Det bør nyhedsjournalistikken gøre anderledes for at bekæmpe falske nyheder

Chefredaktøren for den digitale avis Zetland, Lea Korsgaard, giver fem bud på, hvad nyhedsmedierne bør gøre, for at komme mængden af falske nyheder til livs.

 


Er nyhedsjournalistik kuren mod blitzstormen af usandheder fra USA’s nye præsident og fremkomsten af falske nyheder? Eller er nyhedsmøllen snarere en del af diagnosen på en offentlighed, der i stigende grad har svært ved at skelne rigtigt fra forkert? Lea Korsgaard, der er chefredaktør for Zetland, giver i dag fem bud på, hvad nyhedsjournalistikken som minimum bør gøre anderledes for at undgå et samfund uden sandheder.

De fem anbefalinger, som Lea Korsgaard har defineret med indspark fra flere på Zetlands redaktion, tager udgangspunkt i den netop overståede amerikanske præsidentvalgkamp, der var præget af flere falske historier. Donald Trump vandt ikke kampen om at blive verdens mægtigste statsoverhoved på trods af sin tilsyneladende endeløse strøm af løgne, men derimod på grund af mange udokumenterede eller usande påstande, mener Lea Korsgaard. Og Trump har dermed etableret et nyt parallelunivers, hvor fakta ikke altid er fakta.

"Konspirationerne, overdrivelserne, de falske præmisser var en afgørende komponent i den fortælling, der bar ham ind i Det Hvide Hus. Ved at lyve demonstrerede han sin kampagnes bærende budskab: at han var mand for at skide de etablerede sandheder et stykke og sige, hvad fanden der passede ham. Trumps løgne er ikke en fejl ved den kommende præsidents budskab. De er budskabet," skriver Lea Korsgaard.

Både Hillary Clinton, der var Demokraternes præsidentkandidat, og den siddende præsident, Barack Obama, har advaret mod udbredelsen af falske nyheder. Og Google og Facebook har taget ansvar som platforme, der er med til at formidle usande påstande. De har iværksat initiativer, der skal dæmme op for udviklingen. Men hvad med nyhedsjournalistikken? Hvad har de gjort, spørger Lea Korsgaard. Her går hun i rette med chefredaktøren for Washington Post, der blandt andet har sagt, at Vi skal bare gøre vores arbejde. Gøre det, som det er meningen, det skal gøres … at fortælle om sandheden så tæt på sandheden, som det lader sig gøre at komme.”

De etablerede nyhedsmedier skal se langt mere selvkritisk på deres rolle. Og det er her de fem bud kommer ind i billedet.

Blandt andet skal medierne gå kraftigt i rette med politikere og andre, hvis det, de siger, er noget vrøvl.

Lea Korsgaard mener også, at faktatjek ikke er vejen frem for medierne, da det kun formidler fakta og ikke substans.

"At formidle facts er ikke nødvendigvis det samme som at formidle sandhed," mener hun.

Læs alle de fem bud på Zetlands hjemmeside her.

 

Forrige artikel Da sandheden blev disruptet Næste artikel Tesen om ’det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel Tesen om ’det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.