Danske EU-kandidater lover ikke at sprede falske nyheder

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget har afgivet løfte om at holde falske nyheder ude af valgkampen. Forsker tvivler dog på, at det vil gøre en forskel. 

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget 26. maj skriver nu under på, at de vil afholde sig fra at dele falske nyheder og andet manipuleret indhold.

Ved at afgive “løftet om valgintegritet,” som det nye initiativ hedder, forpligter kandidaterne sig blandt andet til at undgå at sprede falske nyheder og manipuleret materiale på nettet om politiske modstandere. Desuden lover kandidaterne ikke at benytte sig af materiale, der er fabrikeret eller spredt af for eksempel anonyme profiler på Facebook og Twitter.

Bag løftet står organisationen Alliance of Democracies Foundation med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen. Formålet med organisationen udspringer af, at Anders Fogh Rasmussen bekymrer sig for demokratiets tilstand.

“Min frygt er, at autokrater og terrorister vil trænge frem, hvis ikke verdens demokratier gør noget. Og her savner jeg lederskab,” siger Anders Fogh Rasmussen om organisationen til Altinget.

Det lover EU-kandidaterne

Og at få kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at modarbejde falske nyheder, er et af organisationens initiativer til at fremme demokrati, fremgår det af organisationen hjemmeside.

Behov for fokus

100 kandidater fra 21 europæiske lande har indtil videre afgivet løftet om valgintegritet i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget. Heriblandt otte danske EU-kandidater.

En af dem er Morten Løkkegaard, der allerede er medlem af Europa-Parlamentet og Venstres spidskandidat til valget 26. maj. Han mener, at initiativets fokus på falske nyheder i valgkampen er tiltrængt.

”Det er et fornuftigt initiativ. Jeg har været meget optaget af, hvad fake news-begrebet i den bredeste forstand betyder for undermineringen af vores demokrati, som vi kender det, herunder vores valgsystem. Det er der behov for at blive sat fokus på,” siger Morten Løkkegaard til TjekDet.

Han bakkes op af SF’s spidskandidat og nuværende Europa-Parlamentsmedlem, Margrete Auken, der også har skrevet under på initiativet. Hun bider især mærke i den klare formulering af de fem kriterier.

”Det (initiativet, red.) er rimeligt skruet sammen. Der er nogle klare kriterier, så selv om noget er i egen favør, har man lovet ikke at hoppe på det,” siger hun.

Foruden Margrete Auken og Morten Løkkegaard har også spidskandidater fra partierne Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance afgivet løftet. Spidskandidater fra Alternativet og Konservative har understreget til TjekDet, at de også underskriver løftet. 

En gratis omgang

At kandidaterne formelt set har skrevet under på at holde falske nyheder ude af valgkampen, er et lille skridt i en rigtig retning, mener Yevgeniy Golovchenko, der er ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en del af forskningsprojektet Digital Disinformation. Men det vil formentlig ikke ændre det store i praksis, understreger han.

“Der er stadig langt til egentlig handling. Jeg tror ikke, at løftet vil gøre den store forskel, netop fordi det er let for politikere at sige, at de ikke vil benytte sig af desinformation,” siger han og uddyber:

“Flere af punkterne er ret selvfølgelige. Politikere står selvfølgelig ikke ved det, hvis de brugte desinformation fra falske profiler på sociale medier. Så det er et ganske gratis løfte.”

Af samme årsag har Folkebevægelsen mod EU’s Rina Ronja Kari og Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Peter Kofod afvist at afgive løftet.

“Jeg tror, jeg kommer til at følge fuldstændigt de samme kriterier. Jeg har bare ikke noget behov for at skrive under på alle mulige opfordringer. Hvis jeg gør mig skyldig i noget af det, der står på listen, så skal pressen nok selv ringe til mig, og så skal jeg nok få den skældud, jeg fortjener,” siger Peter Kofod.

Forrige artikel Kampen om amerikanernes hjerter og sind fortsætter Kampen om amerikanernes hjerter og sind fortsætter Næste artikel Byrødder spolerede muligheden for at holde tal på shariatilhængere Byrødder spolerede muligheden for at holde tal på shariatilhængere
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.