Bob Marley blev ikke snigmyrdet af CIA

Musikeren Bob Marley blev snigmyrdet af CIA. Sådan lyder en artikel, der i øjeblikket florerer på de sociale medier. Men faktatjek fra amerikanske og britiske medier viser, at historien er falsk.

På sit dødsleje fortalte den tidligere CIA-agent Bill Oxley, at han i perioden fra 1974 til 1985 udførte ikke mindre end 17 mord.

Blandt de 17, der måtte lade livet for Bill Oxleys hånd, er den berømte musiker og sangskriver Bob Marley. Sådan skriver internetmediet YourNewsWire.com.

Bill Oxley fortæller, hvordan han i 1976 mødte Bob Marley, hvor han via en nål i et par sko inficeret musikeren med en dødelig kræftvirus.

Og Bob Marley døde netop af hudkræft, som havde spredt sig til hjernen, i 1981.

En vild historie som dog afvises af to internationale faktatjek mediers gennemgang af historien.

Hvem er CIA-agenten Bill Oxley?

Det britiske faktatjek medie Channel4 Factchek og det amerikanske Snopes.com har begge efterprøvet historien om Bill Oxleys bekendelser. Bekendelser som begge medier klart afviser.

Bill Oxley beskrives i historien som amerikaner, men det billede, der optræder i YourNewsWires.coms historie, antyder en anden virkelighed. Billedet er redigeret og stammer fra billedserien, “young grandson reading the documents to his sick grandfather”, som den polske fotograf Katarzyna Białasiewicz har taget.

Bill Oxley lever endnu, men er for tiden indlagt på Mercy Hospital i den amerikanske delstat Maine, skriver YourNewsWire.com. Men ifølge hospitalet har de hverken nu eller tidligere haft en patient indlagt med navnet Oxley, skriver det britiske faktatjekmedie, som har været i kontakt med Mercy Hospital.

Derudover har ingen af de to faktatjekmedier fundet en relation mellem CIA og en person med navnet Bill Oxley.

Bob Marley døde ganske vist af en sjælden type hudkræft, der havde spredt sig til det meste af kroppen. Men ifølge YourNewsWires.com blev Bob Marley inficeret med en kræftvirus via en nål i et par sko. Problemet med denne fremgangsmåde er bare, at forskningen på tidspunktet for Bob Marleys død, endnu ikke kendte til denne kobling mellem visse vira og kræft.

YourNewsWire.com er et tvivlsomt medie

Er du fortsat i tvivl om, hvorvidt Bob Marley døde en naturlig død eller blev snigmyrdet af CIA, så kan kilden til historien, måske bringe dig tættere på sandheden.

YourNewsWire.com er nemlig notorisk kendt for at bringe konspirationsteorier forklædt som nyheder.

YourNewsWire.com har tidligere bragt historier om at Hillary Clinton skulle være leder af en pædofiliring, at pave Frans mener Jesus har forvandlet sig til Satan 
og at Britney Spears har indrømmet hun tidligere var medlem af en hemmelig frimurerorden.

Forrige artikel Sympatiserer DR-vært her med palæstinensisk terrorbevægelse? Sympatiserer DR-vært her med palæstinensisk terrorbevægelse? Næste artikel Nej Trump, USA betaler ikke 80 procent af udgifterne til NATO Nej Trump, USA betaler ikke 80 procent af udgifterne til NATO
Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel.