Det bør nyhedsjournalistikken gøre anderledes for at bekæmpe falske nyheder

Chefredaktøren for den digitale avis Zetland, Lea Korsgaard, giver fem bud på, hvad nyhedsmedierne bør gøre, for at komme mængden af falske nyheder til livs.

 


Er nyhedsjournalistik kuren mod blitzstormen af usandheder fra USA’s nye præsident og fremkomsten af falske nyheder? Eller er nyhedsmøllen snarere en del af diagnosen på en offentlighed, der i stigende grad har svært ved at skelne rigtigt fra forkert? Lea Korsgaard, der er chefredaktør for Zetland, giver i dag fem bud på, hvad nyhedsjournalistikken som minimum bør gøre anderledes for at undgå et samfund uden sandheder.

De fem anbefalinger, som Lea Korsgaard har defineret med indspark fra flere på Zetlands redaktion, tager udgangspunkt i den netop overståede amerikanske præsidentvalgkamp, der var præget af flere falske historier. Donald Trump vandt ikke kampen om at blive verdens mægtigste statsoverhoved på trods af sin tilsyneladende endeløse strøm af løgne, men derimod på grund af mange udokumenterede eller usande påstande, mener Lea Korsgaard. Og Trump har dermed etableret et nyt parallelunivers, hvor fakta ikke altid er fakta.

"Konspirationerne, overdrivelserne, de falske præmisser var en afgørende komponent i den fortælling, der bar ham ind i Det Hvide Hus. Ved at lyve demonstrerede han sin kampagnes bærende budskab: at han var mand for at skide de etablerede sandheder et stykke og sige, hvad fanden der passede ham. Trumps løgne er ikke en fejl ved den kommende præsidents budskab. De er budskabet," skriver Lea Korsgaard.

Både Hillary Clinton, der var Demokraternes præsidentkandidat, og den siddende præsident, Barack Obama, har advaret mod udbredelsen af falske nyheder. Og Google og Facebook har taget ansvar som platforme, der er med til at formidle usande påstande. De har iværksat initiativer, der skal dæmme op for udviklingen. Men hvad med nyhedsjournalistikken? Hvad har de gjort, spørger Lea Korsgaard. Her går hun i rette med chefredaktøren for Washington Post, der blandt andet har sagt, at Vi skal bare gøre vores arbejde. Gøre det, som det er meningen, det skal gøres … at fortælle om sandheden så tæt på sandheden, som det lader sig gøre at komme.”

De etablerede nyhedsmedier skal se langt mere selvkritisk på deres rolle. Og det er her de fem bud kommer ind i billedet.

Blandt andet skal medierne gå kraftigt i rette med politikere og andre, hvis det, de siger, er noget vrøvl.

Lea Korsgaard mener også, at faktatjek ikke er vejen frem for medierne, da det kun formidler fakta og ikke substans.

"At formidle facts er ikke nødvendigvis det samme som at formidle sandhed," mener hun.

Læs alle de fem bud på Zetlands hjemmeside her.

 

Forrige artikel Da sandheden blev disruptet Næste artikel Tesen om ’det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel Tesen om ’det postfaktuelle samfund’ er postfaktuel
Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark? Det spørgsmål er ofte genstand for debat på de sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske statistikker om det.

Pas på! Det er ikke Skat, der sender dig sms'en

Pas på! Det er ikke Skat, der sender dig sms'en

Din årsopgørelse ligger nu klar, og det indvarsler højtid for svindlere, der vil narre dig og tage dine penge. Så klik ikke på mistænkelige links, og angiv kun oplysninger til Skattestyrelsen på TastSelv-service. 

Kræftforskere: Du behøver ikke frygte 5G

Kræftforskere: Du behøver ikke frygte 5G

Mobilstråler fra 5G giver kræft i hjernen, og derfor skal teknologien standses øjeblikkeligt. Sådan lyder alarmen adskillige steder på sociale medier. Men der er ikke grund til at frygte, at det nye mobilnetværk vil give mennesker kræft.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

Nej, Chili Klaus opfordrer dig ikke til at investere i bitcoins

Nej, Chili Klaus opfordrer dig ikke til at investere i bitcoins

Endnu engang er Claus Pilgaard - også kendt som Chili Klaus - offer for et svindelnummer om investeringer i bitcoins. En falsk artikel hævder, at han har overvundet sin konkurs ved sådanne investeringer, og at han opfordrer dig til at gøre ham kunsten efter.

Nej, mænd forlænger ikke livet ved

Nej, mænd forlænger ikke livet ved "at stirre på kvindebryster"

At stirre på kvindebryster forlænger mænds liv, afslører ny forskning. Sådan lyder en nyhed man kan læse i flere danske og udenlandske medier. Men nyheden er pure opspind, og den forskning, der lægges til grund for historien, handler hverken om levealder eller om at stirre på bryster.     

Falske politiske budskaber rammer dig, når du har paraderne nede

Falske politiske budskaber rammer dig, når du har paraderne nede

Da vi er vant til at møde politisk kommunikation i radioen, i tv'et og i avisen, rammer såkaldte memer os på sociale medier, mens vi ikke har de politiske parader oppe. Det kan gøre de til tider falske politiske kampagner endnu mere effektive, siger forskere.