Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation

Danske NATO-soldater skal lære at håndtere russisk misinformation under udsendelse i Estland.

Bliver udsendte danske soldater ramt af beskyldninger om for eksempel voldtægt af indbyggere i det område, hvor de er udstationeret, skal soldaterne vide, hvordan de kan håndtere en sådan situation. Initiativet kommer i forbindelse med, at 200 soldater skal indgå i en del af NATO-styrken i Estland om et halvt år.

”Det er en helt ny verden. Det skal de danske soldater jo været ekstremt opmærksomme på. Derfor har jeg aftalt med Forsvaret, at de soldater, der skal sendes afsted i januar måned, bliver orienteret og undervist i, hvad de skal gøre for at beskytte sig,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til DR.

Behovet for undervisning i en sådan situation kommer af, at tyske soldater, der er udstationeret i Litauen, i februar blev ofre for en falsk nyhed. Litauiske politikere og medier modtog en e-mail, hvoraf det fremgik, at tyske soldater i det baltiske land havde voldtaget en mindreårig litauisk pige. Men såvel tyske som litauiske myndigheder afviste beskyldningen.

I e-mailen fremgik det, at de tyske soldaters overfald mod den unge litauer havde fundet sted den 9. februar i Jonava, der er den niende største by i Litauen. Byen ligger kun ti minutters kørsel fra byen Rukla, hvor de tyske soldater befandt sig.

NATO beskyldte Rusland for at stå bag den falske nyhed om de tyske soldaters angivelige voldtægt. Og forsvarsalliancen oplyste, at man forventede flere af den slags falske beskyldninger i fremtiden mod medlemslandenes udstationerede soldater.

Derfor vil Claus Hjort Frederiksen give de danske soldater værktøjer til at modstå misinformation.

”Man kan meget nemt tænke sig, at de kan blive udsat for intimidering og falske rygter,” siger forsvarsministeren.

Både NATO og EU er bekymret for, hvad de mener, er Ruslands forsøg på at bruge tv og internettet til at sprede falske nyheder. Men Rusland har afvist at stå bag nogen form for cyberkrig mod vestlige landes regeringer eller institutioner.

Udover at de danske soldater får undervisning og gode råd til, hvordan de skal gebærde sig i Estland, vil Forsvaret også skabe et beredskab af en art, der skal beskytte soldaterne og Forsvaret som sådan for misinformationen.

”Det er klart, at Forsvaret skal udvikle nogle procedure og noget hjælp til at overvåge det her, siger Claus Hjort Frederiksen til DR.

Forrige artikel Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange Næste artikel FBI jagtede falske nyheder på valgdagen FBI jagtede falske nyheder på valgdagen
Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.