Nej, intelligens arves ikke kun fra mor

"Intelligens arver man fra mor og ikke far." Sådan lyder budskabet i artikel fra netmediet Deldette.dk. Men det viser studierne slet ikke, fastslår forskere.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Nye undersøgelser bekræfter: Børn arver deres intelligens fra moren.”

Sådan lyder overskriften på en artikel fra netmediet deldette.dk. Artiklen hævder, at "den bedste måde at forudsige deres (børns, red.) intelligensniveau på, var ud fra deres mødres intelligenskvotient".

Så er man vaks ved havelågen, kan man altså rette takken mod mor.

"Du bør således give din mor en stor tak for din glimrende intelligens!" lyder det i artiklen.

Nyheden har vist sig at være umådelig populær på Facebook. Der er mere end 5.000 kommentarer til deldette.dks opslag på Facebook, og 350 har delt historien.

Det er i øvrigt ikke første gang, den her historie florerer i Danmark. For et par år siden bragte en lang række danske medier en lignende historie – for eksempel Berlingske, Dagens.dk, Femina, iform.dk, mx.dk, visdom.dk, netmediet Newsner og andre.

Men det er helt forkert, at intelligens kun arves fra mor. Forskeren bag det studie, som deldette.dk sætter deres lid til, afviser nemlig uden tøven, at hans forskning skulle vise, det kun er mor, der gør børn intelligente.

Det er der en særlig oplagt grund til. Geoff Der, der er seniorforsker ved Glasgow Universitet, har nemlig kun undersøgt mødre og ikke fædre.

“Når jeg har skrevet, at morens intelligens har den største uafhængige effekt, så er det blandt de påvirkninger, vi har undersøgt, men vi har slet ikke undersøgt farens intelligens,” skrev Geoff Der i en mail til TjekDet, da vi så på påstanden tilbage i 2017.

Geoff Ders studie når altså ganske rigtignok frem til, at børn arver intelligens fra mor, men det er slet ikke undersøgt, om det også gælder far. Derfor giver det slet ikke mening at konkludere, at børn primært arver mors intelligens.

Artiklen fortsætter under billedet.


Baseret på forsimplet blogindlæg

Deldette.dks nye version af historien bruger samme kilde, som de adskillige andre medier gjorde for år tilbage, nemlig et indlæg på den engelsksprogede blog Psychology Spot. Den drives af  Jennifer Delgado Suárez, som oplyser at være uddannet psykolog. Ifølge hendes LinkedIn-profil bor hun tilsyneladende i Spanien. Og det er altså hende, der udlægger Geoff Ders forskning – forkert.

Blogindlægget indeholder også andet skyts, der skulle udpege mors gener som dem, der bestemmer barnet intelligens.

Ifølge Jennifer Delgado Suárez skulle ideen være, at forskere har fundet de gener, der bestemmer intelligens, og de skulle være knyttet til X-kromosomet. Da kvinder har to af dem, er det dobbelt så sandsynligt, at mødre viderefører de gener, der bestemmer barnets intelligens.

Men den udlægning har ikke noget på sig, sagde Anna Vedel tilbage i 2017. Dengang var hun ph.d.-studerende ved Institut for Psykologi på Aarhus Universitet og undersøgte sammenhænge mellem personlighedstræk og uddannelse. I dag er hun postdoc samme sted. At alle de gener, der bestemmer intelligens er kortlagt og befinder sig på X-kromosomet, er simpelthen ikke korrekt.

Artiklen fortsætter under billedet.


“Intelligens er en kompleks størrelse, som er forbundet med rigtig mange gener og genvariationer, som måske hver især har en lille sammenhæng med intelligens. Det er alt for forsimplet at sige, man har fundet 'intelligensgener'," skrev Anna Vedel i en mail til TjekDet.

Intelligens er både fra far og mor

Blogindlægget har derudover oplistet en række forskningsartikler, som skulle dokumentere, at det nu altså er mor, der giver intelligens videre. Problemet med listen er bare, at den forskning, der er remset op, overvejende er forsøg på mus eller rotter, eller også er det forældede forsøg, og “den går ikke”, skrev Anna Vedel:  

“Ingen af studierne undersøger, om det er fra mor eller far, vi har intelligensen.”

Erik Lykke Mortensen, der er professor emeritus ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, ser samme problem ved Jennifer Delgados blogindlæg. Også han afviser, at intelligens skulle arves udelukkende fra mor.

“Ser man på de foreliggende studier af sammenhænge mellem forældres og børns IQ, peger de på, at børn ligner begge forældre stort set lige meget med hensyn til intelligens. Det ville være meget svært at forklare, hvis man antager, at det primært er moderens gener, som spiller en rolle i denne forbindelse,” skrev Erik Lykke Mortensen i en mail til TjekDet.

Vi forsøgte tilbage i 2017 at få fat i Jennifer Delgado Suárez for en kommentar. Men hun reagerede ikke på TjekDets henvendelser.

Vi har henvendt os til Deldette.dk for at få at vide, hvorfor de bringer en artikel med forkerte oplysninger på deres hjemmeside, men de har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Forrige artikel Nej, du dræber ikke coronavirus ved at trække vejret dybt i en sauna Nej, du dræber ikke coronavirus ved at trække vejret dybt i en sauna Næste artikel Uklarhed om gåture i solen: Stritter eksperters coronaråd i forskellige retninger? Uklarhed om gåture i solen: Stritter eksperters coronaråd i forskellige retninger?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.