Christchurch-terrorists manifest er gennemsyret af kodesprog fra nettets mørkeste kroge

Manifestet og videoen, som gerningsmanden bag Christchurch-terrorangrebet i New Zealand har lagt ud på nettet, hylder en morbid internetkultur og forsøger at lokke medier i en fælde.  

En tilskadekommen person køres på sygehus efter skyderiet i moskéen al-Noor i den new zealandske by Christchurch.
En tilskadekommen person køres på sygehus efter skyderiet i moskéen al-Noor i den new zealandske by Christchurch.Foto: Stringer/Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær RasmussenRasmus Kerrn-Jespersen

I øjeblikket sidder journalister verden over og gransker manifestet bag terrorangrebet på to moskeer i Christchurch i New Zealand. Angrebet, som en eller flere personer står bag, har i skrivende stund ifølge New Zealandske myndigheder kostet 49 mennesker livet, og adskillige er såret. 

Motivet bag angrebet kan man angiveligt lede efter i et manifest, som er lagt på det sociale medie Twitter af en formodet gerningsmand, der siden er anholdt. Det 87-sider lange manifest bærer titlen “The Great Replacement,” og kredser om højreekstreme konspirationsteorier og fremmedfjendske påstande. 

Men manifestet er i sig selv en fælde for journalister og andre, der forsøger at finde et motiv bag forbrydelsen. Indgående kendskab til kulturen og sproget i internettets mørke kroge, er nødvendigt for at forstå gerningsmanden bag, skriver det britiske netmedie Bellingcat. 

Til gengæld forstår højreradikale internetbrugere den morbide humor, som manifestet i høj grad gør brug af. På den måde vil de kunne følge med i, om medier videreformidler indforståede internetjokes som gerningsmandens egentlige holdninger. Fænomenet kaldes “shitposting,” og er en måde, hvorpå vante internetbrugere kan drive gæk med de uindviede.  

Yevgeniy Golovchenko

På de to internetfora 4chan og 8chan huserer grupper af politisk højreradikale. Og ved at bruge deres indforståede sprog rammer gerningsmanden en helt bestemt gruppe af mennesker, som fanger de jokes, der går hen over hovedet på for eksempel journalister, siger Yevgeniy Golovchenko, der er ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en del af forskningsprojektet Digital Disinformation. 

“De, der kender til joken, vil derfor kunne more sig over, hvor dumme journalister er og på den måde styrke fællesskabet om deres politiske holdninger. Sproget på de her fora som 4chan og 8chan er meget ekskluderende. Du skal være en insider for at kunne forstå det,” siger han til TjekDet. 

Grov politisk humor 

Under angrebet på den ene af moskeerne sendte gerningsmanden live på Facebook fra angrebet. Her opfordrer gerningsmanden seerne til at følge Youtube-kanalen PewdiePie, der er populær blandt børn og unge, der er glade for computerspil.  

Men det gør han formentlig ikke med det ønske, at youtuberen skal få flere følgere, siger Yevgeniy Golovchenko. 

“PewdiePie har jo ikke noget at gøre med højreradikal racekrig mod islam. Men PewdiePie er et internt meme (humoristisk internetfænomen, red.) på 8chan, så det er en besked, brugerne dér forstår,” siger han. 

Tidligere har PewdiePie dog vakt vrede ved i flere omgange at fyre racistiske kommentarer af i sin videoer. Det har han beklaget, ligesom han også har taget afstand fra terrorangrebet i New Zealand. 

På manifestets første sider besvarer gerningsmanden sit eget spørgsmål om, hvem han er. Ud over at fortælle, at han er en “almindelig 28-årig hvid mand”, så skriver han, at han senest har arbejdet deltid som “kebab removalist" - på dansk “kebabfjerner”.  

Fakta

Uddrag fra manifestet

Men den oplysning fortæller os ikke, som man ellers skulle tro, at gerningsmanden har arbejdet på et kebabspisested, siger Yevgeniy Golovchenko. Derimod er der tale om en henvisning til en nationalistisk serbisk musikvideo fra 1990’erne. På internetfora har videoen fået titlen “Remove Kebab,”, og den bliver brugt som et muslimfjendsk symbol. I videoen fra angrebet kan man da også høre, at gerningsmanden lytter til “Remove Kebab”-sangen, lige inden han udløser de første skud.  

 

Den nationalistiske serbiske musikvideo, der bliver brugt som symbol på islamhad 

 

“Det er vigtigt at slå fast, at selv om det (henvisningen til internethumor, red.) er pakket ind i ironi, kan det sagtens være politisk. Han henviser til et meme, der kalder muslimer for kebabber og siger, at kebabber skal udryddes. Det er et meme, men det er meget politisk,” siger Yevgeniy Golovchenko. 

Et tredje eksempel på manifestets brug af ‘shitposting’ er et vredt udbrud mod fornærmelser, der bliver kaldt “Navy Seal copypasta”. På fora som 4chan bliver det fra tid til anden brugt som et ironisk standardsvar i diskussioner. Og det svar har den formodede gerningsmand kopieret og sat ind i manifestet. 

 

Fakta

Uddrag fra manifestet, hvor den formodede gerningsmand har gjort brug af "Navy Seal Copypasta".


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu