Danmark får måske sit tredje faktatjek-medie

Hvis det står til flere danske mediehuse, ser et nyt faktatjeksamarbejde snart dagens lys. Dermed vil Danmark have tre medier, der faktatjekker den offentlige debat.

DR, TV2, Kristeligt Dagblad og Ritzau er åbne for at se på et fælles faktatjek-medie på dansk jord. Det skriver Politiken.

Den samme konstruktion har det norske faktatjek-medie faktisk.no, som udgives i samarbejde mellem de store norske medier VG, Dagbladet, TV2 og NRK. Til sammen producerer de indhold til hjemmesiden.

De fire danske mediehuse siger til Politiken, at de gerne vil tale om muligheden for at lave en dansk version af det norske faktisk.no. Ekstra Bladet og Politiken afviser at være med, mens Berlingske, Information og Jyllands-Posten ikke er kommet med en tilkendegivelse.

Hvad er det nye?

Der findes allerede to faktatjek-medier i Danmark. DR2 viser hver torsdag aften programmet Detektor, hvor de tjekker fakta og tal i den offentlige debat. Og Ugebrevet Mandag Morgen står bag netmediet TjekDet.

Det nye er derfor, at også store danske mediehuse er positive overfor et samarbejde om at faktatjekke nyheder. Og med Ritzau blandt aktørerne vil der være mulighed for at få mediets artikler endnu bredere ud, ligesom det sker i Norge, hvor Norsk Telegrambyrå (NTB) distribuerer de faktatjekkede historier ud til medierne.

“Det vigtigste er, at vi får en troværdig aktør. Fordelene vil være, at medier kan viderebringe artiklerne bredt ud, og at organisationer, som bruger vores tjeneste, kan få et overblik over, hvad der er op og ned. Vi har siden 1866 levet af ikke at viderebringe fake news, og vi vil være med til at dementere fake news,” siger chefredaktør og direktør for Ritzau, Lars Vesterløkke, til Politiken.

Ikke alle er med

Politiken og Ekstra Bladet vil ikke være med i et samarbejde. De respektive chefredaktører mener nemlig ikke, at man bør tvivle på deres kritiske sans.

“Vi laver faktatjek hver eneste dag, det er ganske enkelt selve ideen med at være et kritisk medie som Ekstra Bladet. Vore brugere skal kunne regne med, at vi rent faktisk tjekker tingene, og derfor er det unødvendigt at starte et nyt medie”, skriver chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen i en mail til Politiken.

Lisbeth Knudsen, der er chefredaktør og direktør på Mandag Morgen og initiativtageren til TjekDet.dk, glæder sig over, at flere medier vil være med til at kvalificere den offentlige debat. 

"Det er spændende at flere medier nu melder sig på banen og gerne vil være med på et fælles faktatjekmedie. Det ligger i vores opdrag for TjekDet, at vi netop gerne indgår i samarbejde med andre, som vi netop allerede har gjort det med DR om projektet "I sandhedens tjeneste". Vi indleder også gerne et samarbejde med Ritzau om at få sendt faktatjekkede historier ud ad den vej."

Derfor mener Lisbeth Knudsen da også, at det i bund og grund ikke giver mening at etablere et tredje nyt faktatjekmedie.

“Da vi modtog støtte fra Kulturministeriets innovationspulje til Mandag Morgens initiativ TjekDet.dk, inviterede jeg de øvrige medier til et samarbejde, så der er ikke grund til at starte endnu et faktatjekmedie,” siger Lisbeth Knudsen.

Forrige artikel Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser Næste artikel Du kan ikke spise dig mæt i en Putinburger Du kan ikke spise dig mæt i en Putinburger
Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.