Danske EU-kandidater lover ikke at sprede falske nyheder

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget har afgivet løfte om at holde falske nyheder ude af valgkampen. Forsker tvivler dog på, at det vil gøre en forskel. 

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget 26. maj skriver nu under på, at de vil afholde sig fra at dele falske nyheder og andet manipuleret indhold.

Ved at afgive “løftet om valgintegritet,” som det nye initiativ hedder, forpligter kandidaterne sig blandt andet til at undgå at sprede falske nyheder og manipuleret materiale på nettet om politiske modstandere. Desuden lover kandidaterne ikke at benytte sig af materiale, der er fabrikeret eller spredt af for eksempel anonyme profiler på Facebook og Twitter.

Bag løftet står organisationen Alliance of Democracies Foundation med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen. Formålet med organisationen udspringer af, at Anders Fogh Rasmussen bekymrer sig for demokratiets tilstand.

“Min frygt er, at autokrater og terrorister vil trænge frem, hvis ikke verdens demokratier gør noget. Og her savner jeg lederskab,” siger Anders Fogh Rasmussen om organisationen til Altinget.

Det lover EU-kandidaterne

Og at få kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at modarbejde falske nyheder, er et af organisationens initiativer til at fremme demokrati, fremgår det af organisationen hjemmeside.

Behov for fokus

100 kandidater fra 21 europæiske lande har indtil videre afgivet løftet om valgintegritet i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget. Heriblandt otte danske EU-kandidater.

En af dem er Morten Løkkegaard, der allerede er medlem af Europa-Parlamentet og Venstres spidskandidat til valget 26. maj. Han mener, at initiativets fokus på falske nyheder i valgkampen er tiltrængt.

”Det er et fornuftigt initiativ. Jeg har været meget optaget af, hvad fake news-begrebet i den bredeste forstand betyder for undermineringen af vores demokrati, som vi kender det, herunder vores valgsystem. Det er der behov for at blive sat fokus på,” siger Morten Løkkegaard til TjekDet.

Han bakkes op af SF’s spidskandidat og nuværende Europa-Parlamentsmedlem, Margrete Auken, der også har skrevet under på initiativet. Hun bider især mærke i den klare formulering af de fem kriterier.

”Det (initiativet, red.) er rimeligt skruet sammen. Der er nogle klare kriterier, så selv om noget er i egen favør, har man lovet ikke at hoppe på det,” siger hun.

Foruden Margrete Auken og Morten Løkkegaard har også spidskandidater fra partierne Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance afgivet løftet. Spidskandidater fra Alternativet og Konservative har understreget til TjekDet, at de også underskriver løftet. 

En gratis omgang

At kandidaterne formelt set har skrevet under på at holde falske nyheder ude af valgkampen, er et lille skridt i en rigtig retning, mener Yevgeniy Golovchenko, der er ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en del af forskningsprojektet Digital Disinformation. Men det vil formentlig ikke ændre det store i praksis, understreger han.

“Der er stadig langt til egentlig handling. Jeg tror ikke, at løftet vil gøre den store forskel, netop fordi det er let for politikere at sige, at de ikke vil benytte sig af desinformation,” siger han og uddyber:

“Flere af punkterne er ret selvfølgelige. Politikere står selvfølgelig ikke ved det, hvis de brugte desinformation fra falske profiler på sociale medier. Så det er et ganske gratis løfte.”

Af samme årsag har Folkebevægelsen mod EU’s Rina Ronja Kari og Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Peter Kofod afvist at afgive løftet.

“Jeg tror, jeg kommer til at følge fuldstændigt de samme kriterier. Jeg har bare ikke noget behov for at skrive under på alle mulige opfordringer. Hvis jeg gør mig skyldig i noget af det, der står på listen, så skal pressen nok selv ringe til mig, og så skal jeg nok få den skældud, jeg fortjener,” siger Peter Kofod.

Forrige artikel Kampen om amerikanernes hjerter og sind fortsætter Kampen om amerikanernes hjerter og sind fortsætter Næste artikel Byrødder spolerede muligheden for at holde tal på shariatilhængere Byrødder spolerede muligheden for at holde tal på shariatilhængere
Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.