Chefredaktør: Medierne og læserne har et fælles ansvar for at stoppe misinformation

I en ny bog giver netmediet Zetlands chefredaktør både læsere og medier et fælles ansvar for at kaste den offentlige debat ud i et forfald. Hun har syv råd til, hvordan parterne i fællesskab kan få debatten tilbage på sporet.

 


Fakta

Løgne, fordrejninger og propaganda har bedre mulighed for at sprede sig end nogensinde, mener chefredaktør for netmediet Zetland, Lea Korsgaard. Hun har derfor kastet sig over tasterne og skrevet minibogen ”Den der råber lyver”, der karakteriserer sig selv som en ”manual til mediebrugeren i løgnens tidsalder”.

Her giver hun blandt andet sine bud på, hvordan man ikke bare gennemskuer for eksempel en falsk nyhed eller påstand, men også hvordan mediebrugeren og medierne kan være med til at bekæmpe tidens løgne og højne debatkulturen. Det er i høj grad mediebrugerne, der er med til at skabe efterspørgslen på løgne og på den måde påvirke mediernes prioriteringer – og det skal bogen også gøre op med.

”Budskabet er i virkeligheden, at du med din opmærksomhed er med til at afgøre, hvilken information, der får plads og, hvilken der ikke får plads. Det du vælger at kigge på, klikke på, at bruge tid til - det er det, som bliver prioriteret. Opmærksomhed er måske det mest kostbare, vi har som mennesker. Så hvis vi vil misinformation, fake news og løgnene til livs, så skal vi bruge vores opmærksomhed så kløgtigt som muligt,” siger Lea Korsgaard til Berlingske.

Skal journalistikken bidrage til at bekæmpe tidens boom af løgne og misinformation, har den stærkt brug for hjælp. Fra alle dem, der bruger journalistik, og som mener, den er for vigtig til bare at overlade journalisterne, skriver Zetland blandt andet i en introduktion til bogen.

Bogen udkommer den 22. maj og er kommet til i et samarbejde mellem Zetland, Lindhardt og Ringhof, Danmarks Biblioteksforening, Frirummet, Specialtrykkeriet Arco og TrygFonden.

Bogen, der vil blive stillet gratis til rådighed, trykkes i et oplag på 19.000 og bliver delt ud på en stribe biblioteker, højskoler, efterskoler, friskoler og på Folkemødet. Desuden vil den kunne hentes som e-bog og lydbog.

 

Forrige artikel Lance Armstrong afkræfter sin egen død Lance Armstrong afkræfter sin egen død Næste artikel Justitsministeren rykkes for handling mod falske nyheder Justitsministeren rykkes for handling mod falske nyheder
Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Så mange flygtninge og indvandrere kom til Danmark i 2019

Flygtning, migrant, familiesammenført, velfærdsturist, fremmedarbejder, udvekslingsstuderende eller expat. Det vrimler med betegnelser for indvandrere. Men hvor mange kom der i 2019 – og hvorfra? Her gør vi status over indvandringen sidste år.

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

Barnebegravelsessagen viser vejen til det postfaktuelle samfund

KOMMENTAR: Hvad er virkelighed, og hvad er fake news? Det kommer an på, hvor du ligger politisk. Sagen om Stram Kurs' demonstration ved en barnebegravelse er et ministudie i, hvordan sociale mediers fragmentering af offentligheden gør fakta til et politisk spørgsmål.

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.