Afsløring: Ny forening mod børn i naturen er falsk

Børns adfærd er en kæmpe belastning for den danske natur og andres oplevelser af den. Den nye forening Naturens Værn vil derfor begrænse børns adgang og hærgen i de danske skove. De skal holdes i sele og må under ingen omstændigheder færdes alene i naturen. TjekDet har jagtet foreningens bagmænd.

Fakta

Torsdag i sidste uge dumpede en opsigtsvækkende pressemeddelselse ind i redaktionens mailboks. En ny forening blæser på Facebook til kamp mod børns hærgen i naturen. Det skal blandt andet ske ved, at børn under 120 cm kun må færdes i naturen iført en sele og i følgeskab med voksne, og så vil foreningen også hæve bøderne for at smide slikpapir i naturen.

TjekDet satte en jagt ind på foreningens bagmænd og kan nu afsløre, at foreningen i virkeligheden - naturligvis - har en helt anden 'skjult' dagsorden. 

Vi springer tilbage til torsdag formiddag.

Søren Diness er formand for Naturens Værn, som den nye forening hedder. Og han håber, at det nye initiativ vil føre til mere ro i skovene omkring København.

Du gider ikke have børn i skovene?

“Bottomline, nej. Nej, det gider jeg ikke. Men selvfølgelig under ordnede forhold, kan det være helt fint. Men på den måde, det oftest foregår på i dag, der vil jeg ikke, nej,” siger Søren Diness til TjekDet, da vi fanger ham på telefonen.

LÆS OGSÅ: Er hvepsen virkelig farligere end ulven?

Hvad er problemet med børn i skovene?

“Altså, problemet er, at man har glemt respekten for naturen i Danmark. For tiden har vi kun fokus på, at børnene skal ud i naturen, men man glemmer helt respekten for naturen og for folk, der gerne vil nyde naturen, hvilket kan være svært, hvis der er larmende skovbørnehaver i nærheden.”

Søren Diness mener, at forældre behandler naturen helt uansvarligt, og det må der sættes en stopper for.

“Det er som om, at mange forældre sender deres børn ud i naturen, som om det er en udvidet legeplads, hvor børnene kan boltre sig, lige præcis som de vil. Og det synes jeg bare er gået for vidt.”

Hvor i landet oplever du, at problemet med støjende børn i skovene er størst?

“Det er svært at sige, fordi jeg primært bevæger mig rundt i skovene omkring København. Men problemet er helt klart størst i køreafstand fra København, fordi der er rigtig mange mennesker.”

Kan det ikke også have noget at gøre med, at der er ulve i Jylland, så forældrene er mere forsigtige med at sende deres børn ud i skovene?

“Haha… det tør jeg ikke sige, men der er da en tendens til, at folk vil have hegnet ulvene inde. Det synes jeg er ærgerligt. Man skulle måske overveje at hegne børnene inde i stedet for.”

LÆS OGSÅ: Er danske forældre storforbrugere af daginstitutioner?

Hvad forventer du at få ud af din nye forening?

“Der er ingen tvivl om, at det er et kontroversielt budskab, men jeg håber, det bliver lidt mere legitimt at gå ud i den offentlige debat og være enig med mig. Det er farligt at sige sådan her, fordi der er mange forældre, der har meget svært ved ikke at være forargede over, at nogen vil sætte grænser for deres børn.”

Nu siger du, at din forening er kontroversiel, men kan du forstå, hvis nogen mener, at lanceringen af den her forening ville have passet bedre til 1. april?

“Det kan jeg sagtens forstå. Det kan jeg godt følge, for det ikke et særligt populært standpunkt. Men det må stå for folks egen regning.”

Her på TjekDet spekulerer vi i, om du har lanceret den her forening for at komme i medierne med et helt andet budskab, end at børn skal formenes adgang til de danske skove. Kan du pure afvise den slags gisninger?

“Ikke fuldstændig, vil jeg sige. Men den sorterer ikke under mig.”

Hvad betyder det?

“Det kan jeg ikke udtale mig om, men jeg ringer tilbage senere.”

Friluftsrådet går til bekendelse

Dagene går, og på Facebook debatterer brugerne flittigt den nye forening. Foreningen lancerer en video, hvor de kontroversielle budskaber præsenteres. Alene videoen får mere end 700 kommentarer, næsten 500 reaktioner og den deles over 300 gange. 

Tirsdag eftermiddag ringer telefonen på redaktionen endelig. Der er en kvinde i røret ved navn Astrid Bjørg Mortensen.

"Var det dig, der snakkede med Søren Diness i torsdags?" spørger kvindestemmen.

Ja, det var mig. Er du sendt i byen for at afsløre, at den nye forening mod børns hærgen i naturen i virkeligheden havde et andet formål?

"Ja... Det er jeg lidt, men det havde du vist allerede gættet."

LÆS OGSÅ: Ikke al global opvarmning er menneskeskabt

Astrid Bjørg Mortensen er kommunikationschef i Friluftsrådet, som har haft en finger med i spillet i lanceringen af Naturens Værn, fortæller hun. Friluftsrådet arbejder faktisk for det stik modsatte af den falske forening - nemlig at få langt flere børn meget mere ud i naturen. 

Derfor har foreningen hyret Søren Diness Vestergaard til at konstruere den falske - og temmelig kontroversielle - forening for at sætte fokus på børns ret til oplevelser i naturen, fortæller hun.

Den fiktive forening fik som nævnt stor opmærksomhed på Facebook, hvor modtagelsen var blandet. Og det glæder direktøren i Friluftsrådet, Jan Ejlsted, at folk ikke seriøst bakkede op om det falske budskab.

Jan Ejlsted

”Naturens Værn fik heldigvis en skidt modtagelse i den forstand, at stort set alle var stærkt uenige i foreningens budskaber,” siger Jan Ejlsted.

Vil lave kanon over naturoplevelser til børn

Det er Friluftsrådets håb, at den falske forening kan være med til, at flere forældre tager stilling til, hvordan de og deres børn kan have glæde af at færdes i naturen. Derfor lanceres den 'ægte ' kampagne nu, hvor modstanden mod børn i naturen er afsløret som fup.

”Vi mener, at oplevelser i naturen bør være en obligatorisk del af alle børns hverdag. Vi skal blive bedre til at sætte handling bag de gode meninger, så vi kan vende udviklingen og give naturglæden videre til de fremtidige generationer. Det er det, vores kampagne handler om,” siger Jan Ejlsted.

LÆS OGSÅ: V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

Den rigtige kampagne hedder Børn Gror i Natur, og den skal munde ud i en kanon, der samler de bedste forslag til naturoplevelser for børn. 

kampagnes hjemmeside kan alle komme med forslag til, hvilke oplevelser i naturen, der skal med i kanonen. Det kan for eksempel være at sove under åben himmel, at fange en krabbe eller at fare vild i skoven.

LÆS OGSÅ: Er hvepsen virkelig farligere end ulven?

LÆS OGSÅ: Ikke al global opvarmning er menneskeskabt

LÆS OGSÅ: Er danske forældre storforbrugere af daginstitutioner?

LÆS OGSÅ: V-politiker mangler fakta, når han kalder regeringen grønnest

LÆS OGSÅ: Er Danmark verdensmester i vedvarende energi?

Forrige artikel Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft Næste artikel SF-politiker fordrejer LA-forslag om statsborgerskab SF-politiker fordrejer LA-forslag om statsborgerskab
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.