun flygtninge og asylansøgere i Grækenland, der kan få uddelt sådan et kort, som giver modtagerne mulighed for at klare sig selv.

S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler

S-klimaordfører på vildveje i reglerne om afgift på el-biler

Der er ikke registreringsafgift på elbiler, siger klimaordfører for Socialdemokratiet Jens Joel. Men det er forkert. Lige nu rammer afgiften kun de dyrere modeller, men fra 2021 vil det gælde alle elbiler. Og den afgiftsmodel har Socialdemokratiet i øvrigt selv været med til at gennemføre.

Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket

Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket

Jeppe Kofod (S), Margrethe Auken (SF), Rasmus Nordqvist (Alt.), Morten Helveg Petersen og Anna Libak (V) tørnede i dag sammen i et valgmøde om deres visioner for klimapolitik i EU. Især overraskede det SF og Alternativet, at Anna Libak vil lave landbrugsstøtte om til klimastøtte. Venstre afviser dog, at det er partiets linje. 

Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Hvad blev der af EU’s forbud mod lakridspiben?

Der var aldrig noget forbud, men derimod et forslag om at forbyde tobakslignende produkter – og forslaget blev nedstemt. Omtalen fordoblede i stedet salget af lakridspiber, fortæller producenten.

Populært facebookopslag om tandlægehjælp til indvandrere roder rundt i fakta

Populært facebookopslag om tandlægehjælp til indvandrere roder rundt i fakta

Offentlige kasser har spenderet næsten en halv milliard kroner på tandlægehjælp til asylansøgere og indvandrere, mens danskere ikke har mulighed for at få økonomisk hjælp til tænderne. Det påstår skribenten af et læserbrev, som tusindvis af facebookbrugere har delt. Men den udlægning er helt forkert, siger forskere.   

Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier

Analyse: Sådan fordeler vælgerne sig på de sociale medier

De fleste er nok klar over, at de forskellige sociale platforme har forskellige brugere - og en del af befolkningen er slet ikke repræsenteret på sociale medier. Den demografi, som karakteriserer den enkelte platform, har stor indflydelse på den politiske debat samme sted - og dermed hvordan brugerne interagerer med de politiske partier under folketingsvalget.

S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd

S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd

Hele 15 procent af lønforskellen mellem danske mænd og kvinder kan ikke forklares med forskelle i uddannelse, erhvervserfaring, sektor, branche, arbejdsfunktion eller lignende. Sådan lyder det fra den socialdemokratiske folketingskandidat Pernille Rosenkrantz-Theil. Men det lader til hun har rodet rundt i begreberne, siger forskere.  

Fake news er ’old news’ i Estland

Fake news er ’old news’ i Estland

Hvis man skulle nævne ét land, som for alvor er bekymrede over desinformation, så er det Estland. For at tackle problemet fokuserer esterne især på strategisk kommunikation, og de fleste initiativer er rettet mod desinformation fra Rusland.

Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget?

Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget?

Med henholdsvis en (anket) racismedom hos Rasmus Paludan og en udstået fængselsstraf hos Klaus Riskær Pedersen er værdighed til at sidde i Folketinget blevet et emne ved dette års folketingsvalg. Men kan manglende værdighed være en forhindring for at blive valgt ind i Folketinget? 

Hvad blev der af de krumme agurker?

Hvad blev der af de krumme agurker?

Et forbud mod skæve agurker bliver ofte brugt som eksempel på EU’s absurde bureaukrati. Men det blev afskaffet for 10 år siden – og det har aldrig påvirket danske producenter. Og så har det faktisk slet ikke rødder i EU, men derimod i FN.