Danske EU-kandidater lover ikke at sprede falske nyheder

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget har afgivet løfte om at holde falske nyheder ude af valgkampen. Forsker tvivler dog på, at det vil gøre en forskel. 

Flere danske kandidater til Europa-Parlamentsvalget 26. maj skriver nu under på, at de vil afholde sig fra at dele falske nyheder og andet manipuleret indhold.

Ved at afgive “løftet om valgintegritet,” som det nye initiativ hedder, forpligter kandidaterne sig blandt andet til at undgå at sprede falske nyheder og manipuleret materiale på nettet om politiske modstandere. Desuden lover kandidaterne ikke at benytte sig af materiale, der er fabrikeret eller spredt af for eksempel anonyme profiler på Facebook og Twitter.

Bag løftet står organisationen Alliance of Democracies Foundation med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen i spidsen. Formålet med organisationen udspringer af, at Anders Fogh Rasmussen bekymrer sig for demokratiets tilstand.

“Min frygt er, at autokrater og terrorister vil trænge frem, hvis ikke verdens demokratier gør noget. Og her savner jeg lederskab,” siger Anders Fogh Rasmussen om organisationen til Altinget.

Det lover EU-kandidaterne

Og at få kandidater til Europa-Parlamentsvalget til at love at modarbejde falske nyheder, er et af organisationens initiativer til at fremme demokrati, fremgår det af organisationen hjemmeside.

Behov for fokus

100 kandidater fra 21 europæiske lande har indtil videre afgivet løftet om valgintegritet i forbindelse med Europa-Parlamentsvalget. Heriblandt otte danske EU-kandidater.

En af dem er Morten Løkkegaard, der allerede er medlem af Europa-Parlamentet og Venstres spidskandidat til valget 26. maj. Han mener, at initiativets fokus på falske nyheder i valgkampen er tiltrængt.

”Det er et fornuftigt initiativ. Jeg har været meget optaget af, hvad fake news-begrebet i den bredeste forstand betyder for undermineringen af vores demokrati, som vi kender det, herunder vores valgsystem. Det er der behov for at blive sat fokus på,” siger Morten Løkkegaard til TjekDet.

Han bakkes op af SF’s spidskandidat og nuværende Europa-Parlamentsmedlem, Margrete Auken, der også har skrevet under på initiativet. Hun bider især mærke i den klare formulering af de fem kriterier.

”Det (initiativet, red.) er rimeligt skruet sammen. Der er nogle klare kriterier, så selv om noget er i egen favør, har man lovet ikke at hoppe på det,” siger hun.

Foruden Margrete Auken og Morten Løkkegaard har også spidskandidater fra partierne Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance afgivet løftet. Spidskandidater fra Alternativet og Konservative har understreget til TjekDet, at de også underskriver løftet. 

En gratis omgang

At kandidaterne formelt set har skrevet under på at holde falske nyheder ude af valgkampen, er et lille skridt i en rigtig retning, mener Yevgeniy Golovchenko, der er ph.d.-studerende på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og en del af forskningsprojektet Digital Disinformation. Men det vil formentlig ikke ændre det store i praksis, understreger han.

“Der er stadig langt til egentlig handling. Jeg tror ikke, at løftet vil gøre den store forskel, netop fordi det er let for politikere at sige, at de ikke vil benytte sig af desinformation,” siger han og uddyber:

“Flere af punkterne er ret selvfølgelige. Politikere står selvfølgelig ikke ved det, hvis de brugte desinformation fra falske profiler på sociale medier. Så det er et ganske gratis løfte.”

Af samme årsag har Folkebevægelsen mod EU’s Rina Ronja Kari og Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Peter Kofod afvist at afgive løftet.

“Jeg tror, jeg kommer til at følge fuldstændigt de samme kriterier. Jeg har bare ikke noget behov for at skrive under på alle mulige opfordringer. Hvis jeg gør mig skyldig i noget af det, der står på listen, så skal pressen nok selv ringe til mig, og så skal jeg nok få den skældud, jeg fortjener,” siger Peter Kofod.

Forrige artikel Facebook-chef: Vi vil undertrykke misinformation om vacciner Facebook-chef: Vi vil undertrykke misinformation om vacciner Næste artikel Byrødder spolerede muligheden for at holde tal på shariatilhængere Byrødder spolerede muligheden for at holde tal på shariatilhængere
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.