Byrødder spolerede muligheden for at holde tal på shariatilhængere

Københavns Kommune vil have, at færre unge ønsker sharialov indført i Danmark. Men kommunens integrationsudvalg har spoleret muligheden for at holde øje med, hvordan det går med det mål.

Sharia-alarmen blinker i Københavns Kommune. I hvert fald hvis man skal tro kommunens eget integrationsbarometer, hvor politikerne på Københavns Rådhus kan følge med i, hvordan det går med integrationen af unge københavnere.

I barometret optræder et mål om, at færre unge skal mene, at “dansk lovgivning skal baseres entydigt på sharialovgivning.”

Men Københavns Kommune har reelt set ikke mulighed for at følge med i, om flere eller færre ønsker dansk lov erstattet med sharialov. Spørgsmålet, kommunen stiller til de unge københavnere, er nemlig skruet galt sammen, siger to forskere til TjekDet.

LÆS OGSÅ: Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Men hvorfor har politikerne på rådhuset vedtaget et mål om, at færre unge københavnere skal støtte sharialov i Danmark, uden at give sig selv mulighed for at holde øje med, hvordan det går med målet?

Hvad er sharia?

Sharia er den islamiske betegnelse for den lov, Gud åbenbarede til menneskene. Sharia kan dække over regler og love om utroskab og tyveri, hvor straffene kan være dødsstraf og håndsafhugning. Men begrebet sharia kan også handle om etik, moral og regler for levevis og samfundsmedlemmernes omgang med hinanden, eksempelvis renhed før bøn, respekt for familie, retfærdige handlinger og omsorg for fattige og udsatte. 

Kilde: FaktalinkDen Store DanskeReligion.dk 

SF kræver ændring i spørgsmål, de selv har foreslået

Svaret fremgår af mødereferater i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune.

I slutningen af 2014 og begyndelsen af 2015 sætter udvalget en række mål for at styrke integrationen af unge i København.

I et udkast til målene fletter udvalget ind, at flere unge ifølge Politiets Efterretningstjeneste bliver radikaliseret. Og for at imødegå det lyder et af udvalgets mål, at antallet af københavnere, som er tilhængere af sharialovgivning, skal falde.

I februar 2015 foreslår SF at skærpe ordlyden af det mål, så det i stedet lyder, at "antallet af radikaliserede københavnere, som ønsker at dansk lovgivning entydigt skal baseres på sharialovgivning, skal falde."

De andre partier - på nær Enhedslisten – er med på at ændre i formuleringen. Så SF's forslag vedtages.

Målene samles i den politiske plan med navnet Integrationspolitik 2015-2018 og bliver i marts 2015 vedtaget med stemmer fra Socialdemokratiet, Radikale, SF og Venstre.

Hvad er Integrationsbarometeret?

Københavns Kommunes Integrationsbarometer er den årlige status på Integrationspolitikken for kommunens integrationsindsats 2015-18. Alle syv politiske udvalg har formuleret og vedtaget deres egne mål.

Hvert integrationsmål tildeles årligt farven rød, gul eller grøn afhængig af, om udviklingen går den rigtige vej.

Kilde: Københavns Kommunes Integrationsbarometer 2018

Til at begynde med spørger kommunen de unge, om de ønsker en dansk lovgivning entydigt baseret på sharia - altså et spørgsmål, som flugter med den politiske målsætning. Det gjorde 3 procent af de ikke-vestlige indvandrere og 0,4 procent af de etniske danskere i 2015, viste den første måling.

Men da det resultat bliver præsenteret for udvalget i marts 2016, protesterer SF-politikere. Partiet synes alligevel ikke om det spørgsmål, som de selv formulerede.

“For Enhedslisten og SF er det vigtigt, at der ikke spørges til en bestemt religiøs lovgivning, uden at der samtidig spørges til andre,” får partierne ført til referat i et udvalgsmøde. Det er til trods for, at udvalgets mål fortsat lyder, at færre unge københavnere skal ønske sharialov i Danmark.

Brian Arly Jacobsen

For at komme SF’s protest i møde vedtager udvalget i maj 2016, at spørgsmålet skal laves om. Udvalget beslutter i stedet et andet spørgsmål til de unge i København. Og nu lyder formuleringen sådan her:

”Hvor enig eller uenig er du i, at religiøse og kulturelle traditioner og love skal følges, selv om de kan være i strid med dansk lovgivning?”

Ordet sharia er altså strøget.

Nyt spørgsmål underminerer mål

Men med det nye spørgsmål har udvalget ikke mulighed for at have opsyn med det mål, de har vedtaget, siger Brian Arly Jacobsen, der er religionsforsker og lektor på Københavns Universitet

“Jeg kan ikke se, hvordan det her spørgsmål gør kommunen klogere på målsætningen om, at færre københavnere skal ønske, at dansk lovgivning entydigt skal baseres på sharialov,” siger han.

Er de unge i København for eksempel uenige i enten maskeringsforbud eller kram om håndtryk ved tildeling af statsborgerskab, kunne de finde på at erklære sig enige i, at kulturelle traditioner skal følges, selv om det kan være i modstrid med dansk lovgivning. Men alene det gør dem ikke til radikaliserede sharia-tilhængere, siger Brian Arly Jacobsen.

Iram Khawaja

“Det er meget svært at vide, hvad dem med ikke-vestlig baggrund, der har svaret på det her spørgsmål, egentlig har tænkt, da de svarede på spørgsmålet,” påpeger han.

"Formuleringen fra 2015 er meget mere præcis og direkte på sharia, så man ved, hvad man svarer på. Og her er der jo en ekstremt lille andel, der gerne vil have sharia,” tilføjer Iram Khawaja, der er lektor i pædagogisk psykologi ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet (DPU) og forsker i religiøsitet og radikalisering. 

Vi ville gerne have spurgt SF, hvorfor partiet ændrede mening om det spørgsmål, de selv havde foreslået, og dermed gjorde det umådeligt svært at følge med i det mål, de selv havde vedtaget. Men det ønskede SF ikke at svare på.

”Det er en gammel sag. Jeg har ikke umiddelbart flere kommentarer, end det der står i SF’s og Enhedslistens protokolbemærkning fra dengang beslutningen blev truffet,” skriver sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling fra SF i en mail. Fra 2014 til 2017 sad hun i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation.

Forrige artikel Danske EU-kandidater lover ikke at sprede falske nyheder Danske EU-kandidater lover ikke at sprede falske nyheder Næste artikel Løfte om ikke at dele falske nyheder splitter EU-kandidaterne Løfte om ikke at dele falske nyheder splitter EU-kandidaterne
Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Flygtning, migrant, familiesammenført, velfærdsturist, fremmedarbejder, udvekslingsstuderende eller expat. Det vrimler med betegnelser for indvandrere. Men hvor mange kom der i 2019 – og hvorfra? Her gør vi status over indvandringen sidste år.

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

KOMMENTAR: Hvad er virkelighed, og hvad er fake news? Det kommer an på, hvor du ligger politisk. Sagen om Stram Kurs' demonstration ved en barnebegravelse er et ministudie i, hvordan sociale mediers fragmentering af offentligheden gør fakta til et politisk spørgsmål.

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.