Beklager, men undersøgelse viser altså ikke, at du lever længere af at gå til koncerter

Når man går til koncerter, forlænger man sin levetid – i helt op til ni år! Det kan man læse i pressemeddelelsen for et studie, som citeres i flere medier. Men studiets forfatter vil ikke stå inde for konklusionen. Pressemeddelelsen blæser studiets resultater op, lyder det fra ham.  

Det er sjovt at gå til koncerter, men det kan altså ikke forlænge din levetid. 
Det er sjovt at gå til koncerter, men det kan altså ikke forlænge din levetid. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Nikolaj Rodkjær Kristensen

Fakta

"At gå til koncert hver fjortende dag kan forlænge din forventede levetid med NI år."

Pressemeddelelse fra det engelske koncerthus The O2, som citeres i udenlandske og danske medier


Det studiet, som ifølge pressemeddelelsen viser koncerters livsforlængende effekt, fandt ikke en effekt af koncerter på langsigtet velvære - såsom længere levetid - men derimod på kortsigtet velvære.

”De, som går til koncert én gang hver anden uge, kan øge deres forventede levetid med hele ni år.” 

Den nyhed klinger sikkert glædeligt for de mange musikelskere, der lige nu er på den aarhusianske musikfestival NorthSide.    

Nyheden om koncerters livsforlængende effekt kunne man allerede 1. april sidste år læse på musikmagasinet Gaffas hjemmeside, samt i flere udenlandske medier. Og lige nu deles nyheden igen i et facebookopslag, der har fået over 800 delinger, reaktioner og kommentarer.  

Til trods for, at nyheden oprindeligt blev udgivet på en dag, hvor medier typisk tager sig lidt flere friheder end ellers, understreger musikmagasinet, at det er ”IKKE en aprilsnar”. 

Dermed skulle den altså være god nok, når Gaffa skriver, at forskere mener, at man kan forlænge sin levetid med ni år ved jævnligt at gå til koncerter.  

Men det mener den forsker, som står bag forskningsresultatet, faktisk slet ikke.  

Forsker: Jeg skulle have været mere striks 

Ifølge Gaffas artikel stammer det opsigtsvækkende forskningsresultat fra et studie foretaget af det britiske teleselskab O2 og forskeren Patrick Fagan, der er tilknyttet lektor i forbrugerpsykologi ved Goldsmiths Universitet i London. 

Artiklen henviser til en pressemeddelelse fra koncerthuset The O2 – der har teleselskabet O2 som hovedsponsor – hvor studiets resultater præsenteres. Og i pressemeddelelsen kan man rigtignok læse, at man ved at gå til koncert hver fjortende dag kan ”forlænge ens forventede levetid med NI år.” 

Men spørger man Patrick Fagan, altså forskeren bag studiet, viser hans resultater ikke, at man kommer til at leve længere af at gå til koncerter.  

”PR-bureauet koblede min forskning til eksisterende forskning om sundhed og levetid for at fremsætte påstanden om, at man kommer til at leve længere,” skriver han i en mail til TjekDet. 

”Jeg fandt ikke en effekt af koncerter på langsigtet velvære - såsom længere levetid - kun på kortsigtet velvære. Jeg skulle have været mere opmærksom og striks (i forhold til pressemeddelelsen, red.)” skriver han videre.  

Patrick Fagan gør desuden opmærksom på, at hans studie var sponsoreret af O2, og at det ikke har undergået fagfællebedømmelse. 

TjekDet har forsøgt at indhente kommentarer fra Gaffa samt O2's presseafdeling. Ingen af dem har dog svaret på TjekDets henvendelser forud for denne artikels deadline. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu