Begrebet ’falske nyheder’ er mindst 125 år gammelt

I det seneste halve års tid er de to ord ’falske nyheder’ blevet en fast vending i den offentlige debat og i mediebilledet. Men faktisk er begrebet slet ikke nyt.

 For et år siden optrådte ordet ’falske’ sjældent foran nyheder i den offentlige debat. Men særligt efter præsidentvalget i USA sidste år følges de to ord nu ofte ad. Det giver måske indtrykket af, at ’falske nyheder’ er et nyt begreb, men faktisk kan det spores over 100 år tilbage i tiden.

Ifølge tal over Google-søgninger fra Google Analytics steg interessen for ’fake news’ markant, lige efter Donald Trump var blevet valgt til at overtage præsidentembedet i USA 8. november 2016.

Selvom der først er gået inflation i begrebet ’falske nyheder’ inden for det seneste halve år, er det faktisk ikke nyt. Ifølge den amerikanske ordbogstjeneste Merriam Webster har begrebet faktisk mindst end 125 år på bagen. Det skriver det amerikanske medie Huffington Post.

Eksempler fra aviser i 1890erne

| Forstør   Luk

Kilde: Merriam Webster


Merriam Webster har fundet flere eksempler på, at begrebet var udbredt i amerikanske medier allerede i 1890’erne. Inden da har falske nyheder givet også eksisteret, men hvad blev det så kaldt?

Ordet ’fake’ har først vundet indpas i det engelske sprog i slutningen af det 18. århundrede. Før det har man brugt forskellige begreber til at beskrive, når man mente, at avisernes historier var løgnagtige. Ifølge Merriam Webster har det være mest udbredt at omtale fænomenet som ’false news’, der på dansk også kan oversættes som ’falske nyheder’.

Selvom vendingen ’fake news’ optræder overalt hele tiden, er der ifølge Merriam Webster ingen udsigt til, at det bliver et fast begreb i ordbogsøjemed. Det skyldes, at de to ord i sig selv er lette at forstå, og at betydningen af kombinationen af dem er simpel og selvforklarende.

 

Forrige artikel Store norske medier i fælles kamp mod falske nyheder Store norske medier i fælles kamp mod falske nyheder Næste artikel Sveriges statsminister frygter angreb af falske nyheder under valg Sveriges statsminister frygter angreb af falske nyheder under valg

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.