Den franske præsident præsenterer nyt lovforslag mod falske nyheder

Det franske parlament ventes i dag at skulle behandle et lovforslag, der skal bekæmpe falske nyheder. Dermed kan Frankrig blive det næste land i rækken af lande, der forsøger sig med lovgivning mod mis- og desinformation på nettet.

Foto: Thibault Camus/Ritzau Scanpix
Thomas Hedin

Frankrigs præsident Emmanuel Macron annoncerede tidligere på året, at han ville sætte hårdt ind mod mis- og desinformation. I dag ventes han at fremlægge et lovforslag, der skal tage livtag med de falske nyheder, skriver flere medier.

I sin nytårstale til pressen i januar sagde Emmanuel Macron, at han vil sætte hårdt ind mod falske historier med en ny lov.

“Jeg har besluttet, at vi vil ændre vores juridiske system for at beskytte det demokratiske liv mod falske nyheder,” sagde han blandt andet. 

“I valgkampsperioder vil der ikke længere gælde nøjagtigt de samme regler for forskellige slags indhold på internettet,” proklamerede præsidenten.

Præsidenten bruger fortidens våben

Præsidenten blev selv offer for netop falske påstande på nettet under valgkampen sidste år. Med lovforslaget vil han skærme kommende franske valg fra at blive ramt af rygter og falske påstande, hvad enten de kommer fra ekstremistiske grupper eller såkaldte alternative russiske medier.

Men eksperter i sociale medier mener, at de tiltag, som indgår i lovforslaget, er en forældet tilgang til at rense ud i mis- og desinformation på nettet.

“De vil bekæmpe morgendagens desinformation med gårsdagens værktøjer,” siger Alexandre Alaphilippe, der er direktør for den Bruxelles-baserede ikke-statslige organisation EU DisinfoLab, der overvåger desinformation på sociale medier.

Organisationen er finansieret af midler fra en fond og fra Twitter.

”Den centrale udfordring er mekanismerne i spredningen af desinformation og påvirkning. Så længe det ikke kan bekæmpes, er det svært at gå den juridiske vej,” siger Alexandre Alaphilippe til Bloomberg.

Hvis loven vedtages, vil de franske brugere af sociale medier blandt andet blive præsenteret for en advarselstekst, der dukker op, når de ser sponseret indhold, og dommere vil kunne blokere for adgangen til indholdet eller forlange det fjernet.

Lov skal beskytte valgkamp

Macron er ifølge det amerikanske medie Bloomberg opsat på at få loven vedtaget inden valgkampen forud for næste års europa-parlamentsvalg, fordi han frygter at valget vil blive ramt af en bølge af falske nyheder fra for eksempel de russiske medier Russia Today og Sputnik, samt amerikanske højreorienterede Breibart News. En bølge, der kan få indflydelse på valget resultat.

Russia Today, som er et af de russiske medier, Macron-regeringen anklager for at sprede misinformation, mener, at de franske myndigheder ikke har ført bevis for, at russiske medier rent faktisk står bag falske nyheder rettet mod Frankrig.

Lovforslaget ser ud til at ville ”angribe ubelejlige fakta i stedet for rent faktisk at bekæmpe usandheder. Der er reelt tale om censur,” skriver medierne i en fælles udtalelse.

LÆS OGSÅ: Tre ud af fire danskere oplever falske nyheder som et problem i Danmark

LÆS OGSÅ: Fake news er ikke problem Danmark – men misinformation er

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan spotter du de falske nyheder på nettet

LÆS OGSÅ: Emmanuel Macron klar med lov mod falske nyheder

LÆS OGSÅ: Ekspertgruppe ruster Europa-Kommissionen til kampen mod falske nyheder


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu