Gammel historie om falske betjente bekymrer nu facebookbrugere

Politiet advarer om to falske betjente, der raserer på Sjælland, lyder det i artikel, der hastigt spredes på Facebook. Men Midt- og Vestsjællands Politi er nu ikke ude med sådan en advarsel. Sagen er gammel, og der er faldet dom. 

“Politiet advarer nu folk – Luk IKKE op, hvis disse to betjente banker på.”

Søndag aften skulle to falske betjente nemlig have haft held til at lokke både pas og sundhedskort ud af en 38-årig mand, da de mødte op på hans adresse. Og efterfølgende kunne fupmagerne hæve et beløb fra mandens konto og indregistrere en bil i hans navn.

Sådan skriver i hvert fald siden Betagende.dk i en artikel, der for fuld fart bliver delt på Facebook. I alt er artiklen delt op mod 1.200 gange, og alene i løbet af det seneste døgn er artiklen delt mere end 600 gange.

Et af opslagene, der spreder den forældede artikel på Facebook.

Men faktisk er det slet ikke rigtigt, at Midt- og Vestsjællands Politi i øjeblikket advarer mod de to forbrydere. Sagen er nemlig knap to år gammel, og der er endda faldet dom i sagen.

For det er sådan set rigtigt nok, at en 38-årig mand fra Jyllinge blev franarret pas og sundhedskort af to personer, der udgav sig for at være betjente. Og det er også korrekt, at der efterfølgende sev et betydeligt pengebeløb ud af mandens konto, ligesom en bil blev registreret i hans navn.

Det er bare ikke foregået i søndags, men den 12. november 2017, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Betagende.dk har imidlertid heller ikke forsynet deres artikel med en udgivelsesdato, hvilket gør det svært at regne ud, om de to svindlere huserer på Sjælland i øjeblikket. Men ved at gå igennem Betagende.dks arkiv, har TjekDet kunnet opsnuse, at siden har udgivet artiklen for ti måneder siden - altså stadig omkring et år efter svindlen fandt sted.

Politi: Spørg civilbetjenten om ID

En af gerningsmændene, der nu er dømt, viste sig at holde til i Nordsjælland, hvor han havde været involveret i nogle lignende sager. Midt- og Vestsjællands Politi har ingen aktuelle efterlysninger af personer, der optræder som politifolk eller andre myndigheder uden at være det.

Men de råder alligevel altid folk til at spørge civilbetjente om ID, hvis man skulle være det mindste i tvivl om, om det nu også er en betjent, man står over for. Desuden understreger Midt- og Vestsjællands Politi, at politiet aldrig ville bede om for eksempel oplysninger om NemID.

Betagende.dk har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Forrige artikel Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken  Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken Næste artikel Hunde lukket inde i 85 graders varme?! Dyrebeskyttere overdriver høje temperaturer i biler Hunde lukket inde i 85 graders varme?! Dyrebeskyttere overdriver høje temperaturer i biler
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.