Chefredaktør: Medierne og læserne har et fælles ansvar for at stoppe misinformation

I en ny bog giver netmediet Zetlands chefredaktør både læsere og medier et fælles ansvar for at kaste den offentlige debat ud i et forfald. Hun har syv råd til, hvordan parterne i fællesskab kan få debatten tilbage på sporet.

 


Fakta

Løgne, fordrejninger og propaganda har bedre mulighed for at sprede sig end nogensinde, mener chefredaktør for netmediet Zetland, Lea Korsgaard. Hun har derfor kastet sig over tasterne og skrevet minibogen ”Den der råber lyver”, der karakteriserer sig selv som en ”manual til mediebrugeren i løgnens tidsalder”.

Her giver hun blandt andet sine bud på, hvordan man ikke bare gennemskuer for eksempel en falsk nyhed eller påstand, men også hvordan mediebrugeren og medierne kan være med til at bekæmpe tidens løgne og højne debatkulturen. Det er i høj grad mediebrugerne, der er med til at skabe efterspørgslen på løgne og på den måde påvirke mediernes prioriteringer – og det skal bogen også gøre op med.

”Budskabet er i virkeligheden, at du med din opmærksomhed er med til at afgøre, hvilken information, der får plads og, hvilken der ikke får plads. Det du vælger at kigge på, klikke på, at bruge tid til - det er det, som bliver prioriteret. Opmærksomhed er måske det mest kostbare, vi har som mennesker. Så hvis vi vil misinformation, fake news og løgnene til livs, så skal vi bruge vores opmærksomhed så kløgtigt som muligt,” siger Lea Korsgaard til Berlingske.

Skal journalistikken bidrage til at bekæmpe tidens boom af løgne og misinformation, har den stærkt brug for hjælp. Fra alle dem, der bruger journalistik, og som mener, den er for vigtig til bare at overlade journalisterne, skriver Zetland blandt andet i en introduktion til bogen.

Bogen udkommer den 22. maj og er kommet til i et samarbejde mellem Zetland, Lindhardt og Ringhof, Danmarks Biblioteksforening, Frirummet, Specialtrykkeriet Arco og TrygFonden.

Bogen, der vil blive stillet gratis til rådighed, trykkes i et oplag på 19.000 og bliver delt ud på en stribe biblioteker, højskoler, efterskoler, friskoler og på Folkemødet. Desuden vil den kunne hentes som e-bog og lydbog.

 

Forrige artikel Lance Armstrong afkræfter sin egen død Lance Armstrong afkræfter sin egen død Næste artikel Justitsministeren rykkes for handling mod falske nyheder Justitsministeren rykkes for handling mod falske nyheder
Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.