Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation

Danske NATO-soldater skal lære at håndtere russisk misinformation under udsendelse i Estland.

Bliver udsendte danske soldater ramt af beskyldninger om for eksempel voldtægt af indbyggere i det område, hvor de er udstationeret, skal soldaterne vide, hvordan de kan håndtere en sådan situation. Initiativet kommer i forbindelse med, at 200 soldater skal indgå i en del af NATO-styrken i Estland om et halvt år.

”Det er en helt ny verden. Det skal de danske soldater jo været ekstremt opmærksomme på. Derfor har jeg aftalt med Forsvaret, at de soldater, der skal sendes afsted i januar måned, bliver orienteret og undervist i, hvad de skal gøre for at beskytte sig,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til DR.

Behovet for undervisning i en sådan situation kommer af, at tyske soldater, der er udstationeret i Litauen, i februar blev ofre for en falsk nyhed. Litauiske politikere og medier modtog en e-mail, hvoraf det fremgik, at tyske soldater i det baltiske land havde voldtaget en mindreårig litauisk pige. Men såvel tyske som litauiske myndigheder afviste beskyldningen.

I e-mailen fremgik det, at de tyske soldaters overfald mod den unge litauer havde fundet sted den 9. februar i Jonava, der er den niende største by i Litauen. Byen ligger kun ti minutters kørsel fra byen Rukla, hvor de tyske soldater befandt sig.

NATO beskyldte Rusland for at stå bag den falske nyhed om de tyske soldaters angivelige voldtægt. Og forsvarsalliancen oplyste, at man forventede flere af den slags falske beskyldninger i fremtiden mod medlemslandenes udstationerede soldater.

Derfor vil Claus Hjort Frederiksen give de danske soldater værktøjer til at modstå misinformation.

”Man kan meget nemt tænke sig, at de kan blive udsat for intimidering og falske rygter,” siger forsvarsministeren.

Både NATO og EU er bekymret for, hvad de mener, er Ruslands forsøg på at bruge tv og internettet til at sprede falske nyheder. Men Rusland har afvist at stå bag nogen form for cyberkrig mod vestlige landes regeringer eller institutioner.

Udover at de danske soldater får undervisning og gode råd til, hvordan de skal gebærde sig i Estland, vil Forsvaret også skabe et beredskab af en art, der skal beskytte soldaterne og Forsvaret som sådan for misinformationen.

”Det er klart, at Forsvaret skal udvikle nogle procedure og noget hjælp til at overvåge det her, siger Claus Hjort Frederiksen til DR.

Forrige artikel Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange Næste artikel FBI jagtede falske nyheder på valgdagen FBI jagtede falske nyheder på valgdagen
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.