Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

På internettet er der i dag et sandt slagtilbud på Kinesiologi Target Tape. En tape, hævdes det, der både fremmer helbredelsen af sportsskader og forebygger, at flere opstår. Oven i hatten fremmer tapen “eliminering af affaldsstoffer” og reducerer smerter, lyder det i annoncer.

Desuden anbefales tapen af nogle af Danmarks mest kendte tv-værter, nemlig Poul Erik Skammelsen, Karin Cruz Forsstrøm, Christian Høgh Andersen og Katja Damkier Hansen fra TV 2 og Jacob Rosenkrands fra DR.

Det hele er dog et stort svindelnummer. Trykker du køb og betaler for tapen, skal du ikke regne med at modtage noget.

Misbruger studieværter

De kendte tv-værter optræder i annoncerne ganske ufrivilligt.

Artiklen fortsætter under billedet

Flere studieværter fra både TV 2 og DR misbruges af svindlere.

“Det har jeg intet med at gøre. Så vidt jeg kan se, har en eller anden lagt en grafik ind over billedet fra vores nyhedsstudie,” skriver Poul Erik Skammelsen fra TV 2 i en mail.

Hos TV 2 oplyser Kommunikationskonsulent Mads Boysen i en mail, at der er tale om falske annoncer, som intet har med deres værter at gøre.

Også DR’s Jacob Rosenkrands afviser blankt at være involveret i salg af tape.

De falske annoncer bærer da også alle de præg af at være fup og svindel, siger Ulla Malling, der er projektchef i Danskernes digitale selvforsvar under Forbrugerrådet Tænk.

"Det er altså ikke det her, man bør smide sine penge efter. Der er adskillige advarselstegn til stede på de her hjemmesider, så jeg vil opfordre til, at man holder sig langt væk," siger hun og fremhæver følgende som klare tegn på, at hjemmesiden er fup:

  1. Siden blander sprog sammen. Eksempelvis er teksten om produktet dansk, mens tidsangivelsen er engelsk. Andre steder på siden finder man både spansk og tysk.
  2. Der bliver ikke reklameret for produkter i danske nyhedsudsendelser.
  3. Bagmændene har klistret logoer fra antivirus på siden, hvor man betaler. Antivirus er virksomt mod virus, men en skidt garanti for sikker betaling.
  4. Hjemmesiden lader en tro, at de kun har få produkter tilbage, og at tilbuddet kun gælder i et par minutter. Og det vækker bestemt ikke tillid.
Artiklen fortsætter under billedet

Svindelhjemmesiden bærer mange tegn på, at der er tale om fup. Ulla Malling fra Forbrugerrådet Tænk fremhæver de sammenblandede sprog og nedtællingsuret under tilbuddet.

Kigger vi nærmere på www-adresserne (URL’en) på de hjemmesider, hvor de falske annoncer befinder sig, så står det klart, at fuptilbuddet er placeret hos den canadiske e-handelsvirksomhed Shopify, hvor man mod betaling hurtigt og enkelt selv kan oprette en netbutik, også selv om butikken slet ikke har de varer på hylderne, som der skiltes med.

Artiklen fortsætter under billedet

Internetadressen afslører, at fuptilbuddet i virkeligheden er placeret på hjemmesiden myshopify.com.

Shopify er derfor særligt oplagt til at oprette en fupbutik på nettet. For har man først lagt betalingen, får man mulighed for at designe sin hjemmeside med logo, baggrundsfarver og tekst - og man får samtidig adgang til et betalingssystem, der sørger for at håndtere betalinger med kreditkort.

Tape kan have en effekt

Annoncen er altså svindel og humbug – og du skal under ingen omstændigheder indtaste dine kortoplysninger i håb om at få en rulle farvet tape tilsendt. Og anprisningerne i fupannoncen lover også mere, end tapen reelt kan holde, siger to forskere.

“Der findes ikke gode store studier på effekten af den her slags tape, og resultaterne fra forskningen peger i forskellige retninger. Så det er ikke noget mirakelmiddel,” siger Mads Karlsson, der er idrætslæge og blandt andet arbejder ved Institute of Sports Medicine på Bispebjerg Hospital i København.

Mads Karlsson er også tilknyttet holdlæge for flere idrætsklubber og fortæller, at han selv anvender tapen.

“Jeg har syv ruller liggende derhjemme, men det kan ikke stå alene. Hvis du har en skade, hvor vi ved, at genoptræning er vejen frem, kan tapen bruges supplerende og måske have en lille effekt, men det giver ikke noget alene,” siger han og tilføjer:

“Man skal ikke tro, at det er et mirakelmiddel, men der er nok en placeboeffekt. Og den skal man ikke kimse ad.”

Fupsiden reklamerer for kopivare

Den vurdering er Bente Andersen enig i. Hun er lektor på Fysioterapiuddannelsen i Hillerød og forfatter til bogen ‘Tape dig selv’, der handler om brug af både kinesiotape og den uelastiske, hvide sportstape.

“Sportsudøvere, der anvender den, synes den virker. Og mange fysioterapeuter anvender den på deres patienter, fordi de efterspørger den. Man kan også se, at tapen har en effekt på hævelser i huden,” siger Bente Andersen.

Og fordi det er ganske ufarligt at sætte tapen på kroppen, kan hun ikke se nogen grund til at lade være, hvis man føler det virker.

“Vi ved jo, at placeboeffekten rent faktisk findes. Hvis du behandler en patient med ondt i hovedet med en kalkpille, virker den på cirka halvdelen,” siger Bente Andersen og pointerer, at en behandling godt kan gavne en patient, selvom den rent teoretisk ikke burde gøre det.

Samtidig slår hun dog fast, at der ikke er dokumentation for alle de egenskaber, som tapen tilskrives i annoncerne.

“Alle overskrifterne er overdrevne i forhold til, hvad videnskaben har dokumenteret,” siger Bente Andersen som samtidig påpeger, at tapen i svindelnummeret er et kopiprodukt. Al eksisterende forskning er lavet på originalen, der hedder Kinesiotape, og som er udviklet af Kenzo Kase. Det er slet ikke sikkert, at kopiproduktet har samme egenskaber.

Forrige artikel Nej, hun er ikke den nye creme-dronning Nej, hun er ikke den nye creme-dronning Næste artikel PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms om pakker til afhentning PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms om pakker til afhentning
Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.