Er Søren Gades valgplakater klippet ned og erstattet af Enhedslistens?

Søren Gade, europaparlamentskandidat for Venstre, påstår, at flere af hans valgplakater i Aalborg er blevet klippet ned og erstattet af Enhedslistens plakater. Men det er ikke helt sandt.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Søren Gades plakater på pladsen foran Socialisternes Hus i Aalborg er blevet klippet ned og erstattet af Enhedslistens plakater

Kilde: Søren Gade, kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre, i et opslag på Twitter.


Hvem der har klippet Søren Gades plakater ned, har vi ikke kunnet finde ud af. Men det er simpelthen ikke rigtigt, at Søren Gades valgplakater er blevet "erstattet" af Enhedslistens. Enhedslistens plakater, som man kan se på Søren Gades billede på Twitter, har nemlig hængt i træerne foran Socialisternes Hus i Aalborg i flere dage, før Søren Gades plakater bliver hængt op.

“Nå, de er ikke glade for mig ved Socialisternes Hus i Aalborg. I mangfoldighedens navn er mine plakater blevet klippet ned og erstattet af Ø plakater.” 

Sådan lyder et opslag på Twitter skrevet af Søren Gade, europaparlamentskandidat for Venstre, den 10. maj klokken 17.02. Og til opslaget er to billeder vedhæftet:

På det ene hænger en af Søren Gades valgplakater og dingler mellem to af Enhedslistens plakater. På det andet billede står flere plakater på jorden op ad et cykelstativ og altså ikke oppe i træerne foran Socialisternes Hus i Aalborg, som det ellers var hensigten. 

 

 

Men det passer ikke, at Søren Gades valgplakater er blevet klippet ned, og at Enhedslisten i stedet har snuppet pladsen til deres valgplakater. 

Søren Gades plakater kan nemlig ikke være blevet “erstattet” af Enhedslistens plakater, som Venstre-profilen skriver på Twitter. For Enhedslistens plakater hang der først. Og de blev hængt op flere dage før Søren Gades plakater, viser faktatjek.

Enhedslisten var først foran Socialisternes Hus

Sinem Kiraz Demir, folketingskandidat for Enhedslisten i Aalborg, er en af flere, der i kommentarsporet til Søren Gades twitteropslag betvivler hans påstand. Hun mener, at Enhedslistens plakater blev hængt op lørdag den 4. maj ved 12-tiden - altså seks dage før Søren Gade laver sit opslag på Twitter.  

Om hun har ret i, at Enhedslistens plakater har hængt i træerne foran Socialisternes Hus i Aalborg siden den 4. maj, har vi ikke kunnet dokumentere. På et billede af samme plads, der er lagt på Instagram den 6. maj, kan man dog ikke se en eneste af Søren Gades plakater. 

 

Artiklen fortsætter under billedet

Billedtekst: Dette billede af pladsen foran Socialisternes Hus blev lagt på Instagram mandag den 6. maj. Søren Gades ansigt er ikke på nogen af plakaterne.

 

Og heller ikke på et andet billede der er lagt på Instagram dateret til den 9. maj klokken 12.56, er der nogen af Søren Gades valgplakater i syne. Til gengæld kan man tydeligt se Enhedslistens plakater, som Søren Gade hævder har erstattet hans egne.

 

Artiklen fortsætter under billedet

Billedtekst: Enhedslistens folketingskandidat Sinem Kiraz Demir tog et billede af pladsen foran Socialisternes Hus og lagde det på Instagram den 9. maj klokken 12.56.

 

Forklaringen er, at Søren Gades plakater først blev hængt op om aftenen den 9. maj.

Det fortæller Søren Meier Jensen, der er Venstres plakatkoordinator i Aalborg-området, efter at have været i kontakt med en af de kampagnemedarbejdere, der stod for at sætte Søren Gades plakater op på pladsen foran Socialisternes Hus. 

“Plakaterne bliver hængt op torsdag aften (den 9. maj, red.) mellem klokken 19 og 21. Hun (kampagnemedarbejderen, red.) kan ikke lige huske tidspunktet helt præcist, men det er deromkring,” siger Søren Meier Jensen til TjekDet. 

Dermed siger Venstre altså selv, at de først har hængt plakaterne op, efter at Enhedslistens plakater allerede hang i træerne. 

Søren Gade erkender fejl i tweet 

Men hvordan kan Søren Gade så hævde på Twitter, at hans plakater er blevet "erstattet" af Enhedslistens plakater, når Enhedslistens plakater har hængt der hele tiden?  

Det ville vi gerne have spurgt Søren Gade om. Men Venstre-profilen har ikke kunnet finde tid til at blive interviewet telefonisk. I et skriftligt svar til TjekDet erkender han dog, at hans plakater først er kommet til, efter at Enhedslistens plakater blev hængt op. 

“Jeg blev informeret om, at mine plakater var blevet skåret ned, så der nu kun hang Enhedslisten-plakater i de træer, hvor mine havde hængt. Og jeg har formuleret mig upræcist i den opdatering,” skriver Søren Gade i en mail til TjekDet. 

Efter TjekDets henvendelse har Søren Gade tilføjet en kommentar til sit tweet. Her skriver han også, at han fik formuleret sig upræcist, og at Enhedslistens plakater hang der, før hans egne blev klippet ned.

Han undlader dog at skrive på Twitter, at Enhedslistens plakater blev hængt op flere dage før hans egne.

Afviser at beskylde Enhedslisten

Men hvorfor hænger Søren Gades plakater ikke længere foran Socialisternes Hus i Aalborg? Og hvem har taget dem ned?

Det ved hverken Sinem Kiraz Demir, Søren Gade eller Søren Meier Jensen.

De to sidstnævnte mener, at det er påfaldende, at lige præcis to Venstre-plakater har været udsat for den hårdhændede behandling, mens Enhedslistens valgplakater stadig hænger uberørt foran Socialisternes Hus. 

Sinem Kiraz Demir fra Enhedslisten medgiver, at hun ikke kan udelukke, at sympatisører med Enhedslisten har klippet plakaterne ned. Men hun mener alligevel at være sikker på, at de skyldige ikke er aktive i partiet. Derfor finder hun det også ærgerligt, at Søren Gade i hendes optik antyder, at Enhedslisten-folk har klippet plakaterne ned. 

“Den måde, han skriver sit tweet på, er en beskyldning. Man ved jo godt, hvad det, man skriver, vil henledes til. Og godt nok har han ikke skrevet direkte, at Enhedslisten har revet plakaterne ned, men jeg synes ikke, at min tolkning er taget ud af den blå luft,” siger hun til TjekDet.

Den opfattelse forstår Søren Gade dog ikke.  

“Hvis du læser mit tweet, så har jeg ikke skrevet, at det er Enhedslistens folk, der har revet dem ned,” skriver han i en mail.

Forrige artikel Hvad blev der af de krumme agurker? Hvad blev der af de krumme agurker? Næste artikel S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd S-profil overdriver uforklaret lønforskel mellem kvinder og mænd
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.