Advarsel til hundeejere om giftige pølsestumper var en svensk nyhed for to år siden

En advarsel til kæledyrsejere spreder sig lige nu på sociale medier om en hundelufter, der på en gåtur har fundet giftige pølsestykker. Advarslen fortæller bare ikke, at pølsestykkerne blev fundet for over to år siden i Sverige. 

“Det er for mig skræmmende at tænke på vi lever i en verden, hvor man synes, det er okay at slå andres dyr ihjel,” lyder indledningen til en advarsel, der fra facebooksiden Nyheder24 lige nu spreder sig mellem facebookbrugere i tusindvis.

I opslaget er der billeder af små, brune pølsestykker, hvor nogen har presset halverede piller ind i pølsestykkerne og smidt dem på jorden. Formålet skulle være at forgifte forbipasserende hunde, lyder spekulationen.

Og det har hidset danske facebookbrugere op, der skælder og smælder af den formodede dyrehader.

“Bliver så fucking harm!! Utilgiveligt, usmageligt og fuldstændig umenneskeligt!!,” skriver en vred bruger eksempelvis. Sammenlagt har flere end 4.500 delt, kommenteret og reageret på opslaget.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er opslaget fra Nyheder24, der på få timer er blevet delt flere tusinde gange. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Også TjekDet har modtaget henvendelse om pølsestumperne: Hvor er de fundet? Og hvornår?

Faktisk er pølsestumperne på billedet hverken nye eller danske, viser det sig.

Derimod er de giftige godbidder fundet i den svenske by Karlstad. Og selvom advarslen er lagt op af Nyheder24, er det langt fra en nyhed. Pølsestumperne blev nemlig fundet for over to år siden.

Gamle pølser

Opslaget runder af med at kildeangive Sebastian Di Caprio, som er kendt fra TV og tidligere har medvirket i blandt andet realityprogrammet Singleliv og TV 2-serien Porno klædt af.

På hans facebookside findes også den ordret samme advarsel, der er delt hele 8.700 gange. Men hans opslag er lagt op den 6. juni 2018, og pølserne er dermed mindst to år gamle.

Hverken Nyheder24 eller Sebastian Di Caprio har ulejliget sig med at skrive, hvor pølserne er fundet.

Det har til gengæld den svenske pendant til Danmarks Radio, Sveriges Television (SVT), der 4. juni 2018 - altså to dage inden advarslen først blev delt i Danmark - udgav en artikel med overskriften “Fandt pølse med citodon i".

I artiklen kan man se de samme to billeder fra advarslen og læse, at den svenske kvinde Sofia Hagman og hendes mand under en gåtur med deres to hunde, fandt pølse-pillerne i græsset i Kronoparken i den svenske by Karlstad, og at hun har meldt det til svensk politi.

Artiklen fortsætter under billedet

Sofie Hagman delte hendes fund for to år siden med andre hundeluftere i den lokale facebookgruppe Hundpassning i Karlstad. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Pillerne var af mærket citadon, som er et smertestillende og febernedsættende lægemiddel, der indeholder både kodein og paracetemol, hvor især paracetamol skulle være giftig for blandt andet hunde, skriver SVT.

Sofie Hagmans hunde spiste dog ikke af de forgiftede pølser.

Rigspolitiet maner til ro

Historien om pølse-pillerne er ikke en enlig svale. Tidligere har DR blandt andet fortalt historien om en bornholmsk kvinde, der har fundet barberblade gemt i skinke i en hundepark på øen.

Men selvom pølse-pillerne altså ikke står alene, så er omfanget formentlig ikke så stor, at man som hundeejer bør gå rundt i skoven og frygte, at nogen forsøger at forgifte ens hund, vurderer Rigspolitiet.

Rigspolitiet har søgt i deres database, hvor de har fundet et “mindre antal tilfælde” på den type sager inden for de seneste år. I et eksempel har man fundet rottegift i forskellige madvarer, men Rigspolitiet oplyser, at det i sådan et tilfælde er svært at bestemme, om rottegiften har været tiltænkt hunde, katte eller andre kæledyr, eller om de var tiltænkt skadedyr som rotter.

Rigspolitiet slår dog fast, at det er svært at finde frem til alle sager, da de ikke har en specifik kategori for historier som denne, og at man selvfølgelig altid bør være opmærksom.

TjekDet ville gerne have spurgt Nyheder24, om de ikke burde have oplyst deres læsere om, at nyheden er mere end to år gammel, og at pølsestykkerne er fundet i Sverige. De vendte ikke tilbage på vores henvendelse, men valgte derimod at fjerne opslaget kort efter, vi tog kontakt.

Forrige artikel Veganerpartiet holder fast i Veganerpartiet holder fast i "upræcis og misvisende" påstand om døde danske grise Næste artikel Eksperter afviser Nye Borgerlige-politikers racismeanklage mod Pernille Skipper Eksperter afviser Nye Borgerlige-politikers racismeanklage mod Pernille Skipper

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.