Danmark får måske sit tredje faktatjek-medie

Hvis det står til flere danske mediehuse, ser et nyt faktatjeksamarbejde snart dagens lys. Dermed vil Danmark have tre medier, der faktatjekker den offentlige debat.

DR, TV2, Kristeligt Dagblad og Ritzau er åbne for at se på et fælles faktatjek-medie på dansk jord. Det skriver Politiken.

Den samme konstruktion har det norske faktatjek-medie faktisk.no, som udgives i samarbejde mellem de store norske medier VG, Dagbladet, TV2 og NRK. Til sammen producerer de indhold til hjemmesiden.

De fire danske mediehuse siger til Politiken, at de gerne vil tale om muligheden for at lave en dansk version af det norske faktisk.no. Ekstra Bladet og Politiken afviser at være med, mens Berlingske, Information og Jyllands-Posten ikke er kommet med en tilkendegivelse.

Hvad er det nye?

Der findes allerede to faktatjek-medier i Danmark. DR2 viser hver torsdag aften programmet Detektor, hvor de tjekker fakta og tal i den offentlige debat. Og Ugebrevet Mandag Morgen står bag netmediet TjekDet.

Det nye er derfor, at også store danske mediehuse er positive overfor et samarbejde om at faktatjekke nyheder. Og med Ritzau blandt aktørerne vil der være mulighed for at få mediets artikler endnu bredere ud, ligesom det sker i Norge, hvor Norsk Telegrambyrå (NTB) distribuerer de faktatjekkede historier ud til medierne.

“Det vigtigste er, at vi får en troværdig aktør. Fordelene vil være, at medier kan viderebringe artiklerne bredt ud, og at organisationer, som bruger vores tjeneste, kan få et overblik over, hvad der er op og ned. Vi har siden 1866 levet af ikke at viderebringe fake news, og vi vil være med til at dementere fake news,” siger chefredaktør og direktør for Ritzau, Lars Vesterløkke, til Politiken.

Ikke alle er med

Politiken og Ekstra Bladet vil ikke være med i et samarbejde. De respektive chefredaktører mener nemlig ikke, at man bør tvivle på deres kritiske sans.

“Vi laver faktatjek hver eneste dag, det er ganske enkelt selve ideen med at være et kritisk medie som Ekstra Bladet. Vore brugere skal kunne regne med, at vi rent faktisk tjekker tingene, og derfor er det unødvendigt at starte et nyt medie”, skriver chefredaktør for Ekstra Bladet Poul Madsen i en mail til Politiken.

Lisbeth Knudsen, der er chefredaktør og direktør på Mandag Morgen og initiativtageren til TjekDet.dk, glæder sig over, at flere medier vil være med til at kvalificere den offentlige debat. 

"Det er spændende at flere medier nu melder sig på banen og gerne vil være med på et fælles faktatjekmedie. Det ligger i vores opdrag for TjekDet, at vi netop gerne indgår i samarbejde med andre, som vi netop allerede har gjort det med DR om projektet "I sandhedens tjeneste". Vi indleder også gerne et samarbejde med Ritzau om at få sendt faktatjekkede historier ud ad den vej."

Derfor mener Lisbeth Knudsen da også, at det i bund og grund ikke giver mening at etablere et tredje nyt faktatjekmedie.

“Da vi modtog støtte fra Kulturministeriets innovationspulje til Mandag Morgens initiativ TjekDet.dk, inviterede jeg de øvrige medier til et samarbejde, så der er ikke grund til at starte endnu et faktatjekmedie,” siger Lisbeth Knudsen.

Forrige artikel Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser Derfor skriver de #MeToo: Kvinder deler deres oplevelser med seksuelle krænkelser Næste artikel Du kan ikke spise dig mæt i en Putinburger Du kan ikke spise dig mæt i en Putinburger
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.