Gammel historie om falske betjente bekymrer nu facebookbrugere

Politiet advarer om to falske betjente, der raserer på Sjælland, lyder det i artikel, der hastigt spredes på Facebook. Men Midt- og Vestsjællands Politi er nu ikke ude med sådan en advarsel. Sagen er gammel, og der er faldet dom. 

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Politiet advarer nu folk – Luk IKKE op, hvis disse to betjente banker på.”

Søndag aften skulle to falske betjente nemlig have haft held til at lokke både pas og sundhedskort ud af en 38-årig mand, da de mødte op på hans adresse. Og efterfølgende kunne fupmagerne hæve et beløb fra mandens konto og indregistrere en bil i hans navn.

Sådan skriver i hvert fald siden Betagende.dk i en artikel, der for fuld fart bliver delt på Facebook. I alt er artiklen delt op mod 1.200 gange, og alene i løbet af det seneste døgn er artiklen delt mere end 600 gange.

Et af opslagene, der spreder den forældede artikel på Facebook.

Men faktisk er det slet ikke rigtigt, at Midt- og Vestsjællands Politi i øjeblikket advarer mod de to forbrydere. Sagen er nemlig knap to år gammel, og der er endda faldet dom i sagen.

For det er sådan set rigtigt nok, at en 38-årig mand fra Jyllinge blev franarret pas og sundhedskort af to personer, der udgav sig for at være betjente. Og det er også korrekt, at der efterfølgende sev et betydeligt pengebeløb ud af mandens konto, ligesom en bil blev registreret i hans navn.

Det er bare ikke foregået i søndags, men den 12. november 2017, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Betagende.dk har imidlertid heller ikke forsynet deres artikel med en udgivelsesdato, hvilket gør det svært at regne ud, om de to svindlere huserer på Sjælland i øjeblikket. Men ved at gå igennem Betagende.dks arkiv, har TjekDet kunnet opsnuse, at siden har udgivet artiklen for ti måneder siden - altså stadig omkring et år efter svindlen fandt sted.

Politi: Spørg civilbetjenten om ID

En af gerningsmændene, der nu er dømt, viste sig at holde til i Nordsjælland, hvor han havde været involveret i nogle lignende sager. Midt- og Vestsjællands Politi har ingen aktuelle efterlysninger af personer, der optræder som politifolk eller andre myndigheder uden at være det.

Men de råder alligevel altid folk til at spørge civilbetjente om ID, hvis man skulle være det mindste i tvivl om, om det nu også er en betjent, man står over for. Desuden understreger Midt- og Vestsjællands Politi, at politiet aldrig ville bede om for eksempel oplysninger om NemID.

Betagende.dk har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Forrige artikel Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken  Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken Næste artikel Hunde lukket inde i 85 graders varme?! Dyrebeskyttere overdriver høje temperaturer i biler Hunde lukket inde i 85 graders varme?! Dyrebeskyttere overdriver høje temperaturer i biler
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.